Açıklamalar icraate dönene kadar bekleyin
ımg>Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
Sn Bülent Arınç Uluslar Arası gücün Suriye’ye girmeye karar vermesi durumunda biz de tezkereyi Meclis’ten geçiririz dedi. Yani biz de Suriye’de taraf oluruz açıklamasını yapmış oldu. Bu durum TL’nin değerini etkileyecek önemli bir açıklamaydı. Piyasalar bunu Suriye’ye Türkiye girecek şeklinde yorumlayınca olan oldu. TL hızla değer kaybetti.
Daha sonra devreye TCMB Başkanı Erdem Başçı girdi. Yaptığı açıklamalarla adeta meydan okudu. Açıkçası bizim beklentilerimize taban tabana ters açıklamalarla piyasayı tatmin edemedi. Kur yıl sonu 1.92 olacak dedi. Yıl sonuna da 4 ay var ve söylenen seviye düşük değil.
Foreks.com’dan aldığımız verilere göre yapılan açıklamalara baktığımızda;
BAŞÇI: BUNDAN SONRA BİZDEN FAİZ TARAFINDA ŞOK FALAN BEKLEMEYİN, DÖVİZ TARAFINDA BEKLEYİN, BUNDAN SONRA HÜCUMA GEÇİYORUZ
BAŞÇI: TL`NİN DEĞERİNİ ASLANLAR GİBİ KORUYACAĞIZ, SADECE DÖVİZ SİLAHIYLA, FAİZ SİLAHINI HİÇ KULLANMAYACAĞIZ
BAŞÇI: BUNDAN SONRA FAİZ TARAFINDA ÇOK SAĞLAM DURURSAK, DÖVİZDE BUGÜNKÜ YÜKSELİŞİN BİRKAÇ GÜN BİLE SÜRMEYECEĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİM
BAŞÇI: DÖVİZ REZERVİMİZ NETSE KURA ÖYLE BİR MÜDAHALE EDERİZ Kİ HERKES ŞAŞIRIR
Tarzı açıklamaların olduğunu görüyoruz. Her açıklamada TL’nin daha da değer kaybetmesi ise başlı başına incelenmesi gereken bir olay.
Dün yazımızda açıklamaların beklenmesi gerektiğinin altını çizmiştik. Çünkü Merkez Bankası’nın piyasayı regüle edecek tarzda ikna edici bir konuşma yapmasını beklemiştik. Oysa tam bir meydan okumayla karşılaştık.
Dönem dönem Merkez Bankalarından meydan okuma mesajları gelmektedir. İsviçre ve Japonya bunların en güzel örneği. Ancak bu ülkeler kendi paralarıyla meydan okudular. Yani İsviçre Merkez Bankası Başkanı sınırsız İsviçre Frangı basarız diye meydan okurken Japonya’da Yen’in arzının sınırsız artırılacağına dair mesajlar vermişti. Oysa TCMB başka ülke parasına dayanarak meydan okur gibi konuşma yaptı. Dünya’da 2 trilyon civarında Fonlara ait USD var. Onlarla USD satarak mücadele etmek imkansız. Ancak daha önce de belirttiğim gibi olayın bir bacağı olan TL ile oynayarak bu yapılabilir. Bu nedenle TL likiditesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştik.
Bu köşede sizlerle genelde teknik verilere bakarak gözlemlerimizi paylaşıyoruz. Ancak makro veriler ve Dünya’daki gelişmelerin de teknik verileri destekleyip desteklemediğine de dikkat ettiğimizden bu konudaki gözlemlerimizi de siyaset katmamaya özen göstererek sizlerle paylaştık. Tıpkı bugün de olduğu gibi.
Yapılan açıklamalar keşke TL arzına yönelik alınabilecek tedbirleri içerseydi. Reel sektör de bu kadar panik olmazdı. Kolay bulunan TL’nin değerinin düşmesi son derece doğaldır. Hele savaş tamtamları çalınırken..
Gelelim teknik verilere;
19 Ağustos günü 1,94 seviyelerindeyken gelen yukarı sinyalleri USD/TL grafiğinde hala varlığını sürdürüyor. Hatta Bollinger band dediğimiz çizginin üstünde yerini koruyarak. Bu durum pek sık rastlanan bir durum değil. Ya trend çok aşırı güçlü ya da yakında aşırı bir düşüş gelecek. Gördüğünüz gibi aşırılıklara hazır bir piyasaya girdik. RSI göstergesi evlere şenlik. Rekor seviyede risk yüksek diyor. Piyasa işlem yapılamaz hale gelirse meydan spekülatörlere kalır. O zaman kurun ne olacağını kimse bilemez. Şimdilik mecbur olmadıkça piyasanın sağlıklı hale gelmesini bekleyelim diyoruz. Riski sevenler aşağı yönde bir miktar pozisyon açarak müdahaleleri bekleyebilirler. Bugün 2,0699 seviyesini gören paritede büyük dalgalanmalar yakında.
Avro/TL paritesi de USD/TL’den farklı değil. Bugün 2,7690 seviyesini gördü. Orta vade göstergeler 10 Temmuz günü 2,4800 seviyelerinden işlem görürken yukarı dönmüştü. Hala yukarı derken RSI ise anormallik var diyor. Kısacası hodri meydan...
Daha önce sizlerle paylaştığım kurun yukarı hareketleriyle beraber reel sektör risklerinin gözden geçirilerek ek teminat ve kredi faiz artırımlarının yaşanacağı pozisyona gelmiş bulunuyoruz.
Bundan sonra üretim de bundan yara alacaktır. Çünkü kredilerini azaltmak zorunda kalacaklar. Bu arada kur nedeniyle yaşanacak maliyet enflasyonundan Türkiye’nin alacağı ciddi tahribatı da yakında rakamlarla göreceğiz.
Önerimiz; Açıklamalar icraate dönene kadar bekleyin. Bu arada ihracatçılarımız yakında gelebilecek dövizlerini bugünden Vadeli işlemle satabileceklerini unutmasınlar.
Saygılarımla,
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN