Dolar FED’i önceden fiyatlar mı?
22 Ekim tarihinde ECB Başkanı Draghi uygulanan parasal genişleme programını Aralık ayı itibariyle daha fazla genişleteceğini duyurmuştu. Hem faiz oranı, hem programın süresi hem de aylık tahvil alım miktarında güncelleme yapması beklenen ECB’ den piyasa istediğini alamadı ve Euro bir çok ürün karşısında değer kazandı. Ek likidite gelebilme ihtimalini yaklaşık 1 aydan fazla bir süredir fiyatlayan borsa istanbul tarafında da ECB kararı sonrası baskının arttığını görüyoruz. Yani Rusya-sınır güvenliği ve seçim atmosferi derken, TL varlıkları ECB’ den gelebilecek bol likidite haberleri ile en azından düşüşünü sınırlandırıyordu ancak beklenen ek teşvik hamlesi gelmeyince yön, Rusya geriliminde de etkisiyle iyice aşağı dönmüş durumda. Dolar/TL tarafında ise fiyatlama biraz daha farklı diyebiliriz.
ECB kararı sonrası piyasada Euro, bir çok para birimine karşı değer kazanırken dolar endeksini de aşağı çeken bir etki yarattı. Yani FED baskısına rağmen piyasada pozisyonların daha çok, dolar dışı Euro ve altın tarafına kaydığını görüyoruz. Dolardaki küresel gerilemede Dolar/TL tarafındaki yükselişleri sınırlandırdı. Dolar endeksinin tekrar 98.00 seviyelerine gerilemesiyle veri açısından nispeten sakin geçen bu haftada FED baskısı, TL varlıkları üzerinde ‘’henüz’’ hissedilmiyor. Ancak gerçek şu ki hem üyelerin son açıklamaları hem son gelen istihdam datası gibi kritik ABD verilerindeki güçlü seyir ; ilk adımın Aralık ayında atılabileceği sinyalini veriyor. Bu sebeple haftaya Çarşamba’ya kadar kur tarafında tekrar ‘’önceden fiyatlama’’ gibi bir yukarı yönlü baskı görebiliriz. Aynı zamanda teknik görünüme de bu çerçevede göz atmakta fayda var.
Günlük grafikte de görüldüğü üzere 2 ayrı bant aralığında hareket eden bir kur hareketi takip ediyoruz. Aşağıda 2.8100-2.8700 ve şuan içerisinde bulunduğumuz bir üst bant aralığı 2.8700 ve 2.9300 aralığı. Devam eden fiyatlamada 2.93 seviyesi oldukça kritik bir direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor. FED faiz artırıyor diye kur daha öncesinde de 3.00 ve 3.07 seviyelerini hedeflemişti. Dolasıyla haftaya kadar ‘’faiz artırım beklentisi’’ ile piyasada yine dolar talebi artabilir ve kur bir üst bant aralığı olan 2.93-3.00 seviyeleri arasına yerleşebilir. Daha öncede yön tayin ederken referans aldığımız 2 önemli teknik indikatörler ise yukarı eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor. Momentum istikrarlı bir şekilde 100 ref. noktası üzerinde yukarı eğilimini korurken tekrardan günlükte yükselişe geçti. Yani yatay seyrin grafikte görüldüğü üzere yukarı dönmesi dikkat çekiyor. Aynı zamanda RSI indikatörü de tekrardan 50-70 aralığında hareketini sürdürüyor. Henüz aşırı alım bölgesinde olmaması ve 50-70 aralığındaki istikrarlı hareket ‘’o anlık’’ oluşan trendin devam edebileceğini gösteriyor.
Dolayısıyla FED faiz artırım sürecinde sona yaklaşmış durumda. Günlük grafiğe baktığımızda ise yukarı trendin devam ettiğini izliyoruz. 2 kritik seviyeyi bu durumda ön plana çıkarabiliriz. Eğer 2.93 seviyesi yukarı yönlü geçilirse FED beklentilerinin tekrardan fiyatlamaların içerisine girdi yorumu yapabiliriz ve kurda yukarı eğilim hızlanabilir. Yükselişlerin devamı açısından ise 2.87 desteği üzerinde kalıcılık sağlanması önemli. Eğer piyasa dinamiğini ‘’TL lehine’’ değiştirebilecek bir haber akışı olursa bu seviye üzerindeki fiyatlamayı takip ediyor olacağız. Bu seviye aşağı yönlü kırılırsa satış pozisyonları derinleşebilir ve kurda gevşemelerle beraber 2.81’ler gündeme gelebilir. Ancak bu değerlendirme FED öncesinde fiyatlama yaşanır mı yaşanmaz mı sorularına cevap arıyor. FED’in kritik kararı sonrası ne olabilir bunun yorumunu yapmak için ayrı bir analizi incelemek gerekiyor. ECB’nin kritik kararları EUR/USD tarafında önceden fiyatlanmıştı ve karar piyasaları tatmin etmeyince EUR, USD’ye karşı değer kazanmıştı. Aynı durum USD/TL tarafında da söz konusu olabilir. Yani faiz artırım beklentisiyle yine bir önceden fiyatlama süreci görebiliriz. Bu da kurda yükselişin devamı anlamına geliyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN