Bir Yılan Hikayesi: OPEC+

06.07.2021
Rıdvan BAŞTÜRK
OPEC+ toplantısı resmen yılan hikayesine döndü. Geçen hafta perşembe günü toplanan gruptan bir karar çıkmamış ve toplantı akşam saatlerine ertelenmişti. Perşembe akşamı da bir karar çıkmayınca toplantı cuma gününe ertelendi. Cuma da karar çıkmayınca toplantı dün yeniden yapıldı. Dün de bir karar çıkmadı ve bu sefer süresiz bir şekilde ertelendi.

OPEC+ tarihine geçecek bir süreç yaşadık. Daha önce de belirli anlaşmazlıklar yaşandığı olmuştu, fakat bu anlaşmazlıklar kısa süre içerisinde çözülmüştü. Bu seferki anlaşmazlık üretim kotası üzerinde çıktı. Üretimin ağustos-aralık döneminde 2 milyon varil artırılması ve mevcut üretim kesintisi anlaşmasının 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisi çoğu ülke tarafından kabul edilirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretim kotasının daha fazla artırılması gerektiğini düşünmesiyle birlikte ortak bir karar alınamadı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Ana gelirleri petrol ihracından oluşan bu ülkelerin bütçelerini dengelemek için farklı farklı petrol seviyelerine ihtiyaçları var. IMF’nin 2021 projeksiyonuna göre Suudi Arabistan’ın bütçe dengesi 76 dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 64 dolar dolar seviyesinde dengeleniyor. Daha yüksek petrol fiyatına ihtiyaç duyan ülkeler üretimin daha fazla artırılması kararına karşı çıkarken, BAE gibi daha düşük fiyatta bütçesini dengeleyen ülkeler ise üretimin daha fazla artırılmasını destekliyor.

Görüşmelerden bir karar çıkmayınca üretimin mevcut şekliyle devam edeceği beklentisi petrol fiyatlarını yukarı çekti.

Ben bir noktada anlaşmanın sağlanacağını düşünüyorum. Çünkü artan petrol talebini karşılamak için üretimin de artırılması gerekecektir. Geçen yıl pandemi etkisiyle talep keskin bir düşüş yaşayınca, fiyatları dengelemek için üretimde tarihi yüksek kesintilere gidilmişti. Fakat büyük merkez bankalarının piyasaları destekleyici adımlarıyla birlikte toparlanan ekonomiler bu sefer talep fazlası yaratmaya başladı. Bu nedenle petrol üretiminin de artırılacağını düşünüyorum. Tabii süreci OPEC+ belirleyecektir.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

İşin temel kısmını değerlendirdikten sonra teknik kısma da yer vermek istiyorum. Ham petrolde Yükselen takoz olarak adlandırılan bir formasyon söz konusu. Buradaki kritik nokta 76.30 dolar seviyesi olacaktır. Bu eşik geçilirse 79-80 dolar bölgesine doğru yükseliş potansiyeli görebiliriz. Olası geri çekilmeler şimdilik düzeltme olarak adlandırılabilir. Bu düzeltme sonucunda eğer 74 dolar altına sarkılırsa o zaman satış baskısını konuşabiliriz. Tabii böyle bir durum için OPEC+’dan bir katalizör gelmesi gerekiyor.

Ham Petrol Teknik Görünüm

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4370 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3635 Değişim: 0,36%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.838,34 Değişim: 0,14%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.