Dolarda tansiyon düşer mi?

06.10.2015
Adnan ÇEKÇEN
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD Eylül ayı tarım dışı istihdam (TDİ) verisi sonrası piyasalar, aynı veriyi iki ayrı yönde fiyatladı ve borsalardaki dalga boyu yükseldi.

İstihdamda aylık 203 bin artış beklenirken 142 binlik bir artış gerçekleşmesi oldukça sürpriz olarak değerlendirebilir. Sürpriz olan rakamın sadece beklentinin altında kalması değil. Aynı zamanda bir önceki ay açıklanan istihdam artışının aşağı yönlü revize edilmesi ve ayrıca ücret tarafındaki yavaşlama da piyasaları şaşırtan ayrı bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Verinin açıklanmasıyla beraber küresel borsalarda başta ABD endeksleri olmak üzere satış dalgası yaşanırken, daha sonra kırmızı tablo yeşile döndü ve endekslerde sert alımlar görüldü. İstihdamdaki yavaşlama FED’in faiz artırımını öteleyen bir etki yaratacağından dolayı piyasalar bu rakamdan ilk başta rahatsız oldu.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

ABD’nin faiz artırımına gitmesi başta gelişmekte olan ülke piyasalarında bir baskı unsuru oluştursa da, faiz artırımına gidememesi de bir olumsuz olarak son dönemde farklı bir şekilde fiyatlandı. Çünkü tarihi düşük seviyelerde tutulan faizleri artırabilmek, dünyanın en büyük ekonomisinin toparlandığına işaret ediyor. Dolayısıyla faizlere dokunamamak işlerin yolunda gitmediğini gösteriyor. Borsalardaki ilk aşağı yönlü tepki bundan kaynaklandı. Ancak satış dalgası kısa sürdü ve hemen hemen tüm hisse senedi piyasaları alıma yöneldi. Piyasalar bu olumsuzluğu fiyatlamak yerine ABD’nin bir süre daha esnek para politikasını sürdüreceği ve faizleri tarihi düşük seviyelerde tutabileceği hikayesini daha çok sevdi. Hatta bazı yurtdışı analiz ve raporlarda ABD’nin yeni bir parasal genişleme yapma ihtimali bile tartışılıyor. Haftanın ilk işlem gününde ise neredeyse tüm gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kazandı. Küresel borsalardaki boğaların hakimiyeti de sürmeye devam etti ve sert yükselişler görüldü.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

İçeriye baktığımızda ise faizlerdeki düşüş eğilimi ve kurdaki geri çekilme endeks tarafını yukarı taşıdı. Bist100 son zamanların en sert yükselişini göstererek bankacılık endeksinin öncülüğünde 76.000 seviyesini aştı. TL varlıklarındaki güçlü seyir bu hafta veri trafiğinin sakin olmasından kaynaklı biraz daha sürebilir. Hatta dolardaki teknik görünüm oluşan formasyon ve indikatörlerin çizdiği resim, aşağı yönlü bir eğilimin söz konusu olabileceğini gösteriyor.

Yukarıdaki günlük Dolar/TL grafiğine bakınca göze ilk olarak, oluşan ikili tepe (veya M formasyonu) formasyonu çarpıyor. Bu formasyon sonrası fiyatlarda genelde aşağı yönlü bir kırılım beklenir. Benzer düzeltme hareketi daha önce Mayıs 2015’in başında gerçekleşti. 2.72’ seviyesini uzun bir süre test eden dolar bu seviyenin üzerine atamayınca 2.65’e kadar gevşedi. Görüldüğü üzere adete bir M şekli oluşturan kur 2.65’i de sert bir şekilde geçti ve hızlı bir şekilde 2.57 seviyesini gördü. Aynı zamanda dikkat edilirse RSI indikatörü de o tarihte (aşağıda kırmızı çizgi) 50’nin altına sarkıyor ve Momentumun da (aşağıda mavi çizgi) 100’ün altına geçtiğini görüyoruz. Bunlar satışların derinleşebileceği işaretini taşıyor. Nitekim beklenen gerçekleşmiş ve kur formasyon hedefine ulaşmış. Genel itibariyle yine böyle kırılımlarda alt ve üst band boyu hesaplanır ve o boy kadar bir hareket, kırıldığı yöne doğru beklenir. (2.72 – 2.65 = 0.07) ---  (2.57 – 0.07 = 2.50) . Görüldüğü üzere fiyatlar ‘’Y’’ boyu kadar gevşiyor.

Dolar/TL’de geçmişte görülen durumun bir benzeri daha yaşanabilir. Kurun uzun bir süre sonra ilk defa haftalığı 3.00’ün altında kapatması aşağı yönlü önemli bir sinyal niteliği taşıyor. 2.9800 burada kritik bir destek noktası olarak görülebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda önce 2.95 daha sonra 2.90 seviyelerine kadar bir geri çekilme söz konusu olabilir. Hesaplama ise formasyondaki gibi aynı. (3.0650 – 2.9800 = 0.085) --- ( 2.9800 – 0.085 = 2.9000 – yaklaşık). Yani X boyu kadar bir geri çekilmeden bahsediliyor. Aynı zamanda RSI’ın 50’nin altına sarkma çabası ve momentumunda 100’ün altında seyretmesi, düşüş ihtimalini biraz daha artırıyor. Şuan piyasalardaki FED kaynaklı iyimser hava düşünülürse ve teknik oluşuma da bakılırsa 2.90’lara kadar ki bir gevşeme öyle zannediyorum ki piyasada sürpriz olarak karşılanmaz.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Elbette bu analiz şuan piyasadaki haber akışına ve teknik analizin verdiği işaretlere göre yapılmaya çalışıldı. FED’in yarattığı iyimserlik, bu hafta veri trafiğinin sakin olması (ki Çarşamba açıklanacak FOMC tutanaklarının piyasaları sarmasını beklemiyorum) ve TL varlıklarındaki güçlü duruş bana göre kurda gevşeme ihtimalini daha canlı tutuyor. Ama bunun için grafikte görülen 2.98 güçlü destek bölgesinin kırılması şart. Bu gerçekleşirse satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Aynı zamanda yukarıda kritik direnç bölgesi olarak izlenen 3.02-3.03 bandının yine güçlü kalması ve fiyatların bu bölgeyi geçmemesi gerekiyor. ABD verilerinin kötü gelmeye devam etmesi durumunda ve içerde piyasaları yoran olumsuz haber akışı oluşmazsa, dolar yükselişine ara verebilir ve hatta yakın zamanda bir taban çalışması bile yapabilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.