Borsa neden yükseliyor?
<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced2e5601c04688fb9ce83.jpg">Bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım: “Hatırlarsanız önceki analizlerimizde sıkça sorulduğu için endekste 48 bin 80 seviyesinin altına yönelik beklentilerimizi paylaşmış, bugün ya da yarın olmasa da önümüzdeki dönemde bu seviyenin altının görülme riskinin arttığından bahsetmiştik. Şuan endeksteki tablo bu riskin biraz daha arttığına işaret ediyor.”
Endeks son analizimizden buyana tahminlerimizden oldukça farklı hareket etti. Gerek mail yoluyla gerekse twitter hesabından bu konuyla ilgili çok soru geliyor. Şimdi son gelişmelere bakalım… S&P’nin AB üyeleri ülkelerini kredi notunu düşürmesi ve özelikle IMF’nin 2012 yılı küresel büyüme tahminlerini aşağı çekeceği uyarısını yapması oldukça önemli notlar. Piyasaların bu önemli gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmemesini şu şekilde açıklayabiliriz: Piyasa zaten bunu bekliyordu ve olumsuz beklentini gerçekleşmesi piyasa üzerindeki baskıyı kısmen de olsa aldı… Tam olarak herşey yoluna girdi demek için erken olduğunu düşünüyorum…
Bana kalırsa özellikle notun olumsuz etkisinin geciktirilmesi söz konusu… Buraya dikkat...
Bu küçük dip nottan sonra gelelim teknik görünüme… Endeks grafikten de takip edebileceğiniz gibi 49 bin 263 puan seviyesinden aldığı destekle bir yükseliş çabası içinde. Bu hareketin en dikkat çekilmesi gereken noktası dünkü işlemler sonucunda 52 bin 337 seviyesindeki direnç noktasının geçilmesi. Bu noktanın şöyle bir özelliği var: Borsa 20 Eylül 2011 tarihinde orta vadeli bir düşüş trendine girdi. Dönem dönem bu trendin üzerine çıksa da kapanışlar hep bu trend çizgisinin altında gerçekleşti. Dün ise (16.01.2012) endeks ilk defa bu trend çizgisinin üzerinde bir kapanış yaptı. Bugün ise yine bu seviyenin üzerinde gecelik kapanış yaparak bu noktayı destek seviyesi haline getirme çabası içinde… Ancak henüz tam anlamıyla bunu başardığından bahsetmek için erken.
Sonuç olarak; endeksin yaklaşık 4 ay süren düşüş trendinin direnç noktasını kırması teknik açıdan olumlu. Bu yükselişle endeks bugünkü kapanış itibariyle 52 bin 793 puan seviyesine denk gelen 50 günlük hareketli ortalama seviyesinin de üzerine çıkmış oldu. Bunu da teknik anlamda olumlu gelişmeler arasında gösterebiliriz. Bu hareket en azından endekste yine bugünkü kapanış itibariyle 54 bin 841 puan seviyesine denk gelen 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin hedeflendiğini gösteriyor. Bu seviyeden önce ise 53 bin 885 – 54 bin ve 54 bin 519 seviyeleri direnç noktaları konumunda bulunuyor.
Ancak bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Burası önemli: Çok uzun vadeli grafiği inceleyelim… Endeksin gerçek anlamda yükseliş trendine girdiği dönemlerin hepsinde 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde hareket ettiği görülüyor. Bunun dışındaki yükselişler hep tepki niteliğinde oldu. Borsa şu an için 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin altıda. Yükselişlerin son günlerde olduğu gibi tepki niteliğinden çıkıp gerçek bir yükseliş hareketine dönüşmesi için kesinlikle 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin hacimli kırılarak bu noktanın destek seviyesi haline getirilmesi şart. Bunun dışındaki bütün yükselişleri tepki hareketi olarak değerlendirip direnç noktalarından gelmesi muhtemel kar satışlarına hazırlıklı olmakta fayda var…
Özetlersek; “tepki yükselişi” 54 bin 500’lerin üzerine kadar devam edebilir. Ancak endeks hala yükseliş trendinde değil ve 100 günlük hareketli ortalama seviyesi aşılmadan da bu trendden bahsedemeyiz… Olası geri çekilmelerde ise 52 bin 802 – 52 bin 993 bandındaki çok küçük boşluğun (gap) dolması beklenebilir. Bunun dışında 53 bin 20 - 52 bin 500 – 52 bin 337 ve 52 bin 157 seviyeleri destek noktaları konumunda…
Bol kazançlar…
Görüş ve önerileriniz için: twitter.com/MCobanAnaliz
Mehmet ÇOBAN / bigpara.hurriyet.com.tr sitesi Müdürü
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN