Eylül fırtınası geliyor
Tansiyonun yükselmesiyle birlikte komşu ülkelerinde kendilerince olası bir savaş durumuna karşı pozisyon aldıklarını görüyoruz. Yaklaşık bir ayı aşkın süredir bu tedbirler alınıyor/alınmaya da devam edecektir. Kuzey Kore’nin en son gerçekleştirmiş olduğu balistik füze denemesini hatırlayacak olursak Japonya’nın hemen kıyısından geçtiğini görmüştük. Daha önceki denemelerine ve tehdit içerikli mesajlarını düşündüğümüz zaman eylemin ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı olan Guam Adaları’na değil de direkt Japonya’ya doğru yapılması kafa karıştırıcı. Buna karşılık Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un tabir-i caiz ise takınmış olduğu “cool” tavırları ve soğukkanlı duruşu gerilim katsayısını bir basamak daha yukarıya taşıyor…
Yurt içerisine geçtiğimizde iyimser tablo ile Ağustos ayının tamamlandığını gördük. Ben iyimser havanın daha önceki analizlerimde de belirtmiş olduğum gibi ABD kaynaklık gelişmelerin ışığında geliştiğini düşünüyorum. Tabii TL tarafında olumlu gelişmeler olmadı değil ve teknik bulgularımda bu havayı destekler nitelikte. En yakın örneğini geçtiğimiz hafta Moody’s’in açıklamaları içerisinde bulabiliriz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin 2017’e ilişkin büyüme tahminini yüzde 2.6'dan 3.7'ye revize ettiğini açıkladı. Haliyle bu bildiri hanemizde pozitif bir çeltik olarak yerini aldı. Gerekçe olarak ise Nisan ayından (referandum) bu yana TL’nin istikrar kazandığının gösterilmesi belirtilmişti. Denildiği gibi “istikrar” oldukça önemli ve bir o kadar TL için belirleyici olacak. Yaz ayının ve kurban bayramının bitişiyle birlikte turizmdeki canlılık azalmaya başlayacağı gibi yurtiçinde dövizlerden de çıkışın gelebileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Almanya ile olan ilişkilerimiz ise hali hazırda limoni olan kıvamını koruyor. 24 Eylül’de Almanya’da gerçekleşecek seçimlere kadar gergin süreç kısa süreli rafa kalkabilir ancak seçim sonucuna göre sürecin farklı boyutlarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu ay TL açısından çok önemli olacak ve geçiş süreci niteliğinde olmasını düşündüğüm eylül ayının ne şekilde atlatılacağının kur açısından oldukça kritik olacağını düşünüyorum. Bütün bunların dışında ise Eylül sonunda piyasa oyuncularının gözü Fed Başkanı Yellen’a çevrilecek. En son takip ettiğimiz temmuz ayı Fed toplantısının teması bilanço küçültme süreci üzerineydi ve başlangıç için Eylül sonunda başlanabilir, mesajı bırakılmıştı. Eylül sonunda başlangıcın yapılması beklenildiği gibi bu ay içerisinde bilanço ile alakalı gelecek sinyaller kur tarafından yakından takip edilecektir.
Dolar/TL
Kurda Dolar Endeksi’nin performansına oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Dolar’da belirgin toparlanmalar henüz daha gelmeye başlamadı. Endekste 94.00-94.20 aralığı bu bağlamda baraj niteliği taşıyor. Bu aralığın aşılması kurdaki olası yukarı atakları daha güçlü kılabilir. Satıcılı ivmenin devam etmesi durumunda fiyatlamaların 3.4000 ve hatta 3.3750 dolaylarına kadar geri çekildiğine tanıklık edebiliriz. Yukarı için ise 3.5100 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin üzerinde ise 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 3.5260 başta olmak üzere 3.5500 direnci gündemimize gelebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN