Dolar dünyaya karşı
Türk Lirası Kasım ayında %8.62 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, ABD seçimlerden en çok etkilenen Meksika Pesosu %7.84 ile onu izledi. Malezya Ringgit’i %5.14, Brezilya Real’i %5.00, Güney Afrika Randı ise %4.27 ile sıralamada yer aldı.
Doların dünyada güçlenmesinin sebebi kısaca, Trump’ın yapacağı altyapı yatırımları ve vergi indirimlerinin enflasyon ve büyümeye yapacağı olumlu katkı ile birlikte FED’in faiz artışlarına hız vereceği beklentisinden oluşuyor. FED’in Aralık ayında faiz artış ihtimalleri %95 seviyesinde. Yani neredeyse kesin. Asıl önemli olan 2017 projeksiyonlarında kaç faiz artışı öngördükleri olacak. Fed’in 2017 yılında faiz artışlarına hız vermesi doların bütün dünyada güçlenmeye devam edeceği anlamına gelecek.
İTALYA REFERANDUMU EURO’YU BASKILIYOR
Kısaca Avrupa’ya göz atacak olursak, 4 Aralık’ta yapılacak referandum belirsizliği dikkat çekiyor. İtalya’da yapılacak anayasa değişikliği referandumu, ekonomik reformlar açısından hayati bir karar olacak. İki meclisli sistem reformların çıkmasının önündeki en büyük engellerden biri olarak kabul ediliyor. Burada önemli olan İtalya Başbakanı Renzi’nin tutumu olacak. İtalya’nın içinde bulunduğu krizden çıkmasının tek yolunun anayasa değişikliği olacağını söyleyen Renzi, referandumdan ‘Hayır’ sonucu çıkması durumunda istifa edeceğini söylese de daha sonra bu söyleminden geri adım atmıştı.
Son anketlerde “hayır” önde gidiyor. Piyasalar için oldukça önemli olabilir ve çok farklı senaryolar devreye girebilir. “Hayır” oyu çıkması durumunda siyasi durumu değerlendireceklerini söyleyen Renzi karşıtı gösteriler artarak devam ediyor. Seçime gidilme ihtimali ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda 5 Yıldız Hareketi seçimi kazanma riski gündeme gelecek. Son yapılan anketlerde 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile Renzi’nin partisi Demokratik Parti’si (PD) başa baş durumunda gözüküyor. Cumhuriyetçi olan 5 Yıldız Hareketinin seçimi kazanması ile İtalya’nın Euro’dan çıkma ihtimali kuvvetlenecek. Gözler ise önümüzdeki yıl yapılacak Fransa ve Almanya seçimlerinde olacak.
TOP MERKEZ BANKASI’NDA
Cuma günü acil olarak toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, piyasalardaki hareketliliğin küresel kaynaklı olduğunu ve etkileri sınırlamak için alınması gereken tedbirlerin gözden geçirildiği söylendi. Ayrıca Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için gerekli tedbirler alacak cümlesi dikkat çekti. Yükselişin küresel kaynaklı olduğunun söylenmesi, Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında faizlere dokunmayacağını gösteriyor. Zaten siyasi kanaldan dolardaki oynaklığı düşürmek için gereken yapılacak ifadeleri yer alsa da faiz artırımı ifadesi kelimelere dökülmüyor.
ZK ve ROK müdahalelerinin kurdaki tansiyonu düşüreceğini düşünmüyorum. Geçtiğimiz hafta bu adımların işe yaramadığını gördük. 100 baz puan ve üzeri artışlar TL’ye güç kazandırabilir. Ancak 25 baz puan gibi sembolik artışların kurdaki yükselişi engelleyebilecek etkiye sahip olmaz. Genel olarak doların dünyada değer kazandığını düşündüğümüzde ise güçlü faiz artışının etkisi bile kısa sürebilir.
Kur tarafında 3.35 seviyesinin kısa vadede güçlü olduğunu görüyoruz. Biraz aşağıda ise bir önceki zirve olan 3.30 var. Bu seviyelerden gelebilecek yeni alışlar ile kurda önce 3.42-3.44 sonrasında ise bir sonraki kanalın üst bandı olan 3.50 seviyesi görülebilir.
Parite tarafına baktığımızda ise 1.0650’nin altında satış hareketinin devam edebileceğini ve 1.0520 ve 1.0460 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyorum. Dolar endeksinin 100.50 seviyesinin üzerindeki hareketinin endeksi önce 108, sonrasında FED’in faiz artış hızına göre 120 seviyesine götürebileceğini düşündüğümüzde paritede önümüzdeki sene 1 seviyesinin altını görmemiz sürpriz olmaz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN