Blockchain 101: Mutabakat

05.05.2021
Alphan GÖĞÜŞ
Blockchain 101 yazılarında bugün, merkezsiz yapılar olan blockchainlerde güvenlik, performans ve sürdürülebilirlik açısından kritik olan “mutabakat algoritması” kavramını anlatacağım.

Serinin ilk yazısında blockchain teknolojisinin merkezsiz, aracısız ve şeffaf dünyasını anlatmıştım. Kendi iç dinamiklerine sahip ve alıştığımız düzenlerden çok farklı olan bu dünyayı geleneksel bakış açılarıyla değerlendirmek yanlış olur. Blockchain teknolojisinin birçok alanda çığır açan yapısını anlamak için yeni bir perspektife ihtiyacımız var. Bu notla beraber, gelelim bugünün konusuna...

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Merkezi yapılarda güvenliği sağlamak, söz konusu işleme aracılık eden kurum ya da şirketlerin sorumluluğundadır ve bu hizmet karşılığında kişilerden işlem ücreti vb. alarak masraflarını karşılarlar. Birbirini hiç tanımayan, dünyanın farklı yerlerine yayılmış büyük bir kitleden oluşan merkezsiz yapılarda ise kişiler arasındaki güven ilişkisi matematik ve kriptografi bilimlerini bir araya getiren bir yapıyla oluşturulur.

Blockchainlerde işlemler nasıl gerçekleşir?

Blockchain ağı üzerinde bir dizi işlem gerçekleştirildiğinde bu işlemler bir blok haline getirilip zincire eklenir. Mutabakat algoritması, yeni bir blok üretileceği zaman çalışarak madencilerin bu bloğun uygunluğu konusunda mutabakata varmalarını ve bu bloğun ağ üzerinde bir daha değiştirilemeyecek şekilde kayıt altına alınmasını ve dağıtılmasını sağlar. İşlemlerin güvenliğinin sağlanması için de bazı kriptografik problemlerin çözülmesi gerekir.

Bir blockchain ağındaki işlem sayısı arttıkça üretilecek blokların da sayısı artar. Bu noktada blockchain’in tüm istekleri hızlı bir şekilde karşılayabilmesi için ölçeklenebilir olması beklenir. Mutabakat algoritmaları blockchainlerin ölçeklenebilirliğini ve işlem performansını doğrudan etkileyen en önemli etkendir.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Tüm bu işlemlerin hayata geçirilmesi, blockchain ağının parçası olan “madenciler” dediğimiz kişiler sayesinde mümkün olur. Madenciler faaliyetlerini sürdürebilmek için ürettikleri blok başına sistemden ödül kazanırlar ve buna ek olarak işlemlerden komisyon geliri elde ederler. 

Blockchain teknolojisi ve kripto paraları bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.
Çünkü kripto paralar, blockchain ağlarında işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için üretilmiş yerel para birimleridir. Sistemin işleyebilmesi için bu para birimlerinin kullanılması beklenir. Tam olarak bu nedenden dolayı, hangi kripto paraya yatırım yapacağınızı belirlerken arkasındaki projeyi dikkatle araştırmanızı öneriyorum. Bir kripto para biriminin kendi içsel değerine ulaşabilmesi için iş modelinin çalışması ve bunun kitlelerce benimsenmesi gerekir.  Faydalı ve sürdürülebilir projelerin kripto para birimlerinin değerlenme ihtimali daha yüksektir.

Bitcoin ve Ethereum’da Mutabakat

Bitcoin kişiler arası para transferi yapmak amacıyla hayata geçirilmiş ilk blockchain ve en değerli kripto paradır. Proof-of-Work (İş Kanıtı) mutabakat modeliyle çalışan sistemde, 2009'dan beri hiçbir güvenlik sorunu ile karşılaşılmadı. Ortalama 10 dakikada bir blok üretilen sistemde işlemlerin güvenliği madencilerin kriptografik problemleri çözmesiyle sağlanır. Donanım gücünün artması durumunda ise bu problemlerin zorluk derecesi otomatik artırılarak ortalama blok üretim süresinin değişmemesi sağlanır. Bugün Bitcoin madencilerinin bir yıllık elektrik tüketimi İsviçre'nin yıllık tüketimiyle aynı seviyededir. Bitcoin’in, mevcut teknolojisi ile bugün merkezi yapıların sağladığı hıza ulaşması imkansızdır. Ancak Bitcoin’in iş modelinin zamanla “dijital altın” olarak konumlanarak arzı sınırlı bir değer saklama aracına dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Ethereum'da ise dağıtık sanal bilgisayar ile gelen akıllı sözleşmeler özelliği sayesinde kişiler arası para transferine ek olarak aralarında DeFi, NFT gibi öne çıkan trendlerin de bulunduğu birçok farklı iş modeli kurgulanabiliyor. Ethereum ağı da Proof-of-Work mutabakat modelini kullanıyor ancak yeni iş modellerinin gelişmesiyle beraber ağ üzerinde oluşan işlem yükü çok artınca daha ölçeklenebilir ve doğa dostu olan Proof-of-Stake (Hisse Kanıtı) modeline geçiş başladı. Bu modelde, madenciler dürüst bir şekilde blok üreteceklerinin bir göstergesi olarak belirli bir miktar kripto varlığı teminat olarak sisteme sunarlar. Blok üretecek madenci rastgele seçilerek elektrikten tasarruf yapılır. İşlemlerin daha verimli bir şekilde bloklar haline getirilmesi ve ölçeklenmenin artmasıyla ağ üzerindeki işlem hızı artmış ve maliyeti düşürülmüş olur. Eğer madenci, sırası geldiğinde hizmet veremezse veya sistemi kandırmaya çalışırsa teminat olarak gösterdiği varlıklar blockchain platformunun hazinesine aktarılır.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bitcoin, madencilik için kullanılan elektrik miktarının çok yüksek olması nedeniyle eleştiriliyor. Bu nedenle, daha verimli mutabakat algoritmalarının hayata geçirilmesi ve blockchain ağları tarafından benimsenmesi önemli bir gelişmedir. Bu yayılmayla beraber internetin dağıtık hale gelmesi ve “Web 3.0” dünyasına geçiş sürecimiz hızlanıyor.

Bir sonraki yazıda Ethereum blockchainine biraz daha yakından bakarak akıllı sözleşmelerin nasıl çalıştığını, gerçek dünya uygulamaları üzerinden örneklendirerek bir blockchain iş modelinin nasıl kurgulanması gerektiğinden bahsedeceğim.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4370 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3635 Değişim: 0,36%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.838,34 Değişim: 0,14%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.