Geçtiğimiz hafta neler konuştuk?
Haftanın ilk işlem gününde Çin’den gelen güçlü sanayi üretim verisi ile birlikte ülkenin %6,9 oranında büyüme gerçekleştirmesi, finansal piyasalarda oluşan Çin kaygılarını bir nebzede olsa rahatlattı. Bununla birlikte haftayı tekrar Çin’in bankalar arası zorunlu karşılık oranını ve politika faiz kararını 25’er baz puan düşürdüğü haberi ile kapattık. Çin büyümesini destekleyici adımların Fed’in elini güçlendirebilecek algısıyla dolar talebinde artış yaşandı. Bu yaklaşımla, 28 Ekim’de gerçekleştirilecek Fed toplantısı, Aralık ayı toplantısında alınacak aksiyonların hazırlık toplantısı niteliğinde düşünülebilir.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı M. Draghi’nin mevduat faizlerini eksi oranda tutabileceklerini ve Aralık ayı toplantısında varlık alım programı büyüklüğünü değerlendirebilecekleri açıklamaları Avrupa varlık fiyatları ve Euro üzerine hareketliğe yol açtı. ECB’nin genişleyici politikası şiddetini artıracağı algısı gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde olumlu tabloyu desteklemesine neden oldu.
Yurt içerisinde ise beklenene paralel olarak TCMB politika faiz kararında değişiklik yapmayarak faiz oranlarını sabit tuttu. TCMB’nin basın duyuru metninde “temkinli” ifadesinin “sıkı duruş” ile değiştirilmesi TL varlıkları ve Lira üzerinde önemli ölçüde değişikliğe neden olmadı.
Haftanın Öne Çıkanları
Hiç kuşkusuz ki bu haftanın en önemli gelişmesi 28 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek Fed FOMC toplantısı olacak. Hatırlanacağı üzere Fed politika faiz kararını 29 Ekim 2008 yılından bu yana sıfıra yakın tutuyor. Piyasada oluşan beklenti Fed’in bu toplantıda da faize dokunmayacağı yönünde oluşmuş durumda. Ancak Fed başkanlarının açıklamaları 2015 yılında faiz artırımının uygun olduğu yönündeydi. Bu tutumla Aralık ayında gerçekleştirilecek 2015 yılı son Fed toplantısı oldukça önem kazandı. Buna ek olarak Çin büyümesine yönelik artan endişelerin, Çin tarafından atılan önlem adımlarıyla bir nebze daha Fed’in elini rahatlatacağı ve faiz artırımına yönelik hızlanma yaratabileceğini düşünüyoruz. Eğer Fed, bu toplantıda bir önceki söylemlerinden daha “şahin” açıklamalar yaparsa Aralık ayına yönelik piyasaları hazırlık aşamasına girdiği düşünülebilir. Buna karşın söylemler bir önceki toplantıyla benzerlik içerir yani paralel açıklamalar gelirse, finansal piyasalarda Aralık ayı toplantısı da pas geçileceği düşüncesi ağırlık kazanır. Bu bağlamda, bu toplantıdaki söylemler finansal piyasa fiyatları üzerinde oldukça etkili hareketlere neden olabilecek düzeyde bir toplantı olduğunu belirtelim.
Bu hafta Perşembe günü ABD’de 3. Çeyrek büyüme verisinin ilk hesaplaması açıklanacak. 2015 yılı ikinci çeyreğini 3.9% büyüme ile tamamlayan ABD büyümesinde, ivme kaybeden ekonomik dataların 3. Çeyrek büyüme verisine ne şekilde yansıyacağını takip edeceğiz. ABD’de büyüme oranının piyasada oluşan %1,5 beklentinin üzerinde bir artış yaşanması durumunda dolar talebinde artış yaşanabilir.
Ayrıca bu hafta sonu yapılacak olan 1 Kasım Genel seçimleri piyasalar üzerinde etkili olacak yurt içi gündem maddemiz. Seçimin ardından hükümet kurulmasına yönelik oluşacak algılamalar yurt içerisinde hem endeks hem de Lira üzerinde önemli etkiye sahip olacaktır.
TEKNİK BAKIŞ
BİST 100 / Endekste gelişen ülkelere esen olumlu rüzgarın devam etmesi ve ECB’den endeksi destekleyici nitelikte açıklamaların gelmesi 80000 seviyesi üzerinde kalmayı destekledi. Endekste geri çekilmelerin sınırlı olması piyasanın güçlü olduğunu göstermesi açısından önemli. Geri çekilmelerde 79000 seviyesini ara destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Satışların derinleşmesi durumunda ise 77600 desteği oldukça kritik bir destek seviyesi. Teknik olarak bu seviyeye kadar oluşabilecek geri çekilmeleri teknik düzeltme olarak algılamaya devam edeceğiz. Büyük resimde teknik olarak olumlu görünüm 77600 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece devam ediyor. 80000 seviyesinin üzerinde kalıcı kapanışlar oluşması durumunda 81800 seviyesine doğru ataklar görülebilir.
USD/TRY - USD/TRY'yi teknik açıdan incelediğimizde, 2.88-2.89 aralığında seyrini sürdürüyor. Kurun, 2.8850 seviyesinin üzerine ataklar denemesi ve kalıcılık sağlaması durumunda 2.90 direncine doğru hareketlenmelerine destekleyici olabilir. Ancak, 2.8850 seviyesinin altına geri çekilmelerde ise 2.8750 ana desteğimizi takip ediyor olacağız.
EUR/TRY – EUR/TRY paritesi, 3.1870 seviyelerinde tutunmaya çalışıyor ancak bu seviyenin altına doğru işlemlerin görülmesi ve kalıcılık sağlaması durumunda 3.13 desteğine doğru hareketlilik yaratabilir. EUR/TRY paritesinde yükselişi görebilmemiz için 3,2575 seviyesinin üzerine ataklar görülmesi gerekebilir.
EUR/USD - EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, paritenin yükselen trendi aşağı yönde kırıldığı görülüyor. 1,1050 seviyesi paritede oldukça kritik destek bölgesine işaret ediyor. Şu an bu seviyenin altındaki fiyatlama devam ediyor. Paritede 1,10 seviyesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda ivme kaybı hızlanabilir ve 1,08 seviyesine dek aşağı yöndeki baskı sürebilir. Buna karşılık, paritenin bu bölgeden toparlanma gerçekleştirmesi durumunda 1,12 seviyesine doğru atağa kalkabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN