2016 yılı tamamlanırken Japon Yeni için beklentiler ne olmalı?
Yıl ortalarına doğru gelirken ise Japonya Başkanı S.Abe’nin satış vergilerini 2,5 yıl ertelemesiyle birlikte Yen bu durumdan nemalanarak yeniden Dolar karşısında değer kazandı. Yalnızca bu değil, Temmuz ayında yapılan seçimle yeniden koltuğa oturan S.Abe’nin kendi partisinin mecliste koltuk sayısının üçte ikisine sahip olmasıyla birlikte anayasada değişiklik hakkına sahip olunca ‘Abenomics’ için kollar sıvanmaya başladı. Piyasada 27 Trilyon Yen olarak beklenen ekonomi paketi beklentilerin aksine daha düşük seviyelerde gelince Japon Yeni yine bu durumu fırsat bilerek Dolar karşısındaki kazançlarını sürdürdü. Bir de hazırlanan bu programın ekonomik büyümeye katkı sunacağı da değerlendirilince Yen, Abe’nin ekonomi paketi karşısında kendini korumuş oldu. Yıl ortasında bir de İngiltere referandumunda ‘Brexit’ kararını almamız piyasalarda Yen, Altın gibi güvenli limanlara olan ilgiyi arttırdı. Kronolojik bir şekilde sıraladığımız bu gelişmelerden sonra Japonya Merkez Bankasına (BoJ) tekrardan dönmek istiyorum.
Hemen hemen her BoJ toplantısı öncesinde piyasalarda bankadan ek bir parasal gevşeme adımına dair beklentiler oluşuyor. Fakat banka halen daha ek bir adım için hazır değil. Devam etmekte olan tahvil alım programına ek olarak birde politika faizinin negatif seviyelere çekilmesi bile, enflasyonun %2 hedefine doğru tam anlamıyla bir kıpırdanma yaratmış değil. Hele ki Temmuz ayında ETF alımlarının değerinin arttırılması ve Eylül ayında getiri eğrisi kontrolünü eline almaya kalkan Banka için bu adımların etkilerini görmek için henüz erken. Bu sabah ise yıl bitmeden son iki toplantıdan biri olan Kasım ayının kararını aldık. Bu ayda parasal gevşemeden ziyade enflasyon hedefi için belirledikleri süreye yaklaştıklarını ve halen daha ilerleme kaydedemediklerini gören banka bunu bir yıl öteleyerek zamanlama değişikliğini seçtiler. %2 enflasyon hedefi için 2018 mali yılı belirlenmiş oldu. Peki bu süreçte bizleri neler bekliyor kısaca değinelim.
Öncelikle yarın akşam Fed FOMC toplantısının kararını almış olacağız. Faiz kararında bir değişiklik beklenmese de anketlerde %16.1 oranında bir ihtimal mevcut. Yarınki toplantıda 25 baz puan bir artırım olursa bu cidden sürpriz olur ve o zaman ısrarlı bir şekilde yükselmek istemeyen USD/JPY paritesinin 107.00 seviyelerine doğru yükselmesine yardımcı olur. Kararda değişiklik olmaz ise, toplantı metni bize Aralık ayı için bir sinyal verecek mi ve özellikle de tonlama nasıl olacak bunu takip edeceğiz. Zaten şuanda piyasada %71 oranında Aralık ayına yönelik faiz artırım ihtimali var. Dolayısıyla bu süreci değiştirecek olası bir durum ya ABD ekonomisinin kötüye gitmesi ya da 8 Kasım seçim sonuçlarının farklı bir yol izlemesi. Böyle bir dönemden geçiyorken strateji ne olmalı onlardan bahsedelim.
Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek olaylara yönelik senaryolar halinde maddeleyecek olursak,
• FOMC toplantısında bir karar değişikliği olmaz ve Fed şahin bir dil ile karşımıza çıkarsa ayrıca seçimlerden sürpriz bir sonuç çıkmaz ise aralık ayı toplantısına kadar güçlü dolar senaryosu devam edeceğini ve bununda parite üzerinde yukarı yönlü baskılar yaratacağı düşünülebilir.
• Geçtiğimiz hafta Cuma günü Başkanlık seçimi için aday olan H.Clinton’a yönelik soruşturmanın yeniden açılması piyasada Dolar satışına neden olmuştu. Bu nedenle Clinton’un seçilmesi ABD açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Bu durum Fed’in aralık toplantısındaki faiz artırım beklentilerini güçlendirebilir.
• İkinci olarak faiz artışı fiyatlanırken bu süreç zarfında ABD verileri önemli ve paritede aşırı oynaklığa karşı Japon cephesinden gelen açıklamalar önemli olacak. Bu bağlamda parasal gevşeme konusunda kapısı halen daha açık olan BoJ için enflasyon hedefini de göz önünde bulundurarak ek bir adım atmasına dair piyasada beklentiler oluşursa buda Yen’in yıl sonuna doğru kayıplarını arttırmasına neden olabilir.
• Son olarak, ABD seçimlerinden Trump’ın galip gelmesi durumunda ise Fed belirsizlik ortamından dolayı faiz artırımını erteleyebilir. Bu durum ABD dolarında gevşemeye neden olabilir ve paritede aşağı yönlü seyirlerin etkili olması gündeme gelebilir.
Teknik olarak ele aldığımızda ise, USD/JPY paritesinde 100.00-102.95 bant aralığı destek bölgesi olarak değerlendirebilecek seviyeler. Fakat paritede yön kısa vadede yukarı yönlü ve halen daha gitmek için alanı var. Dolayısıyla yukarıda 105.60-107.30 bölgesi direnç aralığı olarak değerlendirilebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN