Büyük riskler alınmamalı
ımg>Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Bu sabah Dünkü kapanıştan sonra gelen satışlarla 1,3162 seviyesine kadar indikten sonra 1,3167 seviyelerinde hareketine devam etmiştir. ABD’nin Suriye operasyonu ve FED’in para arzına yönelik Eylül’de yapacağı eylemlere yönelik spekülasyonlarla hareket eden parite orta vade aşağı sinyalleri üretmeye devam etmektedir. 1,3150 seviyesinin altına sarkması yeni bir satış dalgasının gelmesi ihtimalini artıracağından bu seviyeler yakından takip edilmelidir. 1,3217 seviyelerinde oluşan direncin kırılması ise yeni bir alım dalgası getirebileceğinden belirtilen seviyelerdeki hareketlere dikkat edilmesi gerekmektedir. 1,3106-1,3255 bandında çok rahat hareket edebilecek paritede yön net olmadığından sürprizlerle karşılaşma ihtimali fazladır. Bu nedenle özellikle kaldıraçlı işlemlerde aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Avro/TL paritesi dün 2,7092 seviyesinden güne başladıktan sonra 2,6874 seviyesine kadar gevşemiş ve akabinde 2,7220 seviyesine kadar yükselmiştir. Kapanışı 2,7159 seviyesinden yapan parite sabah 27006-2,7097 bandında hareket etmiştir. Orta vade aşağı sinyalleri devam etmekte olan paritede sağlıklı bir trend söz konusu olmadığından dikkatli olmak gerekiyor. Şimdilik aşağı yönde hareket ihtimali fazla olsa da €/$ paritesinin tersine yönde dalgalanmalar yaşayabileceği unutulmamalıdır. Bugün için 2,6874 seviyesinin altını denemesi aşağı trendin devamı açısından önemlidir.
USD/TL paritesi dün 2,0580 seviyesinden güne başlamış, 2,3063-2,0674 bandında dalgalanmıştır. Kapanışı 2,0501 seviyesinden yapan parite sabah 2,0466-2,0555 bandında hareket ederek güne başlamıştır. Orta vade yukarı sinyalleri devam eden paritede sinyallerin aşağı dönmesi için 2,0149 seviyelerinin altından işlem geçmesi gerekmektedir. Yatay seyirde dalgalanmakta olan parite sağlıklı bir trend içerisinde değildir. Haberlere bağlı olarak her iki yana da sert hareketler yapabilecek konumda olduğundan dikkatli olunması gerekmektedir. Kısa vadeli büyük riskler alınmamalıdır.
Hindistan Rupisinin değer kaybından sonra Merkez Bankası başkanını değiştirerek ödüllü bir akademisyeni başkan yaptı. Bu durumun global hareketlere etkisinin ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ekonomik büyüme hedefleri aşağı çekilen bir Hindistan’ın parasının değer kaybetmesi ekonomideki bozulmayı da göstermektedir. Türkiye’de ise durumun diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı olduğu dile getirilmektedir. JP Morgan’ın Türkiye’yi favori görmesi bunlardan birisidir.
Roubini gibi iktisatçıların sonbahardaki belirsizliklerden tedirgin olması ise piyasalarda dalgalanmanın yüksek olabileceğinin de bir sinyalidir.
Önerimiz; Global oynaklığın artma riskinin çok yükseldiği şu dönemde Almanya, Japonya ve İngiltere Merkez bankalarının faiz kararları açıklandıktan sonra pozisyon almak daha mantıklı görünüyor.
Saygılarımla
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN