'Altın'ın serüveni sona mı erdi?
Nitekim son dönemde neredeyse konuşulan tek konu haline gelen Kuzey Kore gerilimi direkt olarak etkisini değerli metal tarafına yansıtmış durumda. Ancak ‘gerilim katsayısının biraz olsun düştüğü’ ifadesi oldukça önemli. Gerilim ortamı ilk olarak ABD ile Kuzey Kore arasında başlamıştı. Diplomatik yollardan herhangi girişimleri olmayan iki ülkenin de deyim yerindeyse karşılıklı atışmaları sonunu bu çalkantılı süreç sadece ABD’nin problemi olmadı. Çevre ülkelerin de olası bir savaş ortamına karşılık guard aldığını görmüştük/almaya halen daha devam ediyorlar. Elimizdeki bu verileri toparlayarak ons altının temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği performansa baktığımızda ise mevcut ortamın yukarı yönlü hareketliliği desteklediğini söyleyebiliriz.
Bilindiği gibi altında ağustos ayında 2017’de elde edilen rekorların art arda egale edildiğine tanıklık etmiştik. Nitekim elimizdeki siyasi verilerin dışında her cuma günü düzenli olarak açıklanan CFTC spekülatif net alım pozisyonlarının da ağustos ayından beri bir ritim yakaladığını söylememiz mümkün olacaktır. Bu pozisyonlar ağustos ayında 129 bin seviyesindeyken 8 Eylül Cuma günü itibariyle 245 bin seviyesine ulaştı.
Öte yandan CFTC kontratlarının dışında SPDR Gold Shares’in (Dünyanın en büyük altın fonlarından bir tanesi) verilerine ayrıca bakılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bakılmasının sebebiyse;
Gold Shares’in ağustos ayının başında 791.88 tonluk alımlarının ağustos ayı sonunda 816.43 ton miktarına ulaştığını gözlemlemiştik. Fakat bu yükseliş ivmesinin geçtiğimiz hafta Çarşamba günü sonlandığını görmüştük. Sonlandı ama en son gelen 11 Eylül raporundan hareketle 835.68 tonluk alım miktarının halen daha ortalama son 42 günün en yüksek seviyesinde olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu hafta ons altında aşağı yönlü eğilimin hakim olduğunu görüyor olsak da elimizdeki rakamlar bana bu etkinin geçici olacağını söylüyor.
ONS ALTIN
Değerli metali teknik olarak incelediğimizde ise ons altının kendi grafiğine yoğunlaşırken diğer yandan da DXY (Dolar Endeksi) grafiğinin yakından incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Endeks kanadında henüz belirgin bir toparlanma gözlemleyebilmiş değiliz. Doların son dönemde ciddi anlamda güç kaybettiği ortam endeksi aşağı çekerken, aşağıda ele aldığım grafikte endeksi 9 günlük momemtumunu ölçmeye çalıştım (bugün dahil). Burada toparlanma çabalarının olduğu aşikar fakat momentumun orta noktası olan 100 bölgesinin uzağında kalındığı gibi gelen son iki günlük yukarı eğilimin de önceki kapanışların altında kaldığını görüyoruz. Biraz daha açık bir ifadeyle endekste 94.00-94.20 aralığı aşılmadan endeksin tam anlamıyla toparlandığını söyleyemeyeceğimiz gibi bu durumun ons altını yukarı doğru tetikleyebileceğini söyleyebiliriz.
Ons altın için özellikle bu hafta başı fibonacci geri çekilmesinin yüzde 161.8’lik kısma denk gelen 1436 hattından geri dönüş geldiğini gördük. Yeniden kanal içerisinde bulunan değerli metalin satıcılı seyri 1307 desteğine kadar devam edebilir. Tekrardan gelebilecek yukarı ataklar için ise 1346 bölgesi önemli bir engel. Bu bölgenin üzerinde kalıcılığın sağlanması doğrudan yukarı hareketliliğe ivme kazandırabileceği gibi orta vadede 1352-1358 aralığını gündeme getirebilir. Uzun vadede ise 1367 direnci takip edilebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN