Son Düzlükte Piyasalar

03.11.2024
Eral KARAYAZICI
Ekim ayı borsalarda ortalama yüzde 3,5 değer kaybına sahne olurken, BIST bu parkurda yüzde 8,5 düşüşle en ağır hasar alan market oldu.

Türkiye’yi negatif ayrıştıran başlıca faktör, Eylül verisinde enflasyonun ortaya koyduğu katılık.
Dünya borsalarının yaşadığı satıcılı seyirde ise en etkin faktör ABD tahvil faizlerinde gerçekleşen yükseliş.

Mayıs-Eylül parkurunda yüzde 4,70’den yüzde 3,65’e kadar gerileyen ABD 10Y tahvili faizi, geride bıraktığımız 7 haftada 72 baz puan yükselerek yüzde 4,36’ya tırmandı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bu hareketin en önemli nedeni Salı günü tamamlanacak ABD Başkanlık seçiminde ipi Trump’ın göğüsleyeceğine yönelik kaygı & beklenti.

Trump’ın görece daha yüksek bütçe açığı ve daha yüksek enflasyona neden olmasından endişe ediliyor.

Bu gerekçeyle haftaya tahvil cephesinde faizlerin 10-15 baz puan daha artması mümkün.

Ancak ben ötesini beklemiyor ve ay içinde tahvil faizlerinde rotanın kalıcı biçimde aşağı döneceğini tahmin ediyorum.

Olağandışı senaryolar bir kenara bırakıldığında ABD’de uzun vadede ortalama enflasyonun yüzde 2,5’i aşması çok zor. Yüzde 2’ye yakın olması ise halen şansı en yüksek senaryo.

Bu nedenle faizlerin yüzde 4,5 civarında kalması yani reel faizin yüzde 2-2,5 düzeyinde kalıcılık göstermesi gerçekçi bir beklenti değil.

Önümüzdeki birkaç ay içinde ABD tahvil faizlerinin önce yeniden yüzde 3,65’e 2025 yılı içinde de yüzde 3,25 civarına gerileyeceğini düşünüyorum.  

Seçimi Harris kazanırsa bu hareket çok hızlı gelişecektir.

Trump’ın başkanlık yarışında ipi göğüslemesinin de 10Y ABD faizinde yüzde 4,55’ten öte bir seviyenin test edilmesine neden olmasını beklemiyorum

Ancak Cumhuriyetçiler Kongre’de de hakimiyeti elde ederse bu faizlerde düşüşün daha ölçülü bir düzeyde kalmasına neden olabilir.

Trump kazanırsa senaryosunda ABD borsası için bardağın dolu tarafı düşürülmesi beklenen vergiler ve büyümeyi destekleyici maliye politikası olacak.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bu yüzden de seçim belirsizliği ortadan kalktıktan sonra hisse piyasası adına detayların yönden ziyade hareketin ivmesi ve ölçüsü üzerinde belirleyici olacağı görüşündeyim.

Yılın son düzlüğü olan Kasım-Aralık parkurları borsa endekslerinin en sevdiği etaptır.

ABD seçimini geride bıraktıktan sonra, Ekim geri çekilmesinin kazandırdığı alanı da kullanarak hisse senedi marketlerinin gerek yılın son iki ayını, gerek ise 2025 ilk yarısını güçlü bir yükselişe geçirmesi favori senaryom. 

Dünya borsaları 2024 yılının ilk 10 ayında keskin ayrışmalara sahne oldu.

Türkiye ilk yarıyılın açık ara farkla yıldızı olurken, ikinci yarıyılda en kötü performans kaydeden market konumunda.

Bazı yatırımcılar BIST’in yüksek volatilitesinden küresel fonları veya robotları sorumlu tutsa da, ben aynı görüşte değilim.

Küresel fonların Türkiye görece pahalı hale geldiğinde satmaları, tersi olduğunda almaları son derece normal. Robotlar aldıkları kadar satıyor netinde bir etkileri yok.

Borsada fiyatlar ucuzladığında demoralize olup satan ve düşüşlerin derinleşmesine fiyatların çok daha ucuz hale gelmesine sebep olanlar bence ağırlıkla amatör yatırımcılar.

Fiyatlar yükseldiğinde çapkın bakışlarla hareket var ben de katılayım diyerek fiyatların daha da artmasına neden olanlar da aynı yatırımcılar.

Gelişen bir ülkede bunlar normal ve yatırımcıların deneyimi arttıkça volatilite de görece azalacaktır.

Kaldı ki lokal veya yabancı fark etmez profesyonel yatırımcılar için yüksek volatilite şikayet edilecek bir şey değil. Aksine ne yaptığınızın bilincindeyseniz fırsat reyonudur.

Bu konuyu bir kenara bırakıp 2024 yılının ilk 10 ayının bütününe baktığımızda hisse marketlerinde ortalama değer artışı dolar bazında yüzde 6,8 olurken BIST yüzde 3,7 getiriyle izlediğim 25 seçenek içinde 17. sırada.

Bu zayıf performansta Türkiye ekonomisinin yavaşlamasının yanında gelişen ülkeleri ağırlıkla negatif ayrıştıran yüksek ABD faizi etkili oldu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Ben önümüzdeki 2-3 çeyrekte rollerin değişeceğini ve ABD faizleri düşerken, yüksek faizden negatif etkilenmiş başta XRT (ABD Perakende ETF) ve gelişen ülkelerin pozitif ayrışacağını düşünüyorum.

Bu senaryo BIST için de destekleyici.

Ancak ne ölçüde yarar sağlar derseniz keskin tahminler üretmek kolay değil.

Enflasyonda katılığın süre & düzeyi, yurtiçi politik tansiyonun seyri ve ekonomi yönetiminin dayanıklılığı bu sorunun yanıtında belirleyici olmaya aday faktörler olacağa benziyor.       

Sonuncuyu (ekonomi yönetiminin dayanıklılığı) açalım;

Bu kadar yüksek bir enflasyon ile mücadele etmek, sonuç almak hiç kolay değil.

Başta ekonomik durgunluk olmak üzere ağır yan etkiler ile karşılaşılması kaçınılmaz.

Türkiye’de şu anda bunu yaşıyor ve zaman ilerledikçe bazı aktörlerin yorulması, sabırsızlık göstermesi hatta rehavete kapılması 2025 yılı adına dikkate almamız gereken potansiyel risk.

Ekonomi yönetimi bu riskleri bertaraf eder ve Türkiye ekonomisinin restorasyon süreci devam ederse 2025 ilk yarısı içinde BIST’in 14,000- 15,000 bandına (375 $) yükselmesi mümkün.

Süreç ölçülü geçici çalkantılar içerse de makro rotada bir değişiklik olmazsa bu takvim kesiti içinde ben BIST’in en azından 12,000-13,000 bandına (325 $) ulaşabileceği görüşündeyim.

Cari değeri 258 $ olan endeks için 8 aylık bir vadede dolar bazında 325 $ (yüzde 26 artış anlamına gelir) iyi / 375 $ (yüzde 45 artış anlamına gelir) çok iyi bir getiri potansiyeli.

Aşağı yönde ise olağan şartlarda alan bence yüzde 5-6 ile kısıtlı

Yeni hafta Türkiye için S&P not artışı müjdesi ile başlayacak.

Kredi notları ülke riskini gösterir ve bu konuda piyasa fiyatlamasını en iyi ortaya koyan gösterge CDS’tir

Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz üzere 2018-2022 parkurunda ortalama 550 BP olan Türkiye CDS, 2023 yılını 280 BP ile tamamlamış, 2024 Mayıs itibarı ile de 250 BP’a kadar gerilemişti.

Piyasa kredi kuruluşlarından önce Türkiye riskinin azalışını fiyatladı.

Geride bıraktığımız 6 ayda 265 BP etrafında dalgalanan CDS’in 2018 öncesinde olduğu gibi yeniden 150 BP’ye gerilemesi Türkiye’nin yıllık enflasyonu yüzde 20 altına indirmeyi başarması ile söz konusu olabilir ki bunun önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşmesi kolay değil.

Bu bakıma S&P kararının önemli bir piyasa etkisi yaratması güç.

BIST üzerinde çok daha etkili olmaya aday faktör Pazartesi açıklanacak Ekim TUFE olacak.

Eylül verisinde gördüğümüz katılık ve geçen hafta açıklanan İTO perakende fiyat artışı oranının yüzde 3,64 oluşu, Ekim TUFE’nin beklenti üzeri gerçekleşmesi riskinin yüksek olduğuna işaret ediyor.

Yüksek enflasyon yurtiçinde yüksek faizin bir süre daha devam etmesi demek bu yönü ile de borsa için negatif.

Ancak TUFE yüksek gelir ve BIST buna rağmen dayanıklılık ortaya koyarsa yılın son düzlüğünde güçlü bir değer artışı yaşayacağının habercisi olarak yorumlamak gerekir. 

Bu senaryoda da BIST’in (dünya borsalarındaki rüzgarın desteği ile) 2024 yılını 11,000 puan yakınlarında tamamlama şansı artacaktır.

Altın ile noktalayalım; İlk sayfada gördüğünüz geriye dönük sicili şüphesiz çok etkileyici.

Benzer bir durum fazla değil 5 ay önce BIST için geçerliydi.

Ancak amatör yatırımcıların deneyimleyip öğrendikleri üzere istatistik ayrı şey analiz ayrı şey.

Altın orta vadede daha yüksek düzeyleri de test etmeye aday. Ancak kısa vadede dinlenmesi hatta ölçülü geri çekilmelere imza atması hafife alınmaması gereken bir risk.

12 ay sonra ilk sayfadaki tabloda ilk dörde girebilir mi derseniz bence ihtimali düşük.

2025 yazılarında zamanı gelmiş olacak ve bu konuya yönelik beklentilerimi dayanakları ile paylaşacağım. Bir sonraki Pusula’da buluşmak dileği ile…

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.432 Değişim: 0,13% Hacim : 72.472 Mio.TL Son veri saati : 17:12
Düşük 9.395 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4197 Değişim: 0,25%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3354 Değişim: 0,28%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.845,95 Değişim: 0,41%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.