İngiltere ekonomisi yavaşlıyor
Rakamların ortaya koyduğu tablo, bu yıl faiz artırım için uygun zemin arayan İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz artışını öteleyebileceği beklentisi yarattı. Nitekim Ocak ayının ikinci yarısında da BoE’den yumuşak söylemler gelmeye başladı. Hatta BoE Başkanı M.Carney gerekli görülmesi halinde faiz indirimi de yapabileceklerini açıkladı.
PMI Endeksleri Yönünü Aşağı Çevirdi
2016 yılına başlarken, Ocak ayının ilk haftasında açıklanan PMI endeksleri İngiltere ekonomisi için çok olumlu sinyaller vermedi. Aralık ayına ait inşaat ve hizmet sektörü PMI endekslerindeki gerileme, Çin Borsasının yıla kötü bir başlangıç yapmasının da etkisiyle birleşince Sterlin, Dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. İmalat sektörüne ait PMI endeksi ise Ekim ayından sonra yaşanan düşüşün akabinde toparlanma gösterdi.
Ekonomik Büyümeye İlişkin Kaygılar Artıyor
Ocak ayının ikinci haftasında açıklanan Sanayi ve İmalat üretimlerinde yaşanan hızlı yavaşlama İngiltere ekonomisine ilişkin kaygıların artmasına neden oldu. Ekim ayında %0.2 azalan imalat üretimi, Kasım ayında %1.2 azaldı. Benzer bir durum sanayi üretiminde de yaşandı. Ağustos – Ekim döneminde ortalama %1.7 artan sanayi üretimi, Kasım ayında 0.8 puan gerileyerek %0.9 arttı. İki makroekonomik verinin de gerilemesi, İngiltere büyüme oranını negatif etki altına alacağından dolayı da Sterlinde yaşanan değer kaybı Ocak ayının ikinci haftasında da devam etti.
İşsizlik Hızla Azalıyor
Ay içinde İngiltere için olumlu açıklanan veriler ise düşen enflasyon ve işsizlik oranları oldu. 2015 yılı içinde üç kez %-0.1 olarak açıklanan enflasyon oranı Aralık ayında %0.2 artış kaydetti. Aralık ayı enflasyonunda yaşanan yükselişe en fazla katkı ise ulaşımdan geldi. Aralık ayında fiyatı en çok düşenler ise %0.05 azalışla gıda ve alkolsüz içecekler ile alkol ve tütün ürünleri oldu. Enflasyon oranında yükselişin açıklandığı gün, BoE başkanı M.Carney yaptığı konuşmada Çin'de yaşanan gelişmelerin küresel büyüme ve enflasyonu bir süre daha baskı altında tutacağını söyledi ve faiz artırımına gidilmeden önce ekonomik büyüme, enflasyon gibi ana ekonomik göstergelerde daha fazla ilerleme görülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca M.Carney, şu an faiz artırımı zamanı değil diyerek Sterlinde yaşanan değer kaybının devam etmesine neden oldu.
Kasım ayına ait olarak açıklanan işsizlik oranında düşüşün hız kesmeden devam etmesi ise İngiliz ekonomisi için umut vericiydi. Genel olarak İngiltere ekonomisinin yapısal sıkıntılardan dolayı yılbaşından sonra Sterlinde yaşanan değer kaybına, düşen işsizlik oranı ve olumlu diyebileceğimiz istihdam raporu da fayda etmedi. Kasım ayına ait olarak açıklanan işsizlik oranı %5.1 ile son dönemin en düşük seviyesine indi. İstihdam oranı ise %74.0 ile 1971 yılından sonra görülen en yüksek seviyeye yükseldi. İstihdamda yaşanan düzelmeye karşın ücretlerdeki artış ise çok tatmin edici olmadı. Ortalama haftalık kazançlar geçtiğimiz ayın gerisinde %2.0 artarken, primsiz gelirlerdeki artış %1.9 oldu.
Ekonomik Büyüme İvme Kaybediyor
Ocak ayında 2015 son çeyreğine dair açıklanan ve yıllık bazda 2013 ilk çeyreğinden sonraki en yavaş büyüme oranı olan %1.9’luk artış piyasaları sevindirmedi. 2015 yılı genelinde olduğu gibi dördüncü çeyrekte de hizmet sektörü öncülüğünde büyümeye devam eden İngiltere ekonomisindeki yavaşlama yıllık bazda net bir şekilde görülmekte. Küresel çapta ekonomilerde yaşanan durulmaya dahil olan İngiliz ekonomisinde GSYİH büyüme hızındaki yavaşlama 2014 ikinci çeyreğinden bu yana devam ediyor. GSYİH içinde, üretim ve inşaat kalemlerinin her ikisinin birden azalış kaydetmesi ise Ocak ayı genelinde açıklanan olumsuz verilerin yarattığı kaygının artmasına neden oldu.
Yeni yılın ilk ayında İngiltere ekonomisine dair alınan negatif sinyallerin etkisiyle Sterlin, ABD Doları karşısında beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayında açıklanacak olan başta sanayi ve imalat üretimi olmak üzere, makroekonomik verilerin genelinde kayda değer bir yükseliş yaşanmaması GBP/USD üzerindeki baskının sürmesine ve zayıf seyrin devam etmesi neden olabilir.
Teknik İnceleme: GBP/USD
GBP/USD paritesi grafik üzerinde teknik olarak analiz edildiğinde; haftalık bazda RSI ve MACD’nin düşen parite fiyatlı ile uyumsuzluk gösterdiği görülmekte. ( Siyah oklarla gösterilmiştir. ) Yaşanan bu uyumsuzluk, tepki alımlarını gelebileceğini gösterir nitelikte. Bununla birlikte Sterlin/Dolar paritesinin halen düşüş trendi altında bulunduğunu ve MACD’nin de negatif bölgede hesaplandığını unutmamak gerekiyor. Bundan dolayı yaşanan tepki alımları hacimsiz kalabilir. Aroon trend göstergesi ise ana trendin halen aşağı yönde olduğunu göstermekte. RSI göstergesinin de düşüş trendi etkisinde bulunuyor. RSI’da kırılma yaşanması ise paritenin 1.4565 direncinin üstüne geçme isteği içine girdiğini gösterebilir. Orta vade için ise kırmızı düşüş trendinin geçtiği 1.5240 direnç bölgesinin izlenmesinde yarar var.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN