Biraz ‘teknik’ konuşalım mı?
<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced106601c04688fb9c142.jpg">Bir önceki analizimin giriş bölümünü “Umarım her şey ama her şey hepimiz için çok daha iyi olur…” diye bitirmiştik hatırlarsanız…
ımg>Mehmet ÇOBAN
Görüş ve önerileriniz için: twitter.com/MCobanAnaliz
Anladığım kadarıyla bu temennimiz bu beklentimizi maalesef hayatta somut bir şekilde göremedik şu ana kadar. Peki umut var mı? Umut fakirin ekmeği demişler büyüklerimiz zamanında… Bu sebeple elbette ki var umudumuz... Ama bu umudu hayata geçirecek somut bir gerçeklik var mı o da ayrı konu… İktisatçıların bir kısmı –ki ben de o grubun içindeyim- sebeplerle çok fazla ilgilenmez… Onlar için 2+2’nin sonucu, yani 4 rakamı önemlidir. Sebebi değil… Diyeceğim o ki yaşadığımız şu son gelişmelerde artık bir sonuç çıkmalı… İlk defa sebepleri de göz ardı etmeden diyeceğim… Artık gerçekten ciddi bir sonuç çıkmalı…
Neyse, isterseniz ana konumuza, teknik analize gelelim…
Endeksin teknik görünümü şöyle bir bakalım… Kısa vadede 84 bin 867 seviyesinden gelen sert düşüşün oluşturduğu 82 bin 218 – 84 bin 867 bandındaki boşluk (gap) ilk dikkat çeken ayrıntı. Bir diğer ayrıntı ise bu sert düşüşte -her ne kadar 73 binlere kadar devam ettiği gözlense de- asıl dengelenmenin 75 binli seviyelerde olduğu. Endeksin son 5 işlem gününde çok kısa vadeli oluşturmaya çalıştığı yükseliş trendi… Son olarak ise son iki işlem gününde 200 günlük hareketli ortalama seviyesini üzerine çıkılması… Şu ana kadar sizle paylaştığım bu ayrıntıları özetlersek; endeks sert düşüşün ardından belirli bir noktada tutundu ve bu noktanın altına inmek istemiyor. Ancak yukarı hareketlerde de güven ortamı sağlanmadığından tepkiler sınırlı kalıyor…
Sonuç olarak; endeksin çok kısa vadede son gelişmelere ve bu gelişmelerin sarsıntılarına bağlı olarak ekstra bir olumsuzluk yaşamazsa 73 binli seviyelerin altına inme olasılığı düşük gibi… Şu anki görüntü endesin hala oluşmakta olan çok kısa vadeli yükseliş trendinin üzerindeki hareketine devam edebileceği yönünde… Beklentimiz doğrultusunda bu trendin devamı halinde ilk aşamada 82 bin 218 – 84 bin 867 bandında oluşan boşluğun (gap) dolması beklenebilir. Ancak bu noktaya gelmeden önce 80 bin 48 – 80 bin 657 seviyeleri ara direnç noktaları olmak üzere 81 bin 505 ana direnç noktası aşılmalı. Beklentimizin dışında oluşabilecek geri çekilmelerde ise bugünkü kapanış itibariyle 78 bin 253 seviyesine denk gelen 200 günlük hareketli ortalama seviyesi ilk dikkat edilecek nokta. Olası geri çekilmelerde bu seviyenin altına yapılacak sarkmalarda endeksin tekrar 76 binli seviyelere gerileme riski olduğu unutulmamalı.
Bol kazançlar
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN