Borsalarda kritik teknik bölgeler
Yani 2009 Mart’ından beri itinayla emekle yükselen piyasamızın iki yıllık ağırlıklı ortalaması. Açıkçası kasım ayında piyasalarda başlayan puslu hava benim tarafımdan hep bir düzeltme ve devamında da taban çalışması sürecinde olduğumuz yönünde adlandırıldı.
İşte sıkı sıkıya dayandığım bu fikri ilk defa iki hafta önce yeniden masaya yatırdım.
Gerçekten bir ayı piyasası mı oluşuyordu yoksa bu klasik bir ayı tuzağı mıydı!!! Bu fikri kafama yerleştiren tek neden ise yukarıda sözünü ettiğim kritik bölgenin aşağı doğru geçici bir sarkma yapmasıydı. Teknik açıdan böyle bir bakış açısı içindeyken temel açıdan herkesin aksine daha olumluydum.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3a8601c04688fb9d3cf.jpg">
Öyle ya, ne sıkı bir yükselişten sonra düzeltme ihtimali yüksek gelişmiş piyasalar, ne not problemi yaşayan Rusya, ne tehlikeli bir para politikası yürüten Çin, ne de kazan kepçe kaynayan güney ve diğer doğu ülkeleri bizim rakibimiz olabilirdi.
İstikrar abidesi olarak görülen ülkemize –her ne kadar içerde bu resme itibar edilmese de dışardan Türkiye’nin son dönemde kazandığı değişmez imaj budur - bakış açısının para akışı bakımından önemli boyutlara gittiğinin defalarca altını çiziyorum.
Özellikle Merkez Bankası’nın son üç aydır yürüttüğü politika borsa üzerinde ilk hamlede büyük baskı yaratmış olsa da ilerleyen dönemde adımların ne kadar yerli yerinde olduğunu hep birlikte izleyeceğiz.
Şubat ortasında düşüş bandımızı kıracakken Libya’da sosyal patlamanın meydana gelmesi, ardından Japonya’daki gelişmeler her yükselişimizde el frenimizi çekmemize neden oldu.
Bu anlamda uzun yıllar sonra ilk defa kendi içimizde ne ekonomik nede siyasi anlamda büyük bir sorun yaşamazken sadece dış kaynaklı sorunlar yüzünden geri çekilmeler yaşıyoruz.
Gelelim işin matematiğine. 93 bin-70 bin , yüzde 20’lik düşüş bandımızın artık düzeltme seviyelerini test etme zamanı!!! Bu hafta geri çekilmelerde gözlerimiz sırasıyla 75 bin 800 yüzde 38 düzeltmesi ve de yukarıda sözünü ettiğim 75 bin 200, 100 haftalık ağırlıklı ortalamada olacak.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced3a9601c04688fb9d3d1.jpg">
Bu seviyeler tutunduğu sürece yukarıdaki hedef bölgemiz Ocak ve Şubat ayında kıramadığımız 81 bin 500. Tüm bunların dışında şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki 78 bin üstünde kaldığımız sürece düşüş trendimiz haftalık anlamda yukarı kırılmış olacak.
Bunu destekleyecek en önemli hareket ise Ocak ayından beri 100 günlük ağırlıklı ortalamasını, kabaca 64 bin 800’ü, yukarı kıramayan İMKB100’ün banka hisseleri önderliğinde beklenen hamleyi yapmasında yatıyor.
Sert bir kış geçiren borsalarda bahar cıvıltılarını duymamıza çok da fazla kalmadı.
Güzel bir hafta dileğiyle...
Ergün TEKGÜL
Trader
Global Menkul Değerler A.Ş.
ergunt@global.com.trımg>ımg>ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN