İlk yarıyılda piyasalar

03.07.2016
Eral KARAYAZICI
Petrol panik atağı ile başlayan Brexit depremi ile sona eren bir yarıyılı geride bıraktık. Bu perdenin şampiyonu kuşkusuz % 42 getiri ile gümüş oldu. Onu % 34 getiri ile petrol ve % 26 getiri ile altın izledi.

Sene başında gümüş, petrol ve altının yanında ısrarla dikkat çektiğim 10Y Türk tahvili yılın ilk yarısında % 16 net getiri sağlarken, Borsa İstanbul bu parkuru % 8,6 kazanç ile tamamladı.

Döviz cephesinde ise ne önemli bir kayıp ne de dikkate değer bir getiri yaşandı. TL karşısında sadece Japon Yeni % 16 getiri sağlarken İngiliz Sterlini dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de güçlü değer kaybına sahne oldu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Tasarruf sahipleri hangisi ne kadar doğru adresmiş sorusuna yanıt ararken yukarıdaki tabloyu altı aylık perdede % 5 net getiri sağlayan gecelik mevduat faizini referans kabul ederek incelemeli.

Aynı şekilde ikinci yarıya yönelik stratejiler belirlenirken de % 5’in güçlü şekilde üzerinde getiri potansiyeli olan finansal seçenekler bir adım öne çıkarılmalı.

DOLAR İLK YARIYI DÜNYADA NASIL GEÇİRDİ ?

2015 yılında dünyanın hemen her köşesinde değer kazanan ABD para birimi bu yılın ilk yarısında dünya genelinde ortalama % 5 değer kaybetti.

İngiltere ve Meksika USD ‘nin değer kazandığı istisnai iki ülke olurken, Türkiye bu perdede doların düşmemeyi başardığı birkaç ülkeden biri oldu.
Dolar ilkyarıda dünyaya paralel şekilde Türkiye’de de % 5 değer yitirmiş olsa USDTRL temmuz ayına 2,75 EURTRL 3,06 ile başlardı.

KÜRESEL BORSALARDA NELER YAŞANDI ?

2015 yılında gelişmiş ülke borsaları değer kazanırken başta Türkiye gelişen ülke hisse marketlerinin değer kaybettiğine şahit olmuştuk.

2016 ilk yarısında gelişenler adeta rövanşı aldı. Ağırlık Avrupa olmak üzere bu kez gelişmiş ülke borsaları ortalama % 7 değer kaybına imza atarken gelişenler ortalama % 12 değer kazandılar.

Borsa İstanbul 2015 yılının en kötü performansına imza atanlarından biri olmasına rağmen 2016 ilk yarıda gelişenler içinde orta sıralarda kaldı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Gerek Türk Lirasının gerek Borsa İstanbul’un benzerlerine kıyasla zayıf performans göstermesinde terörün etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Devamlılık gösteren terör saldırıları anlık şok kırılmalara neden olamıyorsa da yabancı yatırımcıların ülke seçimlerinde Türkiye adına aleyhte bir faktör oluyor.

Yine güven kanalı üzerinden yerel tasarruf sahiplerinin dövize yönelmesinde de etkili olduğu için terör saldırıları döviz kurları üzerinde de örtülü paraşüt etkisi gösteriyor.

Döviz cephesinde etkili olan diğer bir faktör ise TCMB ‘nin ilk yarı genelinde uyguladığı faiz indirimleri. Parayı TL ‘ye park etmenin ödülü düşürüldükçe gerek yabancı gerek yerli tercihlerinde bu faktör dezavantaj oluşturuyor.

Hata mı yapıyor TCMB ? Bence hayır. Ekonomi yönetiminin bu konuda doğru bir politika izlediğini düşünüyorum. Varsın dolar ülkemizde, dünyada düştüğünden daha az düşsün veya yatay seyretsin.

Kur artışına neden olmadıkça faiz indirimlerinin yararı daha fazla. Ekonomiye görece nefes alma imkanı sağlıyor.

Önümüzdeki 3-6 ay içinde ilave 1 puan kadar daha indirim muhtemel ve bence bunun da kur üzerinde kaygı yaratacak bir etkisi olmaz.

Ancak Türkiye’de faizler bu sene % 7,5’un altına indirilecek olursa işte bu sorun yaratır. Bu kez kur yukarı atabilir ve ekonomi ilave faiz indirimleri ile nefes almak yerine artan kur üzerinden baskı altında kalabilir.

Başka bir deyişle faizi önümüzdeki aylarda 1 – 1,5 puandan daha fazla indirmeye kalkarsak dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olabiliriz. 

BREXIT FİYATLAMASI TAMAMLANDI MI  ?

Piyasa aktörleri bu vakanın AB ‘nin dağılmasına veya küresel bir resesyona neden olmayacağına hızla ikna oldular. Kriz yönetiminde deneyim kazanan ve geçen hafta hızla tedavi reçetelerinin ipuçlarını açıklayan Merkez Bankaları bunda etkili oldu.

Bu bakıma önümüzdeki haftalardan Brexit kaynaklı büyük med cezirler beklemek gerçekçi olmaz. Ancak yakın vadede küçük dalga boyları içeren denge arayışları ile borsalarda geri esnemeler yaşanması, sonrasında ise rotanın birkaç ay sürebilecek şekilde yukarı dönmesi mümkün.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bu küresel iklim dahilinde Borsa İstanbul adına da 77.000 – 77.200 desteğinin güç kazandığını, yılın ikinci yarısında 75.000 puanın altına seyahat için içsel veya dışsal major faktör değişikliklerine ihtiyaç olduğunu düşünebiliriz.

Önceki yazılarda yaz döneminin hisse senedi yatırımları için uygun bir kesit olduğunu ifade ediyor, artık yukarı yönlü fırsatların aşağı yönlü risklerden daha baskın göründüğünü savunuyordum. Bu görüş dünyanın Brexit stres testindeki başarısı ile daha da güç kazandı.

Sterlin ise Brexit depreminde halen en kötüyü yaşamamış olma ihtimali yüksek cephe. Gerek Britanya özelinde resesyon riskinin masadaki varlığı gerek ise İngiltere Merkez Bankasının faiz indirmek ve para bolluğuna neden olacak adımlar atma zorunda kalma ihtimal & beklentisi önümüzdeki 2-3 ay adına bu cephe için ufuktaki kötü haberler.

Dolar ve Euro adına ise Sterlin kadar sert olmasa da karnenin kırıkları daha yüksek. Piyasa FED ‘in faiz artırımlarına bu sene devam edemeyeceği görüşünde.

Benzer şekilde Avrupa Merkez Bankasının da ilave destek adımları atmak zorunda kalabileceği ve Euro bolluğunu artabileceği düşünülüyor.

Bu bakış açısı birkaç ay daha devam edebilir ve hem doların hem euro’nun gelişen ülkelerde değer kazanmasını engelleyebilir diyerek bu bayram yazısını kısa tutuyor.

Tüm okurların bayramını kutluyor önümüzdeki hafta ikinci yarıyıla yönelik tahminlerimi paylaşacağım pusulada buluşmayı diliyorum…

PARANIN YOLU - Günlük Değerlendirmeler

Hafta içi her gün saat 14:30 da yayınlanan Paranın Yolu adlı video haber serisi ( bigpara.hurriyet.com.tr ve http://webtv.hurriyet.com.tr/ adreslerinden ulaşabilirsiniz ) ile Hürriyet TV ‘de piyasaları değerlendiriyor.

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi pazar günleri 23:30’da BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık tespitlerimi ve strateji güncellemelerimi twitter adresimde ( @eralkarayazici ) paylaşıyorum.

Pusula yayınlandığında haberdar olmak ve ücretsiz olarak tüm posta pusula gönderilerine yayınlandığı anda ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayarak e-mail adresinizi girmeniz yeterli.

http://optin.sndlp.com/HAi/g78/d4852960

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4283 Değişim: 0,28%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2817 Değişim: 0,13%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,19 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.