Brexit sonrası altın, dolar ve borsada yön ne olur?

13.07.2016
Murat TUFAN
İngiltere’de 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandumla Avrupa Birliği’nden çıkma, yani Brexit kararı alınmasının ardından, 24 Haziran Cuma günü piyasalar bir şok etkisiyle açıldı ve küresel piyasalarda tam anlamıyla bir ‘’Kara Cuma‘’ yaşandı. Oysa ki Brexit öncesi yapılan anketlerden karışık sinyaller gelmiş ve referandumdan böyle bir karar çıkması pek de öngörülememişti.

Karar sonrası Pound, Dolar karşısında hızla değer kaybetmiş ve son 31 yılın en düşük seviyesine kadar gerilemişti. Dolar, altın ve tahvil gibi finansal enstrümanlara hızla talep arttı ve risk iştahının düşmesi, küresel borsalarda kayıpları derinleştirdi. Ortada bir çok siyasi ve ekonomik belirsizliğin olması küresel piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam ederken İngiliz Başbakan David Cameron’ un referandum sonrası görevini bırakacağını açıklaması, politik belirsizlik ortamının daha da derinleşmesine neden oldu. İngiliz ve bölge ekonomisinin bu gelişmelerden orta ve uzun vadede olumsuz etkileneceği yadsınamaz bir gerçek. Hal böyleyken kredi derecelendirme kuruluşları İngiltere’nin kredi görünümünü düşürdü. Bir çok ülke lideri ve uluslararası kuruluşlar, İngiliz ekonomisinin yakın gelecekte resesyon tehdidi ile karşı karşıya kalacağını açıkladı. Sterlin’de yaşanan sert değer kaybı İngiltere ekonomisinin bir anda erimesine ve milli gelirinin Fransa’nın gerisine, 6. sıraya gerilemesine neden oldu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Birlik tarafından gelen açıklamaların ortak noktası ise ayrılma kararı sonrasında İngiltere’nin çıkış işlemlerinin bir an önce organize edilmesi gerektiği şeklindeydi. AB liderlerinden; Lizbon anlaşmasının 50. maddesi uyarınca İngiliz Hükümeti'nin ‘ayrılık’ isteğiyle birliğe müracaat etmesi gerektiği konusunda ortaklaşa mesaj çıktı. Ancak İngiltere’nin, bu başvuru için pek de aceleci olunmayacağı şeklinde bir tavır sergilendiğini söyleyebilirim.

Peki ya bundan sonra ne olacak?

Başbakan David Cameron’un istifasının ardından göreve gelen Theresa May’in ismi açıklanır açıklanmaz kısa vadeli politik belirsizlik ortamı ortadan kalktı. Böylece Sterlin ve İngiliz borsasında değer kazanımları yaşandı. Bu pozitif havanın, haberin fiyatlaması olduğunu belirterek özelikle önümüzdeki 3 -6 aylık dönemde Sterlin ve İngiliz borsasında işlem yapan yatırımcıların oldukça dikkatli olmasını öneririm.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

İngiltere’nin önümüzdeki 2 yıllık süreçte birlikten ayrılması durumunda İskoçya ve Galler gibi ada ülkelerinde AB tarafına dahil olma yönünde referandum istekleri artabilir. Avrupa’da mülteci ve göçmen politikaları sonrası siyasi söylemlerin değişmesi nedeniyle Hollanda’da Nexit, Fransa’da Frexit gibi olası yeni çıkış hamleleri Euro bölgesi ve küresel piyasaların geleceği konusunda ciddi risk yaratacaktır.

Küresel piyasalarda şu anda ise iyimserlik hakim

Geçtiğimiz hafta ABD’de beklentilerin çok üzerinde açıklanan Tarım Dışı istihdam verisi ve ardından İngiltere’de Theresa May’in başbakanlığa tek aday olarak gösterilmesi sonrasında politik belirsizlik sürecinin kısa vadeli son bulması ve Japonya’da Shinzo Abe’nin yeniden seçilmesi ile ekonomik teşviklerin genişletileceği beklentileri küresel piyasalarda iyimserliğe neden oldu.

Tüm bu gelişmeler kısa süreli de olsa iyimserliğin hakim olmasını sağlasa da önümüzdeki dönem bir çok bilinmezin masada olduğunu söylemeliyim. Özellikle İngiltere’yi Brexit kararı sonrasında uzun bir siyasi süreç bekliyor ve bu dönemde gelebilecek negatif haber akışı küresel piyasalardaki kırılganlığı artıracaktır. Bir başka Avrupa ülkesi İtalya’nın 360 milyar Euro’ya yakın batık kredi tutarı ve yüksek işsizlik oranı, piyasalarda şimdiden tedirginlik yaratmaya başladı. Önümüzdeki günlerde sanırım bu ve buna bağlı gelişmeleri daha sık konuşuyor olacağız. Tüm bu gelişmeler ise tabi ki altına yarıyor. Bildiğiniz gibi altın yıl içerisinde %35’in üzerinde getiri sağlayarak yatırımcıların yüzünü güldürdü ve yılın ilk yarısını en çok kazandıranlar listesinde bir başka emtia olan gümüşün ardından 2. sırada tamamladı. Bu kazançların nedenlerinin en başında ABD Merkez Bankası Fed’ in yıl içerisinde yapmayı planladığı faiz artış sayısının önce 4, sonra sırasıyla 3 -2 -1 olarak bir nevi geri sayım şeklinde aşağı yönlü revize etmesi altına yaradı. Fed’ in güvercin duruşunun yanı sıra artan küresel riskler, ekonomilerde yaşanan resesyon ve siyasi gündem, altının yükselişinin diğer nedenleri arasında yer aldı. Bundan sonraki süreçte, İtalyan bankalarının durumu, İngiltere’nin birlikten ayrılma sürecinin zorlu olacağı beklentisi, Nexit, Frexit ve diğer bir çok diğer ‘’exit’’lerin, Avrupa’da her an ortaya çıkabileceği beklentisi yılın geri kalanında altın için yukarı yönlü hareketin bir diğer önemli nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Altında düşüşler sınırlı kalır

Kısa vadeli olarak, İngiltere’de May isminin kesinleşmesi ve Japonya’da Abe’nin seçilmesinin ardından teşvik beklentileri altına satış getirmiş olsa da, 1320 seviyesinde kalıcılık sağlaması durumunda 1375 -1400 dolar ons bazında gündeme gelebilir. Gram altında ise kur tarafında geri çekilmelerin sınırlı kalması, yeni rekor seviyelerinin her an kapıda olduğunu gösteriyor. Saymış olduğum negatif haber akışının piyasalarda yer bulması altını ons bazında daha da güçlendirecektir. Bundan dolayı 125 TL seviyesinin altındaki fiyatlamalarda 120 TL ana destek seviyesi olsa da, 120 TL altında kalıcılık sağlanmasını kısa vadede çok fazla mümkün görmüyorum. Cuma sabahı TSİ 05:00’te açıklanacak Çin 2. Çeyrek büyüme verisi oldukça kritik ve beklentilerin altında gelirse, bu rakam altın için yuları yönlü hareketlerin devam etmesini sağlar!

Pound önümüzdeki 3 -6 dönemde zayıf seyreder

May isminin kesinleşmesi kısa vadeli poundu primlendirmiş olsa da İngiltere’deki siyasi gündem ve Britanya adasındaki diğer ülkelerde yaşanabilecek politik ve ekonomik süreç, pound üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Sterlin/TL kurunda 3.80 seviyesi psikolojik öneme sahip ve bu seviyenin altındaki tüm fiyatlamalar bizi 3.75- 3.73’e götürebilir. Kısa vadeli olarak her ne kadar 3.88- 3.90 dirençlerini hedef haline gelmiş olsa da orta vadede pound için birçok bilinmez olduğu su götürmez bir gerçek. Teknik olarak 3.70 seviyesinin altını yakından izlemek gerekiyor. Kur eğer bu seviyenin altında fiyatlanırsa düşüşler hız kazanabilir.

Borsa İstanbul’da ise küresel borsalarda yaşanan iyimserlik fiyatlamasının yaşandığını görüyoruz. Özellikle 80 Bin psikolojik seviyesinin üzerinde çıkması borsanın yakın dönmede 83.500 -85.000 dirençlerini hedefleyebileceğini gösteriyor. Brexit endişelerinden dolayı küresel merkez bankalarının para politikaları daha fazla genişlerse bu durum orta vadede Bist100’ü desteklemeye devam eder ve yakın tarihteki zirve seviyesi 86930’lerde endekste hedef haline gelebilir. Yani dış politikada normalleşme adımları ve önemli Merkez Bankalarının genişlemeci para politikalarını artırabilecekleri beklentileri önümüzdeki dönem borsaya yeni direnç seviyelerine ulaştırabilir.

Dolarda düşüş devam eder mi?

Piyasalardaki tüm bu olumlu gelişmeler doları aşağı çeken bir etki yaratsa da Doların uzun vadeli yönünün değiştiğini söylemek şuan için erken olabilir. Her fırsatta piyasaların önüne sunulan yeni belirsizlik hikayeleri ve yeni risk algıları TL varlıklarını kırılgan yapmaya devam ediyor. Bu da Dolarda düşüşlerin sınırlı olması anlamına geliyor. Teknik görünümde ise 2.8730-2.8500 aralığı kritik bir destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge üzerinde kalındığı sürece kur tarafında yön yine yukarı dönebilir. Haftalık gelişmelere bağlı olarak 2.9150 direnci aşılırsa tekrardan 2.9380-2.9550 seviyeleri gündeme gelebilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4313 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2695 Değişim: 0,10%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.836,55 Değişim: 0,08%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.