Gelişmekte olan ülkeler şubat ayını nasıl geçiriyor?

21.02.2018
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
Şubat ayının sonuna yaklaşıyoruz ve gelişmekte olan ülke piyasaları açısından pek hoş biten bir ay olmayacağını gözlemliyorum.

Ocak ayında, gelişmekte olan piyasalara yabancı yatırımcılardan 30 milyar dolar sermaye akışı gözlemlenirken, şubat ayında bu akışın biraz daha hız kaybettiğini öngörmek mümkün. Ancak, bu ay bu akış hız kesse bile Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) , 2018 yılında da 2017 yılı gibi gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye akışının güçlü kalmasını bekliyor. 2017 yılında sermaye akışı 1 trilyonun üzerindeyken, IFF bu rakamın 2018 yılında 1 trilyon 255 milyon dolara yükselebileceğini öngörmekte. Gelişmekte olan ülkelerin her biri için hikayeler ayrıdır. Dolayısıyla, genel tabloya bakıldığında, Dolar kaynaklı zaman zaman girişlerin zayıfladığı görülse bile 2018 yılı için gelişmekte olan ülke paralarına yönelik beklenti güçlenebilir.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Şubat ayında, belki çok güçlü bir dolar yoktu karşımızda ancak güçlenmek isteyen bir doların olması bile gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız etti. Aynı zamanda, global endekslerdeki satış dalgası da piyasalarda korku havasını gündeme getirince, yatırımcıların riskli varlıkların kısa süreli kaçışına neden olduğu gibi bu durumdan gelişmekte olan ülke piyasaları da olumsuz nemalandı. Dolayısıyla, bu ay gelişmekte olan ülke paraları açısından pek iyimser geçmiyor.

Ay başından bu yana, gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD doları karşısındaki performansına baktığımızda, Güney Afrika Randının yüzde 1.32 ile ayın şampiyonu olduğu gözlemlenirken, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Macaristan gibi ülkelerin para birimlerinin ise kayıpları ortalama yüzde 2.5 civarında seyrediyor. Türk Lirası bu liste içerisinde yüzde 1.43 ekside. TL’nin bu performansına şaşırmamak gerek. Para birimi üzerinde kırılganlığın hala sürdüğünü gözlemliyoruz. Bu ay içerisinde TL ‘ye özgü çok özel bir gelişme olmasa da genel anlamda piyasalardaki negatif bir hareket TL’ye olumsuz yansımakta. Dolayısıyla, TL şubat ayında biraz daha negatif bir performans sergiliyor. Son günlerde, Esad rejiminden Afrin ile ilgili bir takım spekülasyonların da gündeme gelmesi, TL’nin olumsuz hareketini biraz daha tetiklemiş durumda. Haftanın kalanında da, Afrin ve Esad rejimi ile ilgili haberleri yakından izlemekte yarar var. Kısacası, bu ortam TL’nin toparlanmasını bir süre daha zorlaştırabilir.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Dış piyasada, dolar endeksi, şubat ayında 88.25 ile yılın en düşük rakamını test etmesine karşın bu seviyeden aldığı destekle yukarı yönde tepkisi sürüyor ve özellikle 90 puanın üzerine doğru hamle yapma isteği oldukça kuvvetli. Bunu başarabilmesi için pozitif hikayelere ihtiyacı var. Belki, bu akşam saatlerinde açıklanacak olan Fed’in 30-31 Ocak tarihlerindeki toplantısının tutanakları bu durumu destekleyebilir. Tutanakların taze bir veri olmamasına karşın, “enflasyon” ve “faiz” vurguları ön planda olacaktır. Bu iki başlıkla ilgili ifadeler fiyatlamalar açısından önemli olacaktır. Yine de, Fed kaynaklı dolar negatif/pozitif etkilerin sınırlı kalması beklenebilir.

Son olarak, dolar/TL kuru için teknik açıdan bir değerlendirme yapacak olursak, 21 günlük üssel ortalaması 3.78 seviyesinden geçmekte. Kur açısından burası ara destek olabilir çünkü takip ettiğim 3.75-3.8080 aralığı hala gündemde kalmaya devam ediyor. Bu aralığın alt sınırı olan 3.75 bölgesine uzamaların oluşabilmesi için 3.78 bölgesinin altında kapanışların görülmesi gerekebilir. Buna karşın, yukarıda ise 3.8080 bölgesi var bugün bu seviyeyi aşmakta başarısız kaldığı için güçlü bir direnç oluşturmuş durumda. İlerleyen günlerde, bu direncin üzerine yükselmesi demek ortamın TL’nin aleyhine döndüğünün göstergesi olarak yorumlanabilir. Ortamda çok fazla belirsizlik olduğu için Doların kafası karışık olmaya devam ediyor. Zaman zaman, özellikle 3.75-3.8080 aralığının üzerine doğru tepkiler alsak bile sınırlı kalıyor. Özellikle, jeopolitik risk algısında ciddi bir bozulma olmaz ve Dolar güçlenmesinde zayıf kalırsa, Dolar/TL kurunun da bu ayın kalanı için 3.8080 seviyesinin üzerine doğru hamlesinde çok kuvvetli olmasını beklemeyebiliriz.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

 

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4322 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3437 Değişim: 0,31%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.841,94 Değişim: 0,27%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.