Altın ve Gümüş Yön Arayışında!
Enerji fiyatlarının yükselmesiyle artan enflasyon oranları ise ekonomik belirsizliklere neden olmaya devam ediyor. ABD ekonomisinin seyrine bağlı olarak belirlenecek ABD Merkez Bankası (Fed) politikasına dair beklentiler altın fiyatına şekil kazandırırken; ABD Başkanı Biden’ın Fed Başkanı Powell’a bir dönem daha görev vermesi, piyasada şahin beklentileri canlandırdı. Diğer yandan Başkan Biden’ın enflasyonda yaşanan artışı durdurmak için stratejik petrol rezervlerinin kullanılacağını açıklaması, haftaya yapılacak olan OPEC toplantısı öncesinde varil fiyatlarını değiştirdi. OPEC’in bu duruma nasıl tepki vereceğini göreceğiz. Gümüş tarafında ise dünyanın en büyük gümüş rezervlerinden birine sahip olan Peru’da yaşanan gelişmeleri takip ediyoruz.
Fed’e Dair Beklentiler Altını Düşürdü
Beyaz Saray’ın açıklamalarıyla Fed Başkanı Powell’ın görevine devam edeceğinin anlaşılması hafta açılışında ons altın fiyatını yüzde 3 düşürdü. Haftanın ilk yarısında ABD tahvil faiz oranları yükselirken, ons altın fiyatı 1778 dolara kadar geriledi.
Altın, son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından bu hafta ABD de yaşanan gelişmelerle yüzde 3,6 değer kaybetti.
ABD hazine tahvilleri, yükselen enflasyon ile Fed ’in daha hızlı daralma beklentisini fiyatlıyor.
Mahşerin Dört Atlısı
ABD ekonomisine dair açıklanan istihdam rakamları, ekonomik büyüme oranı, kişisel tüketim harcamaları ve FOMC toplantı tutanakları bu haftanın dört önemli gelişmesi olarak takip edildi.
ABD ilk işsizlik maaşı başvuruları, beklenmeyen bir düzeyde düştü. Mevsimsel etkilerden kaynaklandığı düşünülen hızlı azalışın ilerleyen haftalarda devam etmesi halinde, iş gücü piyasasında yaşanan toparlanmayla faiz artışına ilişkin beklentiler yoğunluk kazanmaya başlayabilir. Fakat istihdam piyasasına dair geniş çaplı veriler, salgın öncesi göre hala 4 milyon kişilik açık olduğunu gösteriyor.
ABD GSYİH’nın 2021'in üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 arttığı açıklandı. Ekonomik büyüme oranına; özel stok yatırımları, kişisel tüketim harcamaları, eyalet ve yerel yönetim harcamaları ile konut dışı sabit yatırımlardaki artışın destek verdiği görülüyor. ABD tüketici harcamalarında da artış devam ediyor. Kişisel tüketim harcamaları bir önceki aya göre yüzde 0,6 ve Ekim 2020'ye göre yüzde 5 arttı. ABD’de de benzin fiyatlarının 2012 yılından bu yana görülmedik artışı da yükselen enflasyona destek vermeye devam ediyor.
Fed Şahine Döndü
Çarşamba gece yayımlanan Fed tutanakları, politika yapıcıların daha hızlı daralmaya açık olduğunu gösterdi. Enflasyon oranı yükselirken faiz artışının daha erken gerçekleşebileceği beklentisi tahvil faizlerini yükseltti. ABD hazine tahvil faiz oranları yükselirken değerli metal fiyatlarında düşüş yaşandı. Yatırımcılar Fed'in haziranda faiz artırımı ihtimalini fiyatlamaya başlamış görünüyor. Dolar endeki de beklentilerle birlikte, önceki analizimizde bahsettiğimiz 94,75 seviyesini geçmesinin ardından 96,90 seviyesinin üzerini test etti. Ons altın ise 1840 dolar desteğinin kırılmasının ardından Fibonacci 61,8’lik dilimin bulunduğu 1780 dolar desteğine kadar değer kaybetti.
Dolar Endeksi, Ons Altın Grafiği
Ons altın fiyatı grafikte görüldüğü gibi yükseliş trendi üzerinde kalıp Fibonacci 50,0 seviyesinin üzerine geçerse, oluşturduğu TOBO formasyonuyla beraber Fibonacci 61,8 düzeltme seviyesinin bulunduğu 1840 dolara kadar yükselebilir.
Peru'nun Planı Madencilik Sektörünü Korkutuyor
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Peru başbakanı Mirtha Vasquez‘in çevresel kaygılar ve maden karlarını daha eşit bir şekilde paylaştırılmasına yönelik açıklamaları sonrasında gündeme gelen maden ruhsatlarının durdurulmasına ilişkin açıklamalar, dikkatleri gümüş fiyatına çevirmişti. Peru’da yaşanan belirsizlik Londra borsasında işlem gören Peru merkezli Hochschild şirketinin hissesinde sert değer kaybı yaratırken, son açıklamaların ardından hisse fiyatında dengelenme başladı.
Hafta içinde yapılan açıklamada Peru hükümetinin hukukun üstünlüğüne saygı duyduğunu, tek taraflı kapatmaların söz konusu olmadığını belirtmesi endişeleri şimdilik dindirmiş olsa da yasalara göre devletin maden kapatma ve çevre kontrolü süreçlerini denetleme işlevini üstlendiğini belirtmesi ilerleyen süreçte dengenin değişebileceğini gösteriyor. Nitekim gelen haber; madenlerin, su kaynaklarını kirletmesinden ve tarımsal üretimi etkilemesinden dolayı Peru halkının madenlerin kapatılmasını istediği yönünde.
Hafta başında ABD’ye dair gelişmelerin gölgesinde kalan konu ilerleyen süreçte gündemde kalmaya devam edecek gibi duruyor. Dünyanın en büyük gümüş rezervine sahip ülkesi Peru’da yaşanan gelişmeler, geleceğin madeni olan gümüş fiyatı için oldukça önemli olacak. İkinci en büyük gümüş rezervine sahip Polonya’daki gelişmelerin ise orta ve uzun vade için izlenmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde Peru gümüş üretiminin yüzde 10'unu oluşturan madenlere ilişkin haber akışı gümüş fiyatını hareketlendirebilir.
Dünya Maden Üretimi ve Rezervleri
Talep tarafına baktığımız zaman; su arıtma cihazları başta olmak üzere uzay teknolojilerinde uzun süredir kullanılan gümüşün, yeşil enerjini alanında da kullanımı giderek artmaya başlıyor. Güneş enerjisi panellerinde kullanılan gümüş miktarının teknolojinin gelişmesiyle azalacağı tahmin edilmekle birlikte 2025’e kadar güneş paneli üretimi için gümüş talebinde artışın devam edebileceği belirtiliyor.
Yıllar Göre Gümüş Talebi
Elektrikli araç ve elektrikli araçlar için yapılan şarj istasyonlarının imalatında da kullanılan gümüşün talebi bu yönden de canlı kalmaya devam edecek gibi gözüküyor. Karbon emisyonunu azaltmak için giderek daha fazla yatırım alan elektrikli araç üretiminin artması ise 2025 yılına kadar 90 milyon onsluk bir gümüş talebinin gelebileceğini gösteriyor. Diğer yandan küresel ekonomik toparlanma yavaşladıkça gümüşe yönelik endüstriyel talep de yavaşlayabilir.
Önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmelerle şekil kazanacak olan gümüş fiyatı, grafikte görüldüğü gibi Fibonacci 23,60 desteği üzerine bulunuyor. Yükseliş hareketinin başlaması için düşüş trendinyle Fibonacci 50 seviyesiyle kesiştiği 25,50 / 25,70 dolar aralığının üzerine geçilmesi gerekiyor. Aşağı alanda ise 23 dolar desteği kırılması durumda gümüş fiyatında değer kaybı görülebilir.
Nelere Dikkat Etmeli?
Önümüzdeki hafta cuma günü oldukça kritik olacak. Türkiye’de enflasyon oranı açıklanmasının ardından aynı gün içinde ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri, piyasalarda hareketliliği artırabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN