Borsa rekora doydu mu?
Endeks yılbaşından bu yana ortalama yüzde 38’e yakın getiri sağlamışken, bu performansta temmuz ayının katkısının yüzde 7’lik bir dilim olduğunu hatırlatalım. Yükselen grafiğin içerisinde TL kanadına baktığımızda Almanya ile aramızda geçen geriliminin etkisinin geçişken algılandığını söyleyebilirim. Gelişmekte olan ülkelere ise sene başından bu yan bir fona akışının olduğu aşikar. TL’deki sıkı duruşu da hesaba kattığımızda ‘carry trade’ bakımından da cazip bir görünümde olmamız para birimimizi güçlü tutmaya iten nedenlerden. Bunun belirgin örneğini aşağıda belirtmiş olduğum grafikten görebilirsiniz. Grafik, Güney Afrika randı ile olan karşılaştırmaya ait olmakla birlikte, hem Türkiye hem de Güney Afrika’nın mevcut ortamda siyasi olarak çalkantılı bir süreçten geçiyor olmalarına karşılık yatırımcıların yüksek faizli varlığa olan talebin arttığını bize gösteriyor.
Bana kalırsa endeksin ana trendini korumasındaki en etkili sebeplerden birisi ise dolardaki bozulmanın sürüyor olması. Piyasalar şimdiden kendisini Aralık ayı Fed toplantısına odaklamış durumda. Fed vadeli kontratlardan hareketle Aralık ayındaki toplantıda faiz artırımına gidilme olasılığı (4 Ağustos itibariyle) yüzde 42.2 seviyesinde gözüküyor. Henüz daha Eylül toplantısından sonra Fed’in bilanço küçültmeye gideceği ihtimali fiyatlamalara yansımamışken, faiz üzerine gerçekleşecek fiyatlamaları beklememiz şimdilik biraz erken olacaktır. Öte yandan doların üzerindeki negatif baskılardan bir tanesi de kuşkusuz ‘Trump’ etkisi. Kendisinin görev başı yaptığı günden beri ABD halkının kendisine duyulan güvenin gitgide azaldığını gördük/görmeye de devam edeceğiz gibi duruyor. Ayrıca seçim vaatlerinin de başında gelen sağlık reformunun sınıfta kalması ve sürekli kabine içi revizyonların, istifaların, görev ayrılıklarının yaşanılması ‘Trump’ hanesine eksi olarak yansıyor. Dolar endeksinin (DXY) temmuz ayı başta olmak üzere 2017 performansına baktığımızda aşağı yönlü trendin hakimiyetini görebilmemiz mümkün. Endeksin haftalık grafikte 92.80 desteğine dayanmış durumda (1-4 Ağustos haftası). Belirgin toparlanma görebilmemiz için 95.00 bölgesinin geçilmesi şart. Aksi halde satış baskısı devam edebilir. Ve bu satıcılı seyir fibo geri çekilmesinin yüzde 50’sine denk gelen 91.22 hattına kadar sürebilir.
BİST-100 için ardı arkası kesilmeyen rekorların gerçekleşmesiyle yatırımcılar, kâr realizasyonu ne zaman gelecek, sorusunun cevabını arayamaya başladı. Açıkçası borsa rekora hatta rekorlara pekte doymuşa benzemiyor. Çünkü piyasalarda hafif olumsuz bir esintinin olmasının ardından gelen ufak çaplı düzeltme ile ana trendin korunduğunu görüyoruz. Fakat endekste yukarı yönlü ivmenin hız kazanabilmesi için ilk etapta 108 bin 700 direncinin aşılması gerekiyor. Fiyatlamaların bu bölgenin üzerine taşınması olası yukarı atakları daha güçlü tutabileceği gibi kırılganlığı da en aza indirecektir. Bu senaryo doğrultusunda ise 112 bin hedefine doğru giden yolun önü açılabilir. Olası geri çekilme hareketlerinde ise 106 bin desteği ve 105 bin 216 bölgesi oldukça kritik hale gelebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN