Borsaya teknik bir bakış
<ımg hspace="10" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3f6601c04688fb9d4ff.jpg" align="left" vspace="5">Son 4 yazımda genel olarak hep global piyasalardaki gelişmelerin Türkiye’ye etkilerinden bahsettim ve bu etkileri minimum seviyede hissetmek için neler yapılması gerektiğini bilgim çerçevesinde ve dilim döndüğünce ifade etmeye çalıştım.
Son zamanlarda yurt dışında global krizde Türkiye’nin performansı ve dayanıklılığının dikkat çektiği ve özellikle diğer ülke ratinglerine göre gösterilen performans dikkate alındığında Türkiye’nin ratinginin anlamsız ve açıklanmasının güç olduğu yolundaki savımızı destekleyen yorumları görmeğe başladıktan sonra İMKB 100 ile birkaç ülkenin borsa performanslarına bakmak istedim. Bu ülkeler dünyanın en iyi veren yatırım yapılabilir ülkeleri “ABD” ve “Almanya”
Aşağıdaki grafik İMKB 100 endeksini gösteriyor. Önemli trend göstergesi MACD henüz yeni “AL” sinyali verdi. Bu seviyelerde bir-iki gün bile oyalansa bu gösterge daha bariz “AL” diyecek. Diğer bir önemli gösterge PSAR 7 iş günüdür (35.00 seviyelerinden beri) al sinyali vermeğe devam ediyor. Önemli bir diğer gösterge Bollinger Band ise yukarı trend oluşumu görüntüsü vermektedir. Üstten bandı yukarı doğru delmesi pazartesi günü bir geri çekilme olasılığını göstermekte olsa da özellikle 35.000 seviyelerine kadar gevşemeler kademeli alım fırsatı gibi görünüyor. RSI göstergesinin henüz 66 seviyelerinde olması riskin henüz çok yüksek olmadığı görünümü veriyor.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3f6601c04688fb9d501.jpg">
Yukarıdaki tabloyu genel olarak incelediğimizde gevşemeleri alım fırsatı olarak değerlendirmek suretiyle portföy oluşturulmasının karlı bir yatırım olacağı kanaatine varmaktayım. DAX (Almanya) ve DOW (ABD) grafiklerine baktığımda ise bu güzel görünümün tam tersi orta vadeli sat sinyalleri görünmektedir.Demek ki global büyüme gerçekleşmeye başladığında bu büyümeyi en fazla gerçekleştirecek piyasalara yatırım çoktan başlamış bile…
Şimdi söyleyeceklerimi duyunca şok olabilirsiniz ama www.mkk.com.tr sitesinde rakamları aynen bulabilirsiniz. 2007’nin ilk iş günü yabancının sahip olduğu hisse senedi adedi 7.739.194.371 adet iken 2008 yılının ilk günü yani dünya piyasaları bir sürü kurumu batırmaktayken yabancının İMKB’deki hisse senedi adedi 11.130.417.888’e yükselmiş. Global krizde dibin görülmüş olup olmadığının tartışıldığı şu günlerde 25 Haziran 2009 itibariyle yabancı payı 13.351.042.385’e ulaşmış durumda. Dünyanın en Güvenli! Borsaları sat sinyali verirken İMKB’de yabancı sürekli olarak düşüşleri alım fırsatı olarak kullanmış görünüyor. Global büyümenin başlayacağı hissedildiğinde bırakalım rakamlara yansımasını beklenti oluşması bile bize endeksi 56.000 seviyelerini göstermeğe yetebilir.
Üzüldüğüm tek bir nokta var. Yabancı yatırımcılar ve global yatırım şirketlerinin gördüğü bu güzel beklenti nedense rating şirketleri tarafından ısrarla görünmüyor. Batan ABD şirketlerine AAA ratingi verenlerden Türkiye’nin gelecekteki performansını yabancı yatırım şirketleri gibi görmelerini beklemek belki de fazla iyimserlik. Onlar Türkiye’yi Kumarhane statüsünde tutmağa devam etsinler ama yabancı yatırımcı da bunu ne derece ciddiye alıyor ortada. Gerçekten burada kim kaybediyor?
Sevgiler...
Hikmet BAYDAR
Owner
3rd eye Consultancy
hikmetbaydar@3-goz.com
ımg>ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN