Avrupa ekonomisi durgunluğunu bozamıyor
Euro Bölgesi ekonomisi, 23 Haziran’da gerçekleştirilen ve BREXIT ile sonuçlanan İngiltere referandumunu ağır hasarlar olmadan şimdilik ötelemiş görünüyor ancak unutulmamalıdır ki uzun vadede riskler hala gündemde. Buna karşın Eurozone sistemi içerisinde bir çok zorlukları içermediği gibi üye ülkelerinde zaman zaman boy gösteren bozulmalar Euro Bölgesi ekonomik istikrarını tehdit ediyor. Buna en iyi örnek geçtiğimiz günlerde İtalyan Banka kredilerinin mercek altına alınması ve İspanya ile Portekiz’in bütçe kontrollerindeki zorluklar olarak gösterebiliriz. Bu gelişmeler kısa vadede çok büyük bir risk unsuru olarak görünmüyor ancak orta ve uzun vadede riskler masada kalmaya devam ediyor.
Euro Bölgesi için en büyük risk, mevcut konjonktürde düşük kalmaya devam eden petrol fiyatlarının oluşturduğu baskı. Düşük petrol fiyatları enflasyonda beklenen toparlanma hususunda şüphe oluştururken, ılımlı büyüme emareleri güçlü bir istikrara işaret etmiyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri, ECB’nin %2’lik enflasyon hedefine 2018 yılında kavuşacağına inanıyorlar. Bu uzun bir süreç. Ayrıca, petrol fiyatları üzerinde oluşturulan spekülasyonlar devam ederken, talep – arz dengesinde net bir terazi oluşmuş değil. Başka bir deyişle, Euro Bölgesi enflasyonunda %-0,2 ile %0,2 aralığındaki seyir halen daha bozulmuş değil. Petrol fiyatının negatif etkisi ise Haziran – Temmuz aylarında %6’nın üzerinde bulunuyor. Bu oran Şubat – Mayıs ayları arasında %8’in üzerindeydi ancak aynı düzeyde olmasa da baskı halen daha sürüyor. Petrol fiyatında önümüzdeki günlerde aşağı yönlü risklerin devam etmesi Euro Bölgesi enflasyonunda öngörülen iyileşmenin gecikeceğine işaret ediyor.
Bu aşamada, ECB’nin yıl sonuna kadar var olan 3 toplantısında piyasaya aktaracakları piyasa algılaması açısından önemli olacak. ECB’nin en yakın Eylül (08.09.2016) ayında toplantısı bulunuyor. Eylül ayında ECB’nin para politikası değişikliğine gideceği ihtimali biraz düşük gibi geliyor. Geçtiğimiz toplantılarda aldığı genişleyici tavrı izlemeye şimdilik devam edecektir ancak Ekim ve Aralık aylarında gerçekleştirilecek toplantılarda bu kadar izlemeci kalıp kalmayacağını göreceğiz.
Bu noktada, Euro/Dolar paritesi uzun zamandır 1.08 – 1.1450 geniş bant aralığında yatay seyrini sürdürüyor. Euro’nun Dolar karşısında net bir güçlenme sağlayabilmesi için 1.1450 direncini yukarı yönde kırması gerekmekte. Her ne kadar paritede yukarı çıkışlar zaman zaman olsa bile bunlar kalıcı olmayabilir. Gelişmeler 1.1450 seviyesinin üzerine taşıyacak nitelikte değil.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN