Dolar neden yükseliyor?
Ancak kurda FED’in güvercin tondaki açıklamalarından ziyada faiz indirimi noktasında gelen mesajların fiyatlandığını ve kurun yönünü yeniden yukarıya çevirdiğini gözlemliyoruz.
PEKİ DOLAR NEDEN 2,80 SEVİYELERİNDEN BİR ANDA 2,87 SEVİYESİNE YÜKSELDİ?
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ın Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin tam zamanı ve bunun radikal şekilde yapılması gerektiği yönünde gelen açıklamaları ve Moodys’in Basel III'ün tam olarak uygulanmasıyla bazı Türk bankalarının ek sermayeye ihtiyaç duyabileceğini belirtmesi kurun 2.83 seviyelerinden 2.87’leri test etmesine neden oldu.
Fed’ in faiz artırımı noktasından temkinli olacağına dair beklentilerin kuvvetlenmesinin ardından risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerine bu defa olumsuz yansıdığını söyleyebilirim. Unutmayalım ki Fed’ in faiz artıramayacak güçte olduğu yönünde gelen her mesaj, piyasalarda yeni bir panik dalgasına neden olacaktır.
Ay içerisinde TL varlıkları açısından oldukça kritik virajlar var. En önemlisi bugün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten gelecek. Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi görünümde herhangi bir değişiklik beklenmiyor ancak olası bir hamle ya da negatif tonda gelecek bir açıklama kurun yukarı yönde hareketlerini destekleyebilir.
İlk çeyreğe yurtiçi piyasalar oldukça iyi başladı. Yılın başında %9.5’in üzerini gören manşet enflasyon şuan %7.5’e geriledi. Son çeyrekte yakalanan %5.7’lik büyüme (2015 yılının genelinde %4) ile beraber içerideki göstergeler TL varlıkları açısından sevindirici gelişmeler olarak ön plana çıkıyor. Özellikle manşet enflasyonda görülen geri çekilme, piyasa katılımcılarının 20 Nisan’da yapılacak PPK toplantısı öncesi faiz indirimlerinin devam etmesi beklentileri arttığını ve bunun daha sesli dile getirilmeye başlandığını söylemek isterim. Yılbaşından bugüne kadar yaşanan FED iyimserliğinin orta ve uzun vade de sürmeyebileceğini ve doların yıl içerisinde yeniden değer kazanacağını düşünüyorum.
Bir diğer önemli viraj ise, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçının görev süresinin ay içerisinde dolması ve yeni başkanın kim olacağıdır… TL varlıklarının yanında büyüme ve enflasyon gibi makro ekonomik datalarımızın yıl başından bugüne hızla toparlanma göstermesi Merkez’den faiz indirim beklentilerini artırdı diyebilirim… Bundan dolayı koridorun üst bandında 25 -50 baz puanlık bir faiz indirimi borsamızı pozitif yönde destekleyecektir ancak kurda yukarı yönde hareketlere neden olacaktır.
Kur tarafında ise, 2.8400 önemli bir destek seviyesi ve bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlamaya devam ederse 2.90 -2.91 dirençleri bizleri bekliyor olacaktır. Moody’s’in bugün Türkiye’nin kredi notu ve not görünümünde olumsuz bir değerlendirmede bulunmaması TL varlıklarında değer kazanımına neden olabilir. Bir diğer senaryoda ise, yani kuruluşun not görünümünü aşağı yönlü revize etmesi ya da olumsuz ifadeler yer vermesi halinde ise, Lira’daki zayıflık kuru yukarı çekecektir. Öte yandan diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de zayıf görüntü sergiledi. TL ile yakın korelasyonu olan Güney Afrika Randı haftayı yaklaşık % 3 değer kaybıyla sonlandırırken, Brezilya Reali’nin değer kayıpları % 3,5 seviyesine kadar ulaştı. Küresel risk iştahının azalması ve petrol hariç diğer sert emtiaların değer kaybetmesi gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkiledi. Yeni haftaya baktığımızda da yine gelişmekte olan ülke para birimlerinin ön plana çıkacağı bir hafta olabilir. Çin’den açıklanacak olan büyüme, sanayi üretimi ve perakende satış rakamları takip edilecek. Çin ekonomisinin 2016 yılının ilk çeyreğinde % 6,8 büyüme kaydetmesi bekleniliyor. Büyüme rakamları beklentilerin altında kalması halinde, küresel büyüme endişeleri yeniden gündeme gelebilir. Çin’in yanı sıra ABD’den açıklanacak olan perakende satışlar ve enflasyon verisi ön plana çıkıyor. ABD’de enflasyonun bir önceki aya göre % 0,2 azalması bekleniliyor. Yeni haftada daha çok küresel piyasalarda yaşanacak gelişmelerin etkisi altında kalacağımızı söyleyebiliriz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN