Yeni Ekonomide Kripto Para Yatırımı

13.09.2020
Emrah CEYLAN
  • Emrah CEYLAN
  • Bankacılık ve Finans Uzmanı
Bir girişime yatırım yapmak zordur. Melek yatırım lisansı için gerekli şartları taşımak, lisansı aldıktan sonra doğru girişimi belirlemek ve bu girişime yatırım yapmak isteyen daha büyük melek yatırımcılarla rekabet etmek günümüzde melek yatırımcılığı zor hale getiren konularında başında gelmektedir.

Eğer bir kişi melek yatırım lisansı almak için gerekli finansal şartları taşıyamıyorsa sadece kendi servetinin küçük bir miktarını bir girişime yatırabilir ve karşılığında aldığı hisse de uzun bir süre paraya şirketin kâra geçme zamanına göre çevrilemeyebilir. Tabi ki tüm bunlar girişimin batmayacağını hesaba katarak gerçekleşecek tahminlerdir. ABD’de 2017 yılında faaliyete başlayan 22Xfunding.com isimli bir girişim hem girişimlerin yatırım bulma şansını artıran hem de melek yatırımcı olmak isteyenlerin daha küçük miktarlarla melek yatırımcı olmasını sağlayan bir sistem kurdu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

22Xfunding girişimi, dünyanın en büyük hızlandırma programlarından biri olan 500 Startups’ın hızlandırma programını yeni bitirmiş 30 girişime kripto paralar aracılığı ile yatırım yapmış kişilerin yatırımını yönetiyor. Girişimin amacı, başka girişimlere kaynak sağlamak ve küçük yatırımcıların girişimlere yatırım yapmasını sağlamak. 22X bunu ICO (Initial Coin O_ering) ile yapıyor. ICO, IPO’dan (halka arz) farklı olarak daha kısa sürede şirketlerin kaynak yaratmak için oluşturduğu ICO’ları kullanıyor. Bu şekilde eğer kaynak yaratmak için ICO sunan şirketin değeri yükselirse yatırdığınız kripto paraları normal bir melek yatırımcıya göre çok daha kısa sürede geri alabiliyorsunuz.

ABD’den en fazla 100 yatırımcı, diğer ülkelerden de kripto para mevzuatının uygunluk gösterdiği taktirde (Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerde Kripto paranın yasak olmasından dolayı) her yatırımcı başvurabiliyor. Şirket ABD ve uluslararası yatırım ve kripto para kanunlarına uygun olarak faaliyet gösteriyor.

Kripto para ile borsa girişimleri bununla sınırlı değil. Estonya’da kurulan FunderBeam.com da bunlardan biri. 2013 yılında kurulan girişim ABD merkezli 22X funding ile benzer model üzerine çalışıyor. Blokchain üzerine kurulan FunderBeam.com’da yatırımcılar, Token adı verilen kripto para üzerinden yatırımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Sistemde her bir Token bir Euro’ya eşit. Yatırımcılar bir lider yatırımcı önderliğinde blokchain üzerinden hızlı bir şekilde yatırımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Hisselerini satmak istedikleri zaman yine blockchain üzerinden hızlı bir şekilde satıp çıkabiliyorlar.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

FunderBeam girişimi kurulduğu günden bu yana toplamda aldığı 11,3 milyon dolar yatırımı (hisse senedi dağıtımını) kendi borsası üzerinden yaptı. Girişim, şimdiye kadar 115 farklı ülkeden yatırımcı ile 6 binden fazla yatırımı gerçekleştirmiş durumda. Girişim yatırımcılardan yaptıkları yatırımın yüzde 3’ü kadar gelir, yatırım almak isteyen girişimcilerden de 3.500 Euro giriş ücreti ayrıca toplam toplanan yatırımın yüzde 4’ü oranında da komisyon ile çalışmaktadır.

* * *

London Stock Exchange (LSE) blockchain jetonlarını kullanan hisse senetlerini kabul ederek, Bitcoin gibi kripto paraların arkasındaki teknolojiyi ilk kez organize bir finansal piyasaya taşıdı. Finansal teknoloji şirketi 2030'un hisse senetlerinin satışı, hisselerin dijital bir temsili olarak -kripto para teknolojisine benzer bir şekilde- “jetonlaştırılmış” bir forma dönüştürülmesiyle gerçekleştirildi. 2030'un hisseleri, sonrasında, işlemlerin şifreli bir kaydını tutan online bir kayıt yaratan blockchain üzerine geçti. LSE'nin Turquoise hisse işlem hizmeti üzerinde yaklaşık 3 milyon sterlin değerinde 2030 hissesi jeton formunda ihraç edildi. İngiltere'de ilk kez düzenleyici kurum Financial Conduct Authority (FCA) regülasyonuna tabi blockchain teknolojisine dayalı hisse ihracı gerçekleştirilmiş oldu.

* * *

Londra Menkul Kıymet Borsası (LSEG), Nivaura isimli blockchain ve kripto para startup firması için yapılan 20 milyon dolarlık B Serisi fonlamayı yönetti ve kurumsal bir blockchain firmasına olan ilk yatırımını da gerçekleştirdi. Londra tabanlı startup firması temel olarak Ethereum ağını taban alarak tahvil ihraçlarının token’leştirilesini otomatik hale getirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bir İspanyol bankasının risk sermayesi kolunun yanı sıra iki İngiltere tabanlı uluslararası hukuk firmasının yanı sıra eski bir HSBC yöneticisinin de katıldığı fonlama, geleneksel menkul kıymet borsalarının son günlerin en popüler teknolojilerinden birisi olan blockchain ve kripto paralara olan yatırımlarının en güncel örneği konumunda. Birçok menkul kıymet borsası blockchain teknolojisi ile kendi yaptıkları işlemlerin tehdit edildiğini düşünmekte ve pazara dâhil olmaya çalışmakta.

Emrah Ceylan / Londra

Kaynaklar:

* The Daily Telegraph
* Ekonomistler Platformu: “Türkiye Girişimcilik Eko-Sistemi Yeni Finansal Enstrümanlar Raporu”
* INC.Magazine
* www.inc.com/sonya-mann/securitize-22x-cryptocurrency-startup-fund.html

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4305 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3693 Değişim: 0,38%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,89 Değişim: 0,23%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.