Yalancı bahar yaşayabiliriz!
ımg>Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Bu sabah 2.2017 TL seviyelerinde bulunan Dolar oldukça sakin görünüyor. Henüz asıl direnç seviyesi olan 2.2465-2.2500 seviyelerini henüz test etmiş değil. Güç topluyor olabilir. 2.1850 seviyeleri önemli bir destek konumuna geldi. Bu arada önemli göstergelerden bir olan MACD yavaş yavaş yukarı sinyalleri vermeye hazırlanıyor. Şimdilik dalgalanma devam edebilir diyoruz. Büyük dalgalanma nedeniyle teknik verilerin yerine oturabilmesi için zamana ihtiyacımız var. Destek seviyeleri alıma, direnç seviyeleri de satıma daha uygundur.
Avro/TL paritesi dün 2.0469 seviyesinden güne başlamış, 3.0146-3.0523 bandında dalgalandıktan sonra 3.0466 seviyesinden günü tamamlamıştır. Bu sabah ise 3.0218 seviyelerinden işlem gören parite US/TL paritesine benzer sinyaller vermektedir. 3.0000 seviyeleri destek konumundayken dün 3.0548 seviyesinde bulunan direnç ilk kez test edilmiş durumda. 3.0900 seviyelerini aşması durumunda yeni zirveleri konuşmaya başlayacağız Şimdilik dalgalanarak yukarı denemelerini devam ettirebileceğini düşünüyoruz.
Uluslar arası Para Fonu (IMF) G-20 ülkelerini gelişen piyasalardaki uzayan çalkantı ve EURO bölgesindeki deflasyon riskine karşı uyarmış. Demek ki bu riski açıkça ifade edebilenler de varmış… Tüm Avrupa’nın sözüm ona saygın kurumları deflasyon riski yok derken gerçek durumun bile açıkça durgunluğu gösterdiği bu ortamda adamın gözünün içine baka baka yalan söylemeyen bir kurumu nihayet bulduk. IMF’nin tespitlerine aynen katılıyoruz.
Bu arada Çin’de imalatın yavaşlaması kredi sınırlayıcı politikalarının gevşetilebileceği spekülasyonlarına yol açtığı için yalancı baharı yaşama ihtimalimiz var.
Ekonomi Bakanlığı geçen yıl Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımcı giriş, bir önceki yıla göre %4.1 azalarak 12.7 milyar USD olarak gerçekleştiğini açıkladı. Düşüş bizim gibi fon girişine ihtiyaç duyan ülkeler için önemli bir risk oluşturuyor.
USD/JPY paritesi dün 101,995 seviyesinden güne başlamış ve 101.8680-102.4100 bandında dalgalanmıştır. Kapanışı 101,9950 seviyesinden yapan parite orta vade yukarı sinyalleri üretmekle beraber 102.50 direncini aşmadan çıkışın devam edeceğini öngöremiyoruz.
GBP/JPY 171.75 direncini 3 gün önce denemiş ve geçmeyi başaramamıştı. Yatay seyirde güç toplamaya çalışan paritede orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle beraber özellikle 173 güçlü direncine yakın olması ve 165 seviyesine kadar gevşeme potansiyelinin varlığı nedeniyle yeni alıma uygun değildir.
Bir okurumuzun GBP/USD orta uzun vade yorum talebini cevaplayalım;
GBP/USD çok ciddi oranlarda dalgalanabilen bir parite 1.37-2.11 bandında hızlı dalgalanabiliyor. Ancak eninde sonunda 1.6500 seviyelerinde uzun süreler geçiriyor. Gerek spekülasyon gerekse güvenli liman olma açısından pek de doğru bir araç değil. Önümüzdeki dönemde 1.7100 seviyesine çıkma olasığı çok yüksek olmakla beraber geniş marjlı düşüş yapabilme özelliği doğru pozisyon bile alsanız stoplanmanıza yol açtırabilir. Bu nedenle az pozisyon alıp sabırla beklemek gerekiyor.
Önerimiz; 2.1850 destek seviyelerine yaklaştıkça USD/TL alımı yaparak yukarı yünlü dalgalanmaları değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.
NOT: TL/döviz işlemleri artık döviz platformlarında yer aldığından bu platformları çok düşük komisyonlarla değerlendirmeniz mümkündür. Bu durumda bizzat dövizin kendisini değil paritesini aynı miktarda alıp satabilirsiniz... Burada sakın kaldıraç kullanmayın... Hele çok iyi bilmiyorsanız.
Saygılarımızla,
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN