Direnç noktaları önemli
<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced310601c04688fb9cfe2.jpg">Bir önceki analizimizi kısaca hatırlarsak: “endeksin 48 bin 812 seviyesinden başlattığı tepki alımı hacimsiz bir yükselişle 52 bin 500 direncine kadar bugün devam etti. Bu seviyenin hemen üzerinde 53 bin 20 direnç noktası bulunuyor. Beklentimiz endeksin 52 bin 500 seviyesini bir miktar aşması yönünde. Ancak 53 bin 20 ve 53 bin 435 direnç noktalarının şu an için aşılması zor görünüyor. Aşılması dahilinde 53 bin 885 seviyesindeki ana direnç noktasına hareketlenme başlayabilir…”
İşte bugün piyasaların coşmasını sağlayan haber: Fed, Japonya MB, İngiltere MB, İsviçre MB ve Kanada MB swap faizlerini 50 baz puan düşürdü. ABD merkez bankası Fed ve diğer beş önemli merkez bankası, dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 50 baz puan düşürdü ve yetkilerini 1 Şubat 2013`e kadar uzattı.
Bu haber bugün borsalarda ciddi bir yükselişi beraberinde getirdi. Bundan daha da önemlisi piyasalar üzerindeki bulutları ‘şimdilik’ dağıttı. Bu haberlerin etkisinin ne kadar devam edeceği tartışılır. Ancak şu da bir gerçek ki bu tür gelişmelere her daim rastlamak zor.
Gelelim işin teknik analiz boyutuna… Borsa günü bir önceki analizimizde önemli bir direnç noktası olarak gösterdiğimiz 53 bin 885 puan seviyesinin üzerinde tamamladı. Bu, teknik açıdan oldukça önemli. Zira normal şartlar altında endeksin bu seviyeleri aşma şansı çok yüksek değildi. Kapanışın hemen 54 bin 519 seviyesinde bulunan direnç noktasının altında (54 bin 517) tamamlanması dikkat çekici. Bu da teknik direncin etkili olduğunu gösteriyor.
Sonuç olarak; endeksin gün en yüksek seviyede tamamlaması bir sonraki işlem gününde yükselişin devam edebileceği şeklinde yorumlanabilir. Bunun yanında önemli bir indikatör olarak gördüğümüz MACD’nin tetik çizgisini kesmek üzere olması dikkat çekici. Hacimde de ufak bir artış var. Bütün bunlar yukarıdaki direnç noktalarının denenme şansının yüksek olduğunun işareti. Bu bağlamda endekste 55 bin 714 ve 56 bin 306 seviyelerindeki direnç noktalarının denenmesi beklenebilir. Ancak tekrar edelim; endeks hala 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında. Bugünkü kapanış itibariyle bu seviye 57 bin 62 seviyesine denk geliyor. Endeksin bu seviye üzerine çıkmadan ve bu noktayı destek seviyesi haleni getirmeden yapacağı yükselişleri tepki alımı olarak nitelendirmekte fayda var. Bu bağlamda da direnç noktalarını ciddi anlamda takip etmek gerekiyor.Dikkat!
Bol kazançlar…
Görüş ve önerileriniz için: twitter.com/MCobanAnaliz
Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr sitesi Müdürü
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN