Borsa hedef belirliyor
BIST 100 endeksi en son buna benzer bir değer kaybını Kasım 2016’da yaşamış eyvah bal kabağına dönüyor hissiyatı yaratan bu sert savrulmayı takibende Ocak 2018 sonuna kadar süren ralliye imza atmıştı.
Yeni hafta ise ılımlı pozitif bir yükselişle perdelerini araladı.
Hafta içinde bir anda gündeme oturan ve negatif beklenti olarak hem borsa hem döviz cephesi üzerinde domine edici faktör halini alan Suriye meselesi ne şiş yandı ne kebap tadı ile noktalanınca piyasalar rahatladı.
Yurt dışında ise borsa endeksleri ABD bilanço sezonunun açılmasının keyfini sürüyor. Bugün Pusulada Nisan başında test edilen en düşüklerin ortalama yüzde 4 üzerine sıçrayan dış marketlere bizim borsada katılabilir mi ve katılması durumunda hangi seviyeye kadar yükselebilir sorusuna yanıt arayacağım.
Öncelikle Ocak sonundan bugüne yaşadığı değer kaybı ile BIST 100 endeksinin alternatif borsalar kıyasla dikkat çekici bir iskonto kazandığını not düşmemiz gerekiyor.
Yabancılar bizim borsamıza dolar bazında bakıyor. Ocak sonunda 32.400 $ seviyesine ulaşan BIST 100 endeksi dün günü 27.000 $ düzeyinde noktaladı.
Mali değerleme itibarı ile de Türk şirketleri 9,3 senelik kazançları karşılığı fiyatlardan işlem görüyorlar.
Bu oran Mısır, Malezya, Ürdün, Şili, Hindistan gibi ülkelerde 16-21 arasında değişiyor.
En ucuz elbette biz değiliz. İranlı şirketler 6,5 Bahreynli şirketler 9,5 fiyat kazanç oranı ile alıcı bulabiliyorlar.
Ancak şu bir gerçek ki biz en ucuz kalan borsalardan birine sahibiz.
Ucuzluğun merkez üssünde ise bankalarımız yer alıyor. Türk bankaları ortalama 5,5 senelik karları karşılığında fiyatlarda seyrediyorlar.
FK rasyosunu bir kenara bırakır enflasyondan arındırılmış değer üzerinden bakarsak da BIST Banka endeksi son sekiz yılın en düşüğüne yakın.
Kuşkusuz bu ucuzluk yok yere oluşmadı, yok yere son yıllarda belirli aralıklarla benzer yazılar kaleme alınmıyor.
Ucuzluk bir şeyin sebebi değil sonucudur sıklıkla …
Dış politik anlaşmazlıklar, lokal belirsizlikler, döviz kurlarında yaşanan ve ekonomiyi baskı altına alan yükselişin bir sonucu bu iskonto.
Önümüzdeki ay ve yıllarda tekrarlanması da pekala mümkün.
Ancak kısa vadede beklenmedik faktör değişiklikleri ile karşılaşılmadıkça ben başta banka hisseleri olmak üzere Türk şirketlerinin bu makası görece daraltma şansı yakaladığı görüşündeyim.
Yatırımcılar hamle yaparken ağırlıkla şartlara bakıyorlar. Pozitif hava & iklim risk alma cesaretlerini olumlu yönde etkiliyor.
İşler tersine döndüğünde ve şartlar puslu havaya işaret ettiğinde o cesaretten eser kalmıyor.
Es geçilen fiyatlar.
Yatırım kararları alınırken şartlara ve fiyatlara eşit ağırlık verilmesi gerekiyor.
Şartlar çok iyiden iyiye indirgendiğinde fiyatlar aşağı, çok kötüden kötüye terfi ettiğinde ise fiyatlar yukarı gidiyor.
Ocak sonunda BIST Banka endeksi 194,000 puana ulaştığında gerek dış gerek iç hava bugünler ile kıyaslandığında daha teşvik ediciydi.
Fakat fiyatlar yukarıdaydı.
Şimdi ise fiyatlar teşvik edici. Ancak yatırımcılar bunun fazla üzerinde durmuyor.
Yine banka endeksi üzerinden bakarsak geride kalan on bir haftanın onunda değer kaybı yaşamış bir endeks en iyimser olanların bile psikolojisini bozmuş görünüyor.
Aynı bakış açısı yabancılar için geçerli değil.
Borsa İstanbul’da hisse senetlerinin üçte ikisine sahip olan bu kesimin payında geçen hafta belirgin bir artış var.
Fiyatlardaki geri çekilme bu cenah içinde bazı aktörleri alış tarafında saf tutmaya itmişe benziyor.
Ben dış borsalardaki seyrin katkısı ile Mayıs sonuna kadar olan kesitte Borsa İstanbul’da 115.000 BIST Banka endeksinde 170.000 puanın test
edilebileceğini, ötesinin de haber & veri akışına bağlı olarak pekala gündeme gelebileceğini düşünüyorum.
Ocak sonrası puslu havanın ana gerekçesi dünya genelinde ekonomik canlanmanın hız kaybı yaşamış olması.
Mayıs & haziran başında açıklanacak veri seti pozitif bir resme işaret ederse dünya genelinde borsa endekslerinin olumlu seyri Ağustos ayına kadar dahi sürebilir.
Ancak tersi olur ve hız kaybı irtifa kaybına dönüşürse ilkbahar yükselişi güdük kalabilir ve 2019 yılına yönelik riskler öne çekilebilir.
Bu nedenle kısa vade adına limitli bir iyimserlik içinde olup hedef tespiti için aybaşında açıklanacak öncü ekonomik verileri mercek altına almakta yarar var.
Bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifi ile Borsa İstanbul adına resim ( kısa vade adına ) tamamen değişmiştir.
Erken seçimin gerçekleştirileceği varsayımı altında ( bence olasılığı yüksek ) BIST 100 endeksinde 96.000 puan civarına kadar sürebilecek bir geri çekilme yaşanması riski masaya gelmiş , yukarı yönlü hareketlerin şansı azalmıştır.
25 Nisan Çarşamba günü yayınlanacak bir sonraki Pusula’da buluşmak dileği ile …
SALİH NEFTÇİ - ANMA
Yaşı kırk üzeri hemen her finans sektörü çalışanı üzerinde direkt, gençler üzerinde de dolaylı emeği olan Salih Hocamızı 15 Nisan 2009 tarihinde kaybetmiştik.
Gelişim, bakış açısı ve kariyerim adına kendisine çok şey borçlu olduğum Salih Hocamı özlem ve saygı ile anıyorum.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN