Enflasyon-Faiz-Kur üçgeni...

03.02.2020
Rıdvan BAŞTÜRK
Bugün TUİK tarafından ocak ayı enflasyon verileri açıklandı. Aylık bazda yüzde 1.35, yıllık bazda ise yüzde 12.15 artış söz konusu. Piyasa beklentisi ise aylık bazda yüzde 1.10, yıllık bazda ise yüzde 11.86 artış olması yönündeydi. Böylece enflasyon verileri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmiş oldu.

Türkiye’de uzun bir süredir reel getiri tartışması var. Reel getiri hesabı kabaca, şu anki mevcut faiz oranı ile 12 ay sonrası için beklenen enflasyon oranı arasındaki fark olarak hesaplanabilir. Reel getiri yabancı yatırımcı için bir şey ifade etmez ancak yerli yatırımcı için önemlidir. Özellikle döviz tevdiat hesapları (DTH) dediğimiz döviz mevduatlarının son dönemde rekor seviyelere ulaşması da bu sebepten kaynaklı. Eğer reel getiri yüksek kalırsa DTH’larda çözülme görürüz. Ancak yatırımcı bu reel getiri az bulursa DTH’lara kaçış devam edecektir.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Mevcut enflasyon yüzde 12.15 seviyesinde. Ocak ayı için yayınlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketine baktığımızda 12 ay sonrası için beklenen enflasyon yüzde 9.54 seviyesindeydi. Yuvarlarsak yüzde 2.6 oranında bir reel getiriden söz edebiliriz. Bu oranın yeterli olup olmadığını, benzer ülke reel getirileri ile kıyaslayarak ve CDS (kredi İflas riski) primlerini hesaba katarak anlayabiliriz. Bunu sonraki yazılarımda değerlendireceğim.

Bu yıla küresel anlamda büyük sıkıntılarla başladık. ABD-İran savaş riski bitti derken Çin’de başlayan ve dünyaya yayılan virüs tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu tarz küresel bazda risk iştahını düşürecek olaylarda genelde gelişmekte olan ülke para birimlerinden kaçışlar görürüz. Burada pozitif veya negatif ayrışmayı ise reel getiriler ve iç riskler belirliyor. Bu süreçte TL tarafında negatif ayrışma yaşandığını söyleyemeyiz. Ancak enflasyona ilişkin gelişmeler olumsuza dönmeye başlarsa ve faiz silahı bu konuda yetersiz kalırsa gelecek dönemde riskler oluşabilir. Özellikle yurtiçinde son dönemde yapılan zamların enflasyona etkisi önemli olacak. Muhtemelen şubat ayında ocak ayına göre yüksek bir enflasyon göreceğiz. Bu süreçte TCMB’nin iletişim dili önemli olacaktır. Nasıl ki enflasyon düşerken faiz indirimi yapıldıysa, enflasyonda olası bir sert yükselişte reel getiriyi korumak için faiz artırımı yapılabileceğinin mesajının da piyasalara verilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Son dönemde dolar kurunda temel gelişmelerden ziyade teknik görünümün daha net bir görüş açısı sağladığını söyleyebiliriz. Aşağıdaki grafikten de görüleceği gibi günlük bazda yeşil renk ile takip ettiğimiz yukarı yönde kanal hareketi mevcut. Bu kanalın dip noktası mevcut durumda 5.85 TL’den geçiyor. Günler ilerledikçe bu dip nokta da yükselecektir. Bu teknik görünüm bize, 5.85 TL üzerinde kalındığı sürece dolar kurunda teknik görünümün yukarı olduğunu gösteriyor. Yukarıda ise 5.99 TL/6.00 TL bandı ilk direnç konumunda. Bu bölge geçilirse TL için nispeten zayıf bir bölgeye geçilmiş olacak ve bu aşamada 6.15 TL seviyesi izlenecektir.

Her ne kadar dolar kurunun yükselmesi ithal girdi fiyatları ve dolayısıyla enflasyon görünümü için olumsuz olsa da ihracat gelirleri açısından olumlu olacaktır.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4314 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3231 Değişim: 0,25%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,17 Değişim: 0,20%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.