Dolar 3.40 olur mu?
Gelişmiş piyasalarda Trump endişesi azaldı ancak gelişmekte olan ülke piyasalarında hareketlilik devam etti. Küresel tahvil piyasalarında yaşanan türbülans ise piyasalarda adeta dejavu yaşatıyor. ABD ve Almanya başta olmak üzere piyasalardaki tahvil çıkışı ve faizlerdeki sert yükseliş, Mayıs 2013 yılındaki hareketin bir benzeri şeklinde görülüyor. O dönemde bilindiği üzere FED tahvil alım programının azaltılacağını ilk kez dile getirmiş ve o günden bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarında hareketlilik azalmadı. Yani dolar o tarihten bu yana yükselişini koruyor. Şuan ki tahvil hareketi de Trump sonrası o günlerdeki harekete benzediğini görüyoruz.
Dolarda Yükseliş Beklentisi
FED’in Aralık ayında açıklayacağı faiz kararına 1 aydan az bir süre kaldı. ABD verileri olumlu geliyor, veriler beklentileri karşıladıkça, FED bölgesel başkanları daha keskin konuşuyor ve faiz artırım ihtimalinin yüksek olduğuna vurgu yapıyor. Bu gelişmeler Dolar/TL’nin rekor kırmasına sebep oldu. Genel beklenti ise bu hareketin devam edeceği yönünde. Morgan Stanley’in son değerlendirmesinde Dolar/TL’nin 3.40’a ulaşabileceğini söylüyor. Bunun nasıl mümkün olabileceğini değerlendirirken hem temel taraftaki gelişmelere hem de teknik görünüme kısaca bakmak gerekiyor.
Piyasalar 2015 Yılına Benzer Hareket Ediyor
Olumlu gelen ABD verileriyle beraber FED’in Aralık ayında faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. 14 Aralıkta açıklanacak faiz kararına kadar beklentiler önceden fiyatlanabilir. Bunun örneğini bir çok kez gördük. Ara ara düzeltme hareketi görsek de, piyasa Aralık ayındaki faiz artırım olasılığından dolayı elinde doları tutmak isteyecektir.
Trump sonrası gelişmekte olan ülke piyasalarında ise baskı devam ediyor. Meksika pesosunda tansiyon düşse de, küresel tahvil hareketi piyasaları tedirgin ediyor. TL varlıkları da emsallerine paralel bir şekilde hareket ettiğini izliyoruz. Aynı zamanda içeride başkanlık sistemine dair tartışmalar ve artan jeopolitik riskler, TL’deki baskının başka bir sebebi olarak görülebilir.
Teknik Görünüm 3.40’a İşaret Ediyor
Doların teknik görünümü ise daha ilginç bir duruma işaret ediyor. Aşağıda Dolar/TL’nin haftalık grafiğini görüyorsunuz. Kur, yaklaşık 1 yıldan uzun bir süre 2.78-3.09 bandı aralığında hareket etti ve 3.09 zirvesi aşılınca alımlar sertleşti. Genelde teknik analizde yatay bir bant aralığının kırılması sonrası hareket o yöne doğru hız kazanır. Hareketin hedefi olarak da yatay bandın boyu hesaplanır. 3.09’ın kırılmasıyla birlikte bu seviyeye, bant aralığının boyunu eklediğimizde, (3.09-2.78 = 0.31) ortaya 3.40 gibi bir hedef çıkıyor. Dolayısıyla yaklaşık olarak teknik analize göre kurun 3.39-3.40 bant aralığına gitmesi mümkün olabilir. Yukarı kanalında tepe noktası hemen hemen o seviyelere denk geliyor. (?)
Kanalın üst noktası eğer 3.40 seviyesine işaret ediyorsa, doların bu seviyeye ulaşması sonrası düzeltme yaşaması gerekebilir. Yani o bölgelerden kar satışları görme olasılığımızda var. Aralık ayında FED faiz artırım kararını açıkladıktan sonra piyasalar beklentilerle fiyatladığını geri vermek isteyebilir. Geçtiğimiz yıl bunun benzerini yaşamıştık. Dolar endeksi 100.50 seviyesine ulaştıktan sonra, faiz artırımına gitmiş ve beklentilerin aksine dolar yönünü aşağı çevirmişti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir rahatlama yaşanmıştı.
Elbette bu senaryoda FED’in 2017 yılında kademeli ve yavaş faiz artırımına gideceğini bekliyoruz. Yani FED aralık ayında faiz artırım sonrası 2017 yılı için 2 veya 3 faiz artırım beklentisini koruması gerekiyor. Beklentilerde radikal bir güncelleme görür ve FED 2017 yılı sonu faiz beklentisini yukarı yönlü revize ederse, dolarda o düzeltme yaşanmayabilir. Çünkü piyasalar bana göre bu olasılığı henüz fiyatlamış değil.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN