Avrupa’da ılımlı sanayi üretime devam
Ağustos ayı datası %-0,5’ten %-0,4’e revize edildi. Yıllık bazda bölgenin sanayi sektörüne ait üretimi %1,7 oranında açıklandı. Bir önceki yıl Ağustos ayında bu oran %0,9 olarak açıklanmıştı ancak verinin %2,2 oranına pozitif yönde revize edildiği görülüyor. Ayrıca, 2015 yılı 9 aylık dönemde Euro Bölgesi sanayi üretim ortalaması %1,4 oranına işaret ederken, bu oran 2014 yılı 9 aylık dönemde %0,72 düzeyindeydi.
Eylül ayı yavaş geçti...
Eylül ayı datasının içeriğine bakacak olursak toplam sanayi üretimi içerisinde enerji kaleminin %1,2 oranında pozitif katkısı görülüyor. Haziran ayında bu oran %2,9, Temmuz ayında ise %2,0 oranında pozitif katkı sağlamış, Ağustos ayında ise%3,0 oranında negatif katkıya dönmüştü. Buna karşın enerji kalemindeki artışın üretimi ayakta tutmak için yeterli olmadığı görülüyor. Diğer yandan dayanıklı ve dayanıklı olmayan tüketim malları sanayi üretim çarkını yavaşlatmış. En büyük negatif katkıyı dayanıklı tüketim malları %3,9 oranında sağlarken, Temmuz ve Ağustos aylarındaki pozitif havanın Eylül ayında dağıldığı görülüyor.
Bölgedeki üye ülkeler arasında Eylül ayında sanayi üretime en büyük negatif katkısı olanlar; İrlanda (%-2.4) , Litvanya (%-2.3) ve Yunanistan (%-1,9) olurken, en yüksek katkı sağlayan ülkeler ise Hırvatistan ( %5.9), Macaristan (% 2,9) ve Çek Cumhuriyeti (% 2.6) oluşturmuş durumda.
Yıllık veride ılımlı görünüm devam etti...
Sanayi üretimi yıllık bazda da içerik olarak ılımlı bir görünüm çizdi. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim ile sermaye malları pozitif katkı sağlamayı sürdürmüş ancak bir önceki aya oranla katkı oranında yavaşlama yaşanmış. Enerji kaleminde Ağustos ayında olduğu gibi negatif eğilim halen daha devam ediyor. Burada bir değişiklik yok. Yıllık üretim verisine bölge üye ülkelerinde %14,6 oranında İrlanda’nın sağladığı katkı dikkat çekiyor. Buna karşın, Hollanda (-%5,6), Estonya (-%4,1) ve Litvanya (-%0,6) en çok negatif katkı sağlayan ülkeler arasında.
(Kaynak: Eurostat, İntegral Analiz)
Son Söz
Bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı M. Draghi’nin açıklamalarında da anlayacağımız gibi QE programı Euro bölgesi ve kıta ülkelerinde etkili oldu. Ancak bu etkinin sınırlı kaldığı, bir güçlenme için halen daha yeterli olmadığı ve ekonomik aktivitelerin güçlenmesi için ek teşvikin daha da etkili olacağı anlaşılıyor. Bu bağlamda Aralık ayında ECB’nin alacağı genişleme kararı birlik ekonomilerinin 2016’da nasıl bir performans göstereceğini anlamamız açısından oldukça önemli olacak.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN