Aşağı sinyal değerlendirilmeli
ımg>
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Kaliforniya merkezli Pimco`ya bağlı Newport Beach portföy yöneticisi Saumil Parikh yazdığı bir raporda, Küresel büyüme yavaşlayacak, enflasyonu kontrol altında tutacak ve ekonomik volatilite yükselecek diyerek yatırımcıların riskleri artırmamasını tavsiye etti.
Varlık dağılımı gibi konularda uzmanlık yapan Parikh, Küresel ekonomi yaklaşık her 6 yılda bir resesyonla karşı karşıya kalıyor ve bu küresel resesyonların yoğunluğu borçlanmanın yüksekten aza doğru indiği dönemlerde daha sık oluyor ifadelerini kullandı.
Japon Merkez Bankasından (BOJ) Shirai, BOJ’un gevşek para politikasını fiyatlarda artış istikrar kazanana kadar sürdürmesinin önemli olduğunu, gevşek para politikasından 2 yıl içerisinde aniden çıkmayı beklemediklerini açıkladı. Bu açıklamalarla USD/JPY paritesi 94,40 seviyelerine gevşedi. €/JPY paritesi de 126 seviyelerine düştü
Bunun yanında ABD tahvil ihalesine gelen talep 2012 Ağustos ayından bugüne gelen en az talep. Bu durum faizlerin artık yükselme eğilimine gireceğinin açık işaretidir.
Bu arada Dünya Bankası gelişen piyasa ekonomilerinin büyüme beklentisini geçen yılın da altına çekti. Bu arada bahaneler bularak ABD ve Japonya için beklentisini yükseltmiş.
Avusturalya’da işsizlik düşmeğe devam ediyor. Artış beklenirken çok önemli bir sürpriz olarak düşüş açıklandı. Bu nedenle EUR/AUD 1,42 seviyelerinin üzerinden 1,39 seviyelerinin altına kadar gevşedi. Ancak sabah yine 1,41 seviyelerinden işlem görüyor.
OECD’den sonra Dünya Bankası da Türkiye için büyüme beklentilerini aşağı çekerek 3,6’ya düşürdü. Avrupa Parlamentosundan gelen açıklamalarla birleştirirsek baskı son hızıyla kurulmaya çalışılıyor. Büyüme beklentisi düşen ülkelerin borsa hedefleri aşağı revize edilir. Bu arada tahvilleri de satış baskısı ile karşılaşabilir. Kurları da malum..
Bu arada önemli olan Türkiye verilerine göre ayrışmanın ne kadar mantıklı olduğudur. Yoksa global piyasalar karışırken Türkiye de pembe tablo çizmek pek mantıklı değil.
Gelelim grafiklere;
Dün 1,3266-1,3343 aralığında işlem gören €/$ paritesi 1,3333 seviyesinden kapanmıştır. Orta vade yukarı sinyalleri devam etmekle beraber, yaptığı prim nedeniyle teknik veriler riskli olmaya başlamak üzere diyor. Yani kısa sürede fazla prim yaptı anlamına geliyor. Aslında grafiğe baktığımızda 1,3400 ve 1,3500 seviyelerinde çok güçlü dirençlerinin olduğunu görüyoruz. Eğer ABD’de işler yolundaysa (Dünya Bankası’nın görüşü) o zaman neden USD değer kaybediyor. BOJ’dan gelen açıklama, tam tersini söylüyor. Eğer ABD ekonomisi güçlenirse faizler ve USD yükselir deniyor. Bu benim fikrimle aynı..Şu an Dünya Bankası ile ters düştük..Teknik verilerde henüz aşağı sinyali olmasa da risk arttı sinyali gelmeye başladı.
Avro/TL paritesine dün 2,4861-2,5258 aralığında işlem görmüş ve 2,5045 seviyesinden kapanmıştır. Bu sabah 2,4981-2,5097 bandında işlem gören parite aşırı riskli bölgede işlem görmeğe devam ediyor. Orta vade yukarı sinyallerinin son bulması için 2,4860 seviyesinin altında işlem görmesi yeterlidir.2,4820 destek seviyesi olup direnç bölgesi, yani satış gelme potansiyelinin arttığı bölge 2,5210 seviyeleridir.
USD/TL paritesi dün,1,8701-1,8970 bandında işlem görmüş ve 1,8781 seviyesinden günü tamamlamıştır. Sabah 1,8727-1,8782 bandında güne başlayan parite orta vade aşağı sinyalleri üretmektedir.1,87 ve 1,85 seviyelerinde önemli desteği bulunmaktadır.
Önerimiz; 1,89 seviyesinin üzerinde USD/TL satarak orta vade aşağı sinyalini değerlendirmek teknik açıdan mantıklı görünüyor.
Saygılarımla
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN