Avrupa büyümekte zorlanıyor
Yıllık bazda 2015 yılı ilk çeyrek hariç, diğer çeyreklerde büyüme oranı %1.6 oranında gerçekleşti. Euro Bölgesinin yıllık büyümesinin stabil olduğu görülüyor. Buna karşın, aylık büyümede ise 2015 yılı ilk çeyreğine paralel bir büyüme gerçekleşmiş. Ancak bu büyüme oranının ilk revize olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu veriler Euro Bölgesi büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin sürdüğüne işaret ediyor. Ancak son Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında Draghi, para politikasının etkilerine bağlı olarak büyümenin ılımlı seyrettiğini belirtmişti.
Enflasyon’da Enerji baskısı sürüyor
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan’ı Draghi, 21 Nisan’da gerçekleştirilen ECB toplantısında enflasyon ve petrol fiyatı arasındaki korelasyonun azaldığına dikkat çekmişti. Bugün Eurostat’ın hazırladığı TÜFE tahmininde enerji kalemindeki baskının neredeyse bir önceki aya paralel geleceğine yönelik beklenti bulunuyor. Enflasyon hesaplamasında en büyük ağırlığa sahip kalem hizmete ait olduğundan buradaki katkı oldukça önemli. Nisan ayı enflasyon beklentisinde hizmetler kaleminin pozitif katkısı azalmış. Bununla birlikte enerji kaleminin negatif yansımasında bir önceki aya oranla çok büyük bir farklılık bulunmuyor.
Tahmini enflasyon rakamlarının bize söylediği, Nisan ayında %-0.2 oranında, negatif bölgeyi işaret eden bir enflasyon beklentisi bulunuyor. Çekirdek enflasyon tahmini ise %0.8 düzeyinde oluşmuş durumda. Buna karşın, son ECB toplantısında Draghi, enflasyon oralarının önümüzdeki aylarda tekrar negatif bölgeye geçebileceğine yönelik açıklaması, enflasyon verilerindeki negatif beklentiyi karşılar nitelikte.
İstihdam fena değil..
2013 yılı 3. Çeyrekten sonra Euro Bölgesi işsizlik oranında bir kırılma gerçekleşti. İşsizlik oranı 2013’te neredeyse %12 seviyelerinde bulunuyordu. Bugün açıklanan ve Mart ayını yansıtan işsizlik oranı ise %10.2’yi işaret ediyor. Bu oran, 2011 yılı Ağustos ayından bu yana görülen en düşük seviye. Buna karşın 2016 yılı Şubat ayı işsizlik oranı 10.3’ten 10.4’e revize edilmiş. Mart ayı işsizlik oranı detaylandıracak olursak, Eurostat’ın tahminine göre; Euro Bölgesi genelinde Şubat ayına kıyasla işsiz sayısında 226.000 kişi düşüş gerçekleşmiş. Genç işsiz oranında da düşüş yaşanması veride, sağlıklı bir detay olarak karşımıza çıkıyor.
Eurostat’ın raporuna göre, 2016 yılı Mart ayında Euro Bölgesi işsizlik oranına Çek Cumhuriyeti (%4.1), Almanya (%4.2) en düşük katkıyı sağlamış. En yüksek işsizlik oranına sahip ülkeler ise Yunanistan (%24.4) ve İspanya (%20.4) olmuş.
Son Söz…
Zayıf büyüme ile düşük enflasyon bir araya geldiği zaman Avrupa Merkez Bankası üzerindeki baskı artmaya devam edecektir. Bu durum, Merkez Bankasının önümüzdeki günlerde ek önemler alma isteğini yaratabilir. Ancak şu an ECB, bekle – gör stratejisini güderek verileri takip etmeyi tercih edecektir. Bugün açıklanan verilerin, Euro’nun 1.1450 direncini kıracak ve yeni bir trend başlatacak güçte olmadığı gözüküyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN