Fed ne söyledi, endeksler neyi fiyatlıyor?

11.06.2020
Aylin CEVİZCİ
İki günlük süren toplantının ardından kararını açıklayan Fed piyasaların beklediği şekilde “Güvercin” bir tonlama izledi. Fakat piyasa fiyatlamaları daha farklı bir senaryo beklermişçesine aksi yönde bir seyir izliyor.

Faiz kararı piyasa tahminlerine paralel şekilde oldu ve yüzde 0,00 – 0,25 bandında fonlama faiz aralığı aynen bırakıldı. Karar metninde sıkça, risklere değinilirken, virüsün ekonomik aktivitelerde ve iş gücünde yarattığı kayba özellikle dikkat çekildi. Ayrıca zayıf talep ve düşük petrol fiyatlarının etkisi ile tüketici fiyatlarının gerilediğine de vurgu yapıldı. Karar metnine genel çerçevede baktığımızda farklı ya da sürpriz bir söylem görülmedi. Hatta öyle ki banka, 2022 yılına kadar faizlerin sıfır seviyesine kalacağını da ifade etti ve bu da destekleyici bir söylem olarak yorumluyoruz.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Açıklanan ekonomik projeksiyonlarda ise, her kurum, ekonomi araştırma örgütlerinin yaptığı şekilde revizyonların negatif yönde olduğunu gördük. Banka, 2020 yılı büyüme tahmini, aralık ayında yüzde 2,0 iken, yüzde 6,5 daralma yönünde revize edildi. Yine cari yıl için işsizlik oranı aralık ayı tahmininde yüzde 3.5 iken, yüzde 9.3 seviyesine revize edildi. PCE enflasyon beklentisi aralık ayında yüzde 1.9 iken, yüzde 0.9’a aşağı yönde güncellendi. Çekirdek PCE verisi ise yüzde 1.9 seviyesinden yüzde 1.0 seviyesine revize edildi. Aralık ayı tahminleri yapılırken, her türlü risk barındırılarak yapılsa da ekonominin gündeminde tüm dünyayı olumsuz etkileyecek, hatta dünyayı durma noktasına getirecek virüs riski hesaplanmamıştı. Çünkü yoktu. Bu tahminlere baktığımızda ise aslında kurumlardan gelen son tahminlere neredeyse yakın. Bu kurumları örneklendirecek olursak, geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası ABD’nin 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 6.1 daralma yönünde açıkladı. Yine OECD’de hafta içerisinde küresel ekonomik raporunun haziran sayısını yayımladı. Örgüt, ABD’nin 2020 yılı büyüme tahmini virüsün yalnızca 1.dalga ile kalması halinde yüzde 7.3, ikinci dalga yaşanması halinde yüzde 8.5 daralacağını tahmin etti. Genel olarak tahminler yüksek ve Fed’in tahmini de son gelen bu iki kurumun tahminlerinin yanında oldukça iyimser bile kalıyor.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Piyasalar, Fed’in “V” şeklinde bir eğilim ile ekonominin toparlanacağı sinyalini bekledi. Fakat gerçek ne ise Fed onu sundu. Tabloda şu anda vakaların azaldığı, ekonomilerin açıldığı şeklinde bir iyimserlik hâkim olsa da, yıl sonu bile özellikle virüsten yana tahmin edilemeyecek nitelikte bir belirsizlik unsuru olarak duruyor. Hal böyle iken V şeklinde bir toparlanmadan ziyade bir süre devam eden durgunluk sonrasında bir U dönüşü beklemek daha uygun olabilir. Bu koşullar altında, Fed ise şu anda ekonomik veriler ve gerçekleri baz alarak, gerektiğinde eldeki tüm araçların kullanabileceğine vurgu yaparak piyasanın önünde bir değerlendirmede bulundu.

Piyasalar ise beklentilerin üzerinde bir karamsarlık varmışcasına negatif bir fiyatlama izledi ve Fed sonrası gerek Asya gerekse Avrupa cephesindeki fiyatlamalara baktığımızda olumsuz bir havanın olduğu görülüyor. Birincisi bu fiyatlamaya şunu sormak gerekir? Fed çok mu kötümser oldu, yoksa bu denli aşırı iyimserlikle ralli normal miydi? 

Ekonomiler yeni yeni açılırken, vaka artışları gelmeye başladı. Bu ihtimal hep masada iken piyasa faaliyetlerin başlamasını fiyatladı. Ralli haline gelen hareket uzun bir süre devam etti ve endeksler 2020 yılı içerisindeki kayıplarını neredeyse geri aldı. Özellikle bugünlerde ikinci dalga ihtimali kuvvetlendi. Sebebi ise, Almanya’da ve diğer ülkelerden gelen yeni vaka artışları, ABD’de 4 eyalette artan tablonun etkisi ile bu ihtimal güçlendi. Bu noktada değerlendirmemiz şu ki, virüsün yaratacağı ikinci dalga ihtimaline varken, bugün piyasaların fiyatlamasına Fed kararı bahane oldu. Bundan sonraki süreçte Fed etkisinin geçmesi ile kısa vadede yukarı yönde sınırlı bir düzeltme gelmesi mümkün olsa da bundan sonra vaka sayısı ve virüs tablosunun ikinci dalga ihtimali, ekonomilerin açılması ile finansal yaratılan iyimserliğin önüne geçecekmiş gibi duruyor.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4341 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3896 Değişim: 0,43%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.834,75 Değişim: 0,01%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.