Euro’yu güçlü tutan ne?
FED’ in ilk adımı atmasıyla bir çok piyasa aktörü Euro’nun daha da fazla zayıflayacağını beklerken diğer taraftan yıl sonu senaryoları içerisinde 1.04’ün altı ve hatta 1.00 seviyeleri dahi mevcuttu. Nitekim AMB geçtiğimiz ay programı genişlettiğini açıkladı ve FED’ de faizi artırdığını duyurdu. Ancak parite bu iki önemli aksiyona rağmen hala 1.09 seviyelerinde tutunuyor. Peki Euro’yu bu kadar güçlü tutan hikaye ne? Ya da önümüzdeki dönemde bu durum değişir ve tekrardan aşağı yönlü baskı devam eder mi?
Daha önceki raporlarımızda da belirttiğimiz üzere AMB Başkanı Draghi’ nin son açıklaması piyasaları tatmin etmedi ve Draghi sonrası düşen Euro’ya alışkın piyasalar, son zamanların en sert yükselişiyle karşılaştı. Çünkü piyasa Draghi’ den 3 kulvarda bir genişleme hamlesi bekliyordu ancak bu olmadı. Hem parasal genişleme programının zamanı, hem uygulanan düşük faiz politikasının daha da aşağı yönlü revize edilmesi, hem de aylık alım programının miktarı yönünde tam kapsamlı genişleme adımı açıklaması bekleyen piyasa aktörleri tatmin olacak kararlar görmeyince geri adım attı ve satılan Eurolar geri alındı. Böylece hamlenin önceden fiyatlanmasıyla karar sonrası EUR/USD paritesi güçlü seyrini korudu. Bu durum şuan itibariyle Euro’yu güçlü tutan en önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor.
Diğer taraftan FED’ in kritik faiz hamlesi de geldi ve yıllar sonra FFR aralığı 0.00-0.25’den 0.25-0.50 aralığına çıkartıldı. EUR/USD paritesinde ise beklenen o sert kırılım gerçekleşmedi. FED faiz artırımına gitti, dolar yükseldi ancak Euro’nun Draghi etkisiyle güçlü duruşu, bu düşüşleri sınırlandıran bir etki yarattı ve parite 1.0900 üzerinde kaldı. FED belirsizliği ortadan kalksa da 2016 yılında FED’ in faiz artırım sürecinin devam edeceğini biliyoruz. Haftaya açıklanacak Tarım Dışı İstihdam verisi bu sürecin seyri açısından belirleyici olacak. Fakat verinin beklentinin altında kalması Mart ayındaki FED beklentilerini rafa kaldırabilir. Çünkü ABD tarafında genelde kış aylarında veriler tatmin edici açıklanmıyor. Hatta FED Aralık ayında faiz artırımına gitmeseydi ‘’kış aylarında açıklanabilecek kötü veriler’’ ile hiç gidemeyecekti yorumları dahi yapılıyordu. Dolayısıyla 1 Euro 1 Dolar senaryoları şimdilik ötelenebilir.
Genel olarak hikayede değişen herhangi bir şey yok. Merkez bankalarının politikaları henüz değişmedi. Paritede genel trend aşağı. Ancak başta bahsettiğimiz olası gelişmeleri de göz önünde bulundurmakta fayda var. Haftaya açıklanacak TDİ verisi beklentileri karşılamaz ise piyasa yeni bir hikaye satın almaya başlar bu da doların frenlemesi anlamına gelir. Bu durum EUR/USD paritesinin toparlanmasıyla sonuçlanabilir. ABD verilerini önümüzdeki hafta takip etmek ve 2016 yılının ilk piyasa reaksiyonunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN