Dövizde olanlar reel ekonomiyi vurabilir
10/11/2016 akşamı 1,0870 seviyelerine gelerek 25/10/2016 günkü seviyelerine gelmiş oldu. Kısacası aynı tas aynı hamam. Gelelim USD/JPY paritesine; Seçim sonuçları netleşmeye başlayınca 105,90 seviyelerinden 101 seviyelerine kadar gevşedi ve burada da dolar hızla değer kaybetti. 10/11/2016 akşamı geldiği yer 106,88 ve Temmuz ayında gördüğü seviyeler. Burada da aynı tas aynı hamam.
Bu iki önemli pariteden sonra gelelim Türk Lirası’na; Teknik göstergelerin zaten çok yüksek dediği parite seçim sonuçları netleşmeye başlayınca hızla 3,30 TL seviyelerine fırladı. Diğer paritelerde ilk tepki olarak hızla değer kaybeden USD nedense sıra Türk Lirasına gelince değer kazanıyor. Buna ek olarak gelişmekte olan piyasalarda da aynı durum. Acaba serbest kur rejimi manipülatörleri beslemek için mi var diye düşünmeden edemedim. ABD’nin belirsizleşen politikaları ve artan riski nedeniyle ceza neden Türkiye gibi ülkelere kesiliyor anlamak mümkün değil. Bence serbest kur rejimi ve USD’na bağımlılık masaya yatırılmalı. Burada ihtiyaçlardan ziyade fiktif fiyat hareketleri söz konusu. Bu hareketlerin bir diğer bacağı olan forex piyasalarında da inanılmaz bir kıyım gerçekleşerek yatırımcının parası neredeyse hortumlanmaktadır. Bu hareketler döviz satışı ile TL pozisyonu alanları ciddi şekilde cezalandırmıştır.
BUNDAN SONRA NE OLABİLİR?
Teknik veriler aşırı primli sinyali verse de olay temel ve teknik hareketleri aşmış durumda. Yıl sonu 3,20 hedefler bile delindi geçti. Sebep ABD seçimi..Burada TCMB ve ekonomi yönetiminin ne yaptığına bakmamız lazım. Kurlardaki bu hareketler ne soruşturuluyor ne de sorgulanıyor. Basit bir iki açıklamayla geçiştiriliyor. Ekonomi yönetimi “bizi oyuna çekmeye çalışıyorlar ama oyuna girmeyeceğiz” diye açıklama yaparak manipülatörlere ne yaparsanız yapın ben seyredeceğim mesajı vermiştir. Akabinde de kurlarda olan 3,30 USDTL ve 3,6955 EUROTL . Hırsızlar eve girmiş soyuyor ama biz karışmayacağız..Başka ne denir ki...
Bunun arkasında kurlara dayalı enflasyon nedeniyle gelecekte faiz artışı. Bunun yanında Türkiye pozisyonunu azaltmaya kalkan fonların satma ihtimali olan tahviller zaten faizleri otomatik olarak yukarı itebilir. Bu gerçekleşirse şaşırmayacağız. Daha sonra da olayı seyreden yetkililer kalkıp da kurdan dolayı hedefler şaştı derse o da sürpriz olmaz. Bakalım nereye gideceğiz. Her şeyin hayırlısı...
Bu tür dalgalanmalar riskleri artırdığından piyasalardaki daralmayı da tetikler. Zaten operasyonlar nedeniyle reel ekonomi istenilen canlılıkta değil. Bir de finansal sorunlar üzerine eklenirse can sıkıcı olaylarla karşılaşabiliriz.
Lütfen dikkat..Gemi fırtınaya giriyor olabilir…2017 büyüme beklentileri aşağı çekilebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN