Mecbur olmadıkça pozisyon almayın!
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
İlgimizi çekecek bir diğer önemli açıklama Dünya’nın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Fund CEO’su Muhammed El-Erian’dan geldi. El-Erian “volatilitenin arttığını, bazı yerlerde likiditenin azaldığını ve endişenin arttığına dikkat çekerek, bunların daha güçlü değişikliklerin sinyali olduğunu savundu. El-Erian, ilgili değişikliklerin yardımcı ya da ileride volatilitenin daha da artacağının göstergesi olabileceğini ve değişikliğin aynı zamanda piyasanın tüm bölümlerini etkilemek yerine kademeli olarak daha az likit piyasalardan, daha likit olanlara daha kayıyor gibi göründüğünü ifade etti. Bu tesbit çok önemli. Daha likit ve derin piyasamızın olması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Bu arada S&P Federal Hakim’den Adalet Bakanlığı’nın dolandırıcılık davasını red etmesini istedi. Bakalım sonu nasıl olacak. Bu arada Türkiye’de bugün yapacağı toplantı da iptal edildi.
Fitch Güney Kıbrıs’ın notunu yabancı para cinsinden lütfedip B’den B-‘ye indirmiş. Uzun vadeli kredi notunu ise yerel para cinsinden ccc’ye indirmiş. Bu arada yerel parası Avro… Yabancı parası da USD…
Danske Bank’ın Türkiye ile ilgili açıklamalarını büyük bir şaşkınlıkla okudum. Sokak protestolarının siyasi belirsizliği artırdığını ve piyasalara üzerinde baskı yarattığını, Hükümetin popülaritesinin azaldığını Cumhurbaşkanlığı seçiminin referanduma dönüşebileceğini ifade etmiş. Siyasi yorum yaparken umarım ellerinde analizleri vardır. Bu arada paniğe gerek olmadığı da belirtiliyor.
FITCH Rawkins de fırsatı kaçırmayanlardan. Kitlelerin sesinin duyulmasının kriterinin BBB notunun çok altına indiğini, Türkiye notlamasında siyasi risklerin zaten her zaman zayıflık unsuru olduğunu açıkladı. Kendisini Kitle sesi duyurma kriterlerini açıklamaya davet ediyorum. Açıklamadığı takdirde densizliğini de tescil etmiş olacak. Tam bir akbaba pozisyonu…
Dünya durgunlukla mücadele etmek için pozisyon alırken kaçan sermayeyi de geri çekmek için her şeyi yapıyor. Bu nedenle her zaman tetikte olmak ve Türkiye’nin istikrarlı ve güvenilir olduğunu hissettirmek çok önemli. Aksi takdirde bu gerginliğin galibi olmayacaktır. Bunun dışında demokratik araçlarla sıkıntılar her zaman dile getirilmelidir. Bunun için her şeyimizle varız. Ama lütfen dikkat. Zaten global piyasalarda ciddi dalgalanmalar oluyor.
Açıklanan ekonomik veriler olağanüstü bir durum sinyali vermiyor. İçerde açıklanan enflasyon verisinin yıllık bazda hafif yükselmesi Japonya’nın hayali olduğundan rahatsız edici boyutta değil. Çünkü fiyat riskleri hala aşağı doğru.
Gelelim teknik verilere;
GBP/USD grafiğine baktığımızda; 4 gündür orta vade yukarı sinyalleri vermektedir. Dün sert bir çıkış gerçekleştirdi 1,5375 seviyesine kadar yükseldi. Bugün bir miktar kar realizasyonu gelse de 1,5236 seviyesinde desteği bulunuyor. Şimdilik orta vade yön yukarı.
CHF/TRL paritesi 23/05/2013 gününden beri orta vade yukarı sinyalleri üretiyor. Aşırı riskli bölge sınırında. 1,90 seviyelerinden 2 seviyelerine kadar yükselen paritede bugün hafif kar realizasyonu sinyalleri var. 1,93 seviyeleri destek.
€/$ paritesi 29/05/2013 gününden beri yukarı sinyalleri üretmektedir. 1,2860 seviyelerinden gelen alımlarla 1,31 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah dün gördüğü en yüksek seviyelerde işlem görmeye devam ediyor.
TL/DÖVİZ için genel olarak sabırla beklemenizi ve alım yönünde mecbur olmadıkça pozisyon almamanızı aşırı riskli bölgelerde işlem gördüğünü ve ciddi satışlar gelme poyansiyeli olduğunu ifade etmekle yetiniyoruz. Bu arada yukarıda Sn. El-Erian’ın açıklamasını lütfen dikkatle okuyun. Bu veri bizleri tedirgin etmektedir. TL/DÖVİZ piyasası normal seyrine dönmeden işlem yapmak ciddi riskler içermektedir.
Önerimiz; aşırı oynaklıkların global piyasaları etkilediği ve de giderek arttığı bu dönemde aşırı riskler almaktan kaçınmalıyız.
Saygılarımla,
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN