Peki şimdi ne yapmalı?
ımg>Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Birincisi TCMB’nin aynı gün üst üste 4 kere döviz satım ihaleleri açmasıydı. Hatırladığım kadarıyla daha önce bir örneği yok. Böylece TCMB dövizin dalgalanmasına fiziken müdahale etmiş ve duyduğu rahatsızlığı net bir şekilde göstermiştir. Fazla oynaklıklara TCMB pek sıcak bakmıyor gibi...
Diğer bir veri Büyüme...
TÜİK verilerine göre 2013 yılının ilk üç ayında Türkiye beklentilerin üzerinde bir büyüme sağlayarak %3 büyüdü. Bu veri dikkat çekici. Yabancının ilgisini çekerse dövizde aşağı yönlü baskı yaratabilir.
Cari açıkta beklentiler karşılanamadı...
Nisan 2013 ayında cari işlemler açığı 8 milyar Dolar’ın üzerinde gerçekleşti. Burada altında gerçekleşen ithalat verisi dikkatimizi çekiyor. Ayrıca dönemsel bazda cari açık artmaya devam ediyor. Bu veri kurlara yukarı yönlü baskı yapabilecek bir veridir.
Yurt dışında S&P’nin ABD’nin görünümünü negatiften durağana çekmesini ilgiyle izliyoruz. Sanırım açılan dava için sus payı verilmişe benziyor. Bu arada bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. ABD’nin notu düşürüldüğünde ABD tahviline alım gelerek tarihi düşük faiz seviyeleri yaşanmıştı. Piyasa profesyonelleri hala ABD tahvillerinde teorik “sıfır risk” kavramından vaz geçmiş değil.
Japonya’dan gelen bir açıklama; Parasal genişlemeyi yakın zamanda artırmak için bir neden bulunmadığına ilişkin. Bu durum JPY’nin değer kazanabileceği anlamına geliyor. Zaten spekülatörler ununu eleyip eleklerini astılar bile... 103’den 95 seviyesine düştükten sonra bu açıklamanın gelmesi düşündürücü...
Hindistan’da imalat sanayi üretimi Nisan 2013 ayında beklenenden düşük gelmiş. Bence önemli bir ipucu... Dünya’da otomotiv üretim verileri pek iyi gelmiyor. Kısacası durgunluk hala devam ederken spekülasyonlara bağlı kur dalgalanmaları da ticarette sıkıntılar yaratıyor.
Diğer paritelere göre TL’yi kıyasladığımızda ciddi bir istikrar olduğunu görüyoruz. Bu dalgalanmalar diğer dövizlerle karşılaştırıldığında gerçekten çok küçük kalıyor.
€/$ paritesi dün orta vade yukarı sinyalleri eşliğinde 1,3315 seviyesine kadar yükselmiş ve 1,3264 seviyesinden kapanmıştır. Bu arada mevcut çıkışla birlikte aşırı riskli bölgeye de çok yaklaşmış durumda. Bu sabah da 1,3300 seviyelerinden işlem görüyor. Genelde yatay seyirde dalgalandığını ve sağlıklı bir trend içerisinde olmadığını sizlerle daha önce de paylaşmıştık. Örneğin olumsuz bir haberde 1,2800 seviyelerine kadar kısa sürede düşme potansiyeli var.
Avro/TL paritesi, dün 2,5228 seviyesine kadar yükselmiş ve 2,5089 seviyesinden kapanmıştır. Sabah son işlemler 2,5137 seviyesinden geçmektedir. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle birlikte aşırı riskli bölgede olduğundan kar realizasyonlarının çok sert gelme potansiyeli bulunuyor.
USD/TL paritesi, sert ve geniş bantta hareket ettiğinden orta vadeli sinyallerin güvenilirliğini zedelemiştir. Dün 1,9092 seviyesini gören parite bu sabah 1,8876 seviyesinden işlem görmektedir. Bulunduğu seviyeler tarihi zirvelerine yakın olduğundan önemli bir direnç bölgesi olup, aşırı riskli bölge içerisinde olması kar realizasyonlarının çok sert gelebileceği anlamını taşıyor.
Kura TCMB tarafından fiziki müdahale edilmesi nedeniyle bu parite için teknik analiz bir süre güvenli olmayabilir. Bunu lütfen dikkate alalım.
Önerimiz; 1.9000 seviyesi ve üzerine USD/TL satarak 1,8800 seviyelerinden yerine koymak teknik açıdan mümkün olabilir görünüyor.
Saygılarımla,
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN