Taban çalışmasında son perde
<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3b3601c04688fb9d3fb.jpg">Geçen hafta, son iki aydır meydana gelmeye başlayan teknik taban çalışmasının temel bahaneleriyle dolu bir haftaydı.
Her yukarı yönlü harekette gelişmekte olan piyasalardan gelişmiş piyasalara para akışını ve merkez bankasının bankalar üzerinde oluşturduğu gölgeyi düşünen yatırımcılar karlarını çabukça realize edip bir sonraki geri çekilmeyi beklediler.
Benzer şekilde her satışta da olası gelebilecek not artırımı ve istikrar politikası fiyatlanıp bu satışlar alım fırsatına dönüştürüldü.
İşte böylesi bir tablo, kısa vadeli trade yapanlar için cennet, yüksek kar hedefleyen hisse yatırımcısı için adeta cehennem haline dönüştü. Aslına bakarsanız yaşadığımız klasik bir taban çalışması.
Benzerlerini son beş senedir 2008 yılı hariç hep izledik. Tek fark banka karlılıklarını etkileyebilecek merkez bankasının yeni önlem politikasının yaratmış olduğu belirsizlik Açıkçası bu baskı bir süre daha bizi rahatsız edecek gibi.
Munzam karşılıkların bir sonraki toplantılarda artırılıp artırılmayacağı, bu politikanın piyasalar üzerinde merkez bankasının istediği etkiyi yaratıp yaratmayacağına bağlı olması biz teknikçileri bir miktar düşündürüyor.
Çünkü biz olması gerekenlere back testleri uygulayıp yatırımcıları sonuca ulaştırmaya çalışırken değişen hava koşulları bu testin doğruluğunu çok ciddi anlamda tehdit edebiliyor. Fakat her ne şartta olursa beni teknik açıdan heyecanlandıran tabloyu da sizlerle paylaşmadan yapamayacağım.
Aşağıda VOB30 kontratlarında oluşmuş son görüntü var. Burada çok net bir şekilde size 95 binden gelen yani borsa tarihinin zirve seviyesinden gelen düşüş trendinin geçen Cuma itibariyle yukarı yönlü kırıldığını söyleyebilirim. Cuma günkü hareket bizim 50 günlük ağırlıklı ortalama olan 81 bin seviyesininkinde üzerinde kapanış yapmamıza neden oldu.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3b4601c04688fb9d3fd.jpg">
Tüm bu olumlu teknik görüntü 5 aylık ağırlıklı ortalama olan 81 bin 300 kuvvetli direncinin karşımıza çıkmasıyla yerini soru işaretlerine bıraktı. Bölgenin aynı zamanda Eylül 2010’dan beri pivot olarak çalışması da buranın önemini bize bir kez daha gösteriyor.
VOB’daki bu seviye İMKB 100’ de 66 bin 500 e denk gelmekteki burası tam 100 günlük ağırlıklı ortalamayı bize işaret ediyor. Zaten Cuma yükselişinde de İMKB tam bu seviyede frene basmıştı.
Toplayacak olursak, Kasım ayından beri haftalık bazda üst üste hiç iki yeşil kapanış yapamayan VOB30 kontratları Ortadoğu’daki tüm kargaşaya rağmen bu hafta kendisini 82 bin 500-82 bin 800 bandından geçen yüzde 38 düzeltmesi ve 100 günlük ağırlıklı ortalama üzerine atmak isteyecektir.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3b5601c04688fb9d3ff.jpg">
Kriz dönemini dört ay ekside geçiren piyasa aşırı satım bölgesindeki indikatörlerini koz olarak kullanıp son üç aylık eksiden sonra bu ayı yemyeşil bir ay yapmak isteyecektir. Bu yükselişlerden en mutlu ayrılacaklar ise beklentisi olan ve yavaş yavaş bahar hareketliliği yaşayacak tahtalarda pozisyon alacak yatırımcılar olacaktır. Güzel bir hafta dileğiyle..
Ergün TEKGÜL
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.tr
ımg>ımg>ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN