Doların dostu yok

23.05.2017
Eral KARAYAZICI
Geçen hafta Trump çalkantısı yaşayan piyasalar yeni haftaya pozitif başladı. Borsa TL bazında 96.400 puan ile kapanış rekoru kırarken dolar küresel akımın etkisi ile gerileyerek 3,55 seviyesini test etti.

Mayıs ayının bugüne kadar olan kesitinde geleneksel yatırım seçenekleri içinde en iyi getiriyi % 3,5 ile Euro sağlarken gram altın kaybettiren tek enstrüman oldu. 

Borsalar ile başlayalım. Dile kolay hisse senedi marketleri peş peşe altıncı ayı da yükseliş ile tamamlamaya hazırlanıyorlar. Temelsiz bir ralli de değil bu. Başta Avrupa olmak üzere dünya ekonomisi pozitif bir ritim yakaladı.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Ekonomiler canlanıyor şirket satışları ve karlılıklar kuvvetleniyor. Haliyle bu şirketlere ortak olmanın de bedeli ( fiyatlar ) yükseliyor.

Bu temel dinamikte yakın vadede önemli bir bozulma beklemiyorum. Bu bakıma hisse senedi marketlerinde çöküş yaşanacağı veya balon olduğu yönündeki değerlendirmelere de katılmıyorum.

Ancak piyasalarda hiçbir matem de parti de sonsuza kadar sürmez kuralından hareket ile geleneksel bir ilkbahar düzeltmesinin yakın bir zamanda başlayabileceği görüşündeyim.

Mayısın adının çıktığını asıl korkulması gereken perdenin haziran olduğunu 01.05.2017 tarihli Pusulada paylaşmıştım.

Gerek BIST gerek DAX ( Almanya ) son dört yılın tamamında Haziran ayında değer kaybetti. Bu sabıkalı parkura altı aylık bir ralliyi takiben girecek olmaları Haziran virajının sarsma kapasitesini kuvvetlendirebilir. 

Bu nedenle Borsa İstanbul’da 92.500 yakın desteğinin yetersiz kalması ve 90.000 puan civarına kadar sürebilecek bir düzeltmenin yaşanması olasılığını yüksek buluyor, hafta içinde TL bazı yeni rekorlara yelken açılmasının da sanıldığı kadar kolay olmadığını düşünüyorum.

DOLARDA DEĞER KAYBI SÜRECEK Mİ ?

Ülkemizde sene başında ortalama 3,78 gibi bir maliyet ile dolara yönelen kalabalık bir kitle var. Nominal olarak % 6 zarar önemli bir kayıp değil.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Ancak yıllık % 12 enflasyon yaşanan ülkemizde her ay paranın satın alma gücünün % 1 kadar eksildiği de göz önüne alınırsa bu tasarruf sahiplerinin reel zararı yaklaşık % 11.

Geride kalan 20 ay içinde dolar alanlar adına da imrenilecek bir zenginlikten bahsedemeyiz. 20 ay önce 290.000 Türk Lirası ile 2,90‘dan 100,000 dolar almak yerine parasını mevduata park edenlerin varlığı bugün yaklaşık 355.000 TL’ye ulaştı.

Bu kesim haline şükretmeli. Türkiye Mayıs ayında doların değer kaybetmediği sayılı ülkelerden biri. ABD para birimi bu perdede dünya genelinde ortalama % 2,3 2017 bütününde % 6 değer kaybetti. Türkiye’de ise Mayıs ayında % 0,3 sene başından bugüne % 1 değer kazandı. 

Oysa bu perdede diğer para birimlerine yönelenler adına durum tatsız değil. Önceki hafta Japon Yenini tercih edenler % 3, Mayıs başında Euro, Norveç Kronu İsviçre Frangı veya İsveç Kronunu tercih edenler yine ortalama % 3 getiri elde ettiler.

Sene başında dolar yerine Avrupa para birimlerinden birine veya Japon Yenine yönelenler de % 5 ile % 8 arası kazanç ile bu perdeyi hasarsız atlattılar. 

Başka bir deyişle 2017 yılının ilk beş ayında dolara yönelenlerin zararına Türk Lirasının yara sarması değil doların dünya genelinde değer kaybetmesi neden oldu.

Ne yapmalı bu durumda dolardan çıkarak diğer dövizlere mi yönelmek gerekir ?

Nasıl bilirdiniz diye sorulsa belki de çoğunluğun “ dolar düşmanı “ diye yanıtlayabileceği bir finansçı olarak sizi şaşırtayım; bunun çok parlak bir fikir olacağını düşünmüyorum.  

ABD Başkanı Trump’ın adaleti engellemek ve Rusya’ya stratejik bilgileri aktarmakla suçlanması sıradan bir durum değil. Ancak bu vakanın en azından önümüzdeki 6-12 ay içinde dallanıp budaklanması sürpriz olur. 

Kaldı ki Trump azledilse de ABD başkansız kalmaz. Geçici bir çalkantıyı takiben taşlar yerine oturacaktır.

Bu bakıma geride kalan aylarda döviz tercihini ABD para birimi olarak kayda geçirenlerin sabırla beklemesinin daha doğru olabileceği görüşündeyim.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Ya bugüne kadar doğru adreste olup diğer dövizlere yönelmiş olanlar ?

Haziran ayının ilk haftası açıklanacak ABD verileri ve 8 Haziran tarihli Avrupa Merkez Bankası toplantısı doların diğer para birimlerine karşı ilave iskonto kazanma marjı üzerinde belirleyici olacaktır.

Bilge ses tonlamaları ile kitleleri heyecanlandıran cümlelere konu edilmiş dolar endeksinin N noktasını 92.5- 93,0 bandı olarak görüyor ve bu seviyenin test edilmesinin çekici bir alım fırsatı oluşturacağını düşünüyorum.

Ancak bu seviyenin test edilmesi zayıf ABD verileri ve / veya şahin Draghi gerektiriyor. USD bu iki engeli bertaraf edebilirse pekala % 1 kadar ilave iskontoyu takiben de dengelenme gösterebilir. 

TL’den dolara geçilir mi ? Bugün 97 olan Dolar endeksi Haziran ayı içinde 93 seviyesine savrulursa ABD para birimi TL karşısında da ilgi çekici bir noktaya gelebilir.

Ancak dolar endeksi 95-96 gibi bir seviyedeyken TL’den dolara geçmek ( Türk Lirası göreli iskontoyu koruduğu için ) bu ölçüde cazip olmayabilir. Haftaya buluşmak dileği ile..     

TEKNİK ANALİZ – AKADEMİ PUSULA İZMİR

Başta bollinger bantlarının kullanımı ve yorumlanışı olmak üzere teknik analizde kullandığım yöntemleri bu alanda hiç bilgisi olmayanların da yararlanabileceği biçimde 3 Haziran 2016 tarihinde İzmir’de aktaracağım.

Gerek bu eğitim gerek aynı gün gerçekleştirilecek Day Trade eğitimi hakkında bilgi almak için Akademi Pusula ( 0530 566 67 16 ) ile iletişime geçebilir web sitemizi inceleyebilirsiniz. http://pusulaninotesi.com/egitim-programi/

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.