İşte doları yükselten nedenler
İç ve dış gündemin dolar kuru üzerindeki etkilerine baktığımızda TL, Dolar karşısında son iki ayın zirve seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Dolar TL karşısında hafta başından bu yana % 1 değer kazanırken diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL’nin negatif ayrışmış bulunuyor. Güney Afrika randı % 0,46 değer kazanırken Brezilya Real’inde bu oran % 1,5 seviyesine yaklaştı.
Peki nedir dolar kurunda bu oynaklığı artıran nedenler, sırasıyla inceleyelim…
Dün, TUİK’in açıkladığı enflasyon oranının gıda fiyatları öncülüğünde yaşanan düşüş ile %7,28 seviyesine gerilemesi ile TCMB’nin sadeleştirme adımlarına devam edeceği beklentisini artırdı. Bu beklenti TL’yi zayıflatan önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Bir diğer önemli neden ise, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in beklenmedik bir şekilde verdiği not kararı. Moodys’in Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin etkilerinin devam ettiğini söylemek yanlış olmaz. Karar sonrası tahvillerde yaşanan çıkış TL’nin değer kaybına neden oluyor. Aynı zamanda dün diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P yayımladığı raporda en kırılgan ülkeler olarak Venezüella, Arjantin ve Türkiye’yi işaret etmesi TL varlıkları üzerindeki kırılganlığı yükseltti. Öte yandan olağan üstü hal sürecinin 3 ay süreyle uzatılması TL varlıklarında baskıyı arttıran etken olarak dikkat çekti. Önümüzdeki süreçte siyasi kanattan yapılacak olan açıklamalar TL varlıklarını etkilemeye devam edebilir.
İngiltere Başbakanı May’in 2017 yılı Mart ayına kadar İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini başlatacağına yönelik ifadeleri Sterlinin sert değer kaybetmesinde etkili oldu. Piyasaların Brexit endişelerinin yeniden yükselmesi sonrası Dolara olan talebini yükselttiğini görüyoruz.
FED üyesi Mester’in kasım ayında yapılacak olan toplantıda faiz artırımının canlı olduğunu ifade etmesi FED beklentilerinin yeniden fiyatlanmasında etkili oluyor. Öte yandan ABD’den açıklanan olumlu imalat sanayi verisi büyümeye işaret etmesi faiz yükseltme ihtimalini arttırıyor. Bu da yine kuru yukarı yönlü destekleyen bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor.
Deustche Bank’a uygulanan 14 milyar dolarlık cezanın bankayı zora sokabileceğine yönelik endişeler Doların değer kazanmasında etkili oldu. Deustche Bank’ta yaşanan sorunların domino etkisi yaratarak diğer bankalara sıçraması endişe yaratıyor. Deustche Bank ve diğer önemli bankalarda toplu işten çıkartmaları Avrupa Birliği ekonomilerindeki sorunları yeniden gündeme gelebilir.
Sonuç olarak tüm bu gelişmelerin Türk Varlıkları aleyhine fiyatlamalara neden olduğunu görüyoruz. Yukarıda bahsedilen etkenlerin devam etmesi halinde Dolar TL paritesinde yükselişlerin devamı yaşanabilir. Tabi mevcut hikaye korunduğu sürece… Teknik olarak incelediğimizde, önemli direnç olan 3.0360 seviyesinin aşıldığını görüyoruz.
Aynı şekilde 3.0500 direnci üzerinde uzun vadeli bir kapanış bir gerçekleşirse yükselişlerde 3.0600-3.0720 seviyeleri gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 3.0360 – 3.00240 destek bölgesi ön plana çıkabilir. Psikolojik seviye olan 3.000 üzerinde ise yükseliş isteği sürebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN