Draghi’den Wyoming seferi
Bu ülkeler arasında ise gözler ECB Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen’ı arayacaktır. Piyasalar Yellen’dan bu toplantıda ekstrem bir açıklama yapmasını beklemiyor. Temmuz ayındaki Fed toplantısı ve geçtiğimiz haftaki Fed tutanaklarından hareketle faiz artırım ve bilanço küçültme süreçlerine dair yine kaçamak cevaplar takip edilmiş ve güvercin yapı bir anlamda korunmuştu. Tabi önemli bu iki olguya vurgu yapılması ister istemez hareketliliğe etki edebilir.
Fakat bu oturumda Draghi’den gelecek açıklamalar Yellen’dan ziyade şimdiden piyasaların ilgisini çekmiş gözüküyor. Hatırlanacağı üzere Draghi, ülkelerin para politikalarına dair fikir alışverişinde bulundukları bu toplantıya en son 3 sene önce katılım sağlamıştı ve buradan parasal genişlemenin başlayacağı sinyalini vermişti. Öte yandan Temmuz sonlarına doğru Draghi’nin Jackson Hole toplantısına katılacağını belirtmesi üzerine ise Euro bölgesinde iyimser bir havanın oluştuğunu gözlemlemiştik. Keza fiyatlamalarda bu yöndeydi. Ancak geçtiğimiz hafta “Reuters” kaynaklı yapılan bir habere göre Draghi’nin toplantıda yeni bir politika mesajı vermeyeceği ileri sürüldü. Habere ek olarak ise durumun yalnızca Jackson Hole toplantısına özgü olmadığı, sonbahara kadar para politikası tartışmalarından uzak durulacağı belirtilmişti. İleri sürülen bu bilgiler doğrultusunda ECB kanadından olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt gelmemiş olması ise çok şaşırtıcı…
Haberin doğruluk/yanlışlık payını bir kenara bırakarak çok fazla geriye gitmeden akıllara hemen Draghi’nin 27 Haziran’daki Portekiz’de yaptığı konuşmasın getirebiliriz. Enflasyonu baskılayan faktörlerin geçici olduğunu belirten ECB Başkanı, enflasyonun hedefe geri dönüşünden emin olabilmek için para politikasında sürekliliğe ihtiyaç duyulduğunu, ifade etmişti. Bu ifadelerin ardından Euro para biriminin dolar başta olmak üzere diğer birçok para birimine karşı değer kazandığını görmüştük. Açıklamaların bir gün ardından 28 Haziran’da ise bazı kaynaklar Euro’nun dolar karşısındaki değer kazanımına bakılarak Draghi’nin 27 Haziran’da yaptığı açıklamaların piyasalar tarafından yanlış anlaşıldığını belirtmişti. Görüldüğü üzere piyasaları yeniden beklenti içerisinde bırakabilecek bu tip spekülatif haberler yapılabiliyor. Toplantıda olası bir varlık alım programının azaltılabileceğine dair sinyal bırakılması ise Euro’daki volatiliteyi yükseltmeye yetecektir.
Euro/Dolar
Son dönemde Dolar kanadındaki güç kaybına karşılık Euro/Dolar paritesinin aşağı yönlü bir seyir yakaladığını görüyoruz. Buradan Euro bölgesinin beklemeye geçtiğini söyleyebiliriz. Çünkü ABD’de halihazırda çözüme kavuşmamış Kuzey Kore gerilimi ve gündemden düşmeyen ABD Başkanı Trump’ın hükümet içi revizyonları dolardaki tedirginliği artırmış durumda. Buradan hareketle, paritede aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 1.1680 desteği ilk engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1.1640 desteği görülebilir ve bu bölge üzerinden toparlanma gelebilme potansiyelinin yüksek olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Gelebilecek toparlanmalarda Dolar Endeksi’nin (DXY) de performansı yakından takip edilecektir. Önceki yazımda da belirttiğim gibi endeks için 94.00-95.00 aralığı oldukça kritik ve halen daha bu aralığa girilmekte güçlük çekildiğini görüyorum. Bu seviyelerin altında kalması, pariteyi daha diri tutabileceği gibi fiyatlamaları tekrardan 1.1800 bölgesinin üzerine taşıyarak 1.1860-1.1900’lara giden yolun önünü açabileceğini düşünüyorum.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN