Manşet ve çekirdek enflasyon makası açıldı
TÜİK’in yaptığı araştırmaya göre enflasyon Nisan döneminde aylık bazda %0.78 oranında artış gösterirken, mart ayında %0.04 oranında çok sınırlı bir gerileme yaşamıştı. Yıllık bazda enflasyon artış hızı %6.57 gerçekleşerek beklentilerin altında açıklandı. Geçtiğimiz ay bu rakam %7.46 düzeyindeydi ve manşet enflasyon çok hızlı bir şekilde gerileme gösterdi. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon verisi ise beklentilerin biraz üzerinde kalarak %9.41 oranında gerçekleşti.
Çekirdek enflasyonun da tanımından olduğu gibi gıda ve enerji fiyatlarını çıkarttığımızda sepetin geri kalanındaki fiyat değişimi oldukça artmış durumda. Böylelikle Türkiye Nisan ayı TÜFE verilerine göre manşet enflasyon ile çekirdek enflasyon yakın zaman içerisinde ilk kez bu kadar birbirlerinden ayrışmış oldu. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında enflasyondaki aylık artış hızı %1.63% ile yılın en yüksek seviyesindeydi. Bu yılın Nisan ayında enflasyonun 0.78% oranında artması baz etkisini de gündeme getirdi. Bundan böyle yıllık hesaplamalarda bu yüksek rakam çıkmış olup yerine %0.78’i hesaplamalarda alacağız.
Enflasyon datasında en önemli gerileme gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Gıda grubunun enflasyonu aylık bazda %1.48 gerileme kaydederken, yıllık artış oranı ise yalnızca %1.38 oldu. Gıda fiyatlarında alışık olmadığımız bu tablo tarihin en düşük artışı olarak kayıtlara geçmiş oldu. Gıda fiyatlarındaki bu düşüş işlenmemiş gıda başlığı altında izlenebilir. Çekirdek enflasyon datasına baktığımızda işlenmemiş gıda ürünleri hariç enflasyonumuz %8.32 olurken, aynı zamanda enerji fiyatlarının da enflasyon üzerindeki negatif etkisi devam ediyor. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatları hariç enflasyon oranı %9.50 ve bu rakam çekirdek enflasyonun bile üzerinde. Özetle gıda ve enerji fiyatlarının negatif katkısı manşet enflasyonun %6.57 seviyesine düşmesine yardımcı oldu diyebiliriz.
Enflasyonda Beşiktaş Damgası
Manşet enflasyon içeriğinde en fazla artış yaşayan ürün grubu ‘Spor Müsabakalarına Giriş Ücretİ’ %42.8 oranında artış gösterdi. Neredeyse ilk kez bu derece fazla artan maç biletleri hemen akıllara 11 Nisan’da açılışı gerçekleştirilen ve bilet fiyatlarının 6bin TL’ye kadar çıktığı Beşiktaş’ın yeni stat açılışı geldi. Beşiktaş bir yandan ligde şampiyonluk yarışı verirken, enflasyonda şimdiden şampiyonluğu tattı diyebiliriz.
Yaş Sebze-Meyve Fiyatları Düşüşte
Rusya ile yaşanan kriz sonrası Türkiye’den yaş sebze ve meyve ithalatını kesmiş bu durum iç pazarda ürün gruplarının fiyatlarında ucuzlamaya yol açmıştı. Bir diğer etki ise Turizm sektörünün bu yıl gerilemesinden kaynaklı otellerin daha az meyve ve sebze talep etmesi, çiftçiden çıkan ürünün ucuzlamasına yol açtı. Hem Rusya hem de turizm etkisi yaş meyve ve sebze fiyatlarında gerileme etkisi yarattı. Sivri biber %53.93, patlıcan %41.27, salatalık %38.62 gerileyerek gıda enflasyonun düşüşünde başrolü oynadılar.
Enflasyon Düşüşü Faiz İndirimini Beraberinde Getirebilir
Manşet enflasyonun %6.57’ye gerilemesi TCMB’nin faiz indirimi konusunda elini yumuşattı. En son üst banttan 50 baz puan indirim yapan TCMB, enflasyondaki bu gerileme ile birlikte kendisine faiz indirimi yapabilecek yeni ortam bulmuş oldu. Aynı zamanda yıllık enflasyonun %7.46’dan %6.57’ye gerilemesi, TCMB’nin enflasyon hedefini olan %7.50 ile uyumlu gidiyor. Yılın geri kalanında özellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz dönemlerinde aylık enflasyon artışı oldukça düşük gerçekleşmesi nedeniyle baz etkisinin olumlu katkılarını göremeyebiliriz. Bu nedenle yıllık bazdaki %6.57 enflasyon oranı senenin belki de en düşük enflasyon seviyesiydi.
Enflasyon oranının, %7.50 politika faizinin de altına gerilemiş olması, Türk varlıkları ile edinilen reel kazancı da Nisan ayında artırmış oldu. Bu durum Türk varlıklarına yabancı girişlerini tetikleyebilir. TCMB, Nisan ayı enflasyon verisinin de yardımıyla sadeleşme adı altında faiz koridorunu daha simetrik hale getirebilmek için 24 Mayıs’taki toplantısında üst banttan 50 baz puan daha indirim gerçekleştirebilir. TCMB daha önce aldığı 50 baz puanlık faiz indirimi kararında çekirdek enflasyondaki gecikmeli iyileşmeyi ölçülü indirimlerin sebebi olarak göstermişti. Bu nedenle ölçülü faiz indirimlerinin devamının Mayıs ayında da gelmesini bekliyoruz. USDTRY kuru ise enflasyon datası ile birlikte sert hareket gerçekleştirmiş olmasa da halen daha 2.80 seviyesinin altında seyrini koruyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN