Altındaki düşüşte kimin parmağı var?
Altında sert düşüşü bir aracı kurumun Cuma günü yaptığı 400 tonluk satış başlattığı kulaktan kulağa yayılıyor.
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6ade601c04688fbe0c08.jpg">Altında sert düşüşü bir aracı kurumun Cuma günü yaptığı 400 tonluk satış başlattığı kulaktan kulağa yayılıyor.ımg>
THE LİRA
Dün emtia piyasasında yaşanan sert hareketler sonrasında altın son 30 yılın en sert günlük düşüşünü görerek 1.362 dolara kadar geriledi.
Bir günde bu sert hareketin altını doldurmak için pek çok yorum gündemde yer aldı. Güney Kıbrıs Merkez Bankası’nın açıkları kapatmak için altın rezervlerinde satış yapacağını açıkladı. İlk etapta heyecan yaratan bu haber diğer Merkez Bankalarının da bu yola başvurabileceği algısı ile tetiklendi. Daha sonra Çin’den beklentilerin altında kalan büyüme rakamları emtiaların irtifa kaybında önemli görüldü.
Aracı kurum raporlarında aşağı yönlü revizyonların artması büyük fonların ellerindeki altın rezervlerini azaltmaları altında yaşanan bir günlük çılgınlığa gerekçe olarak gösterildi.
Gelen haberler bir aracı kurumunda bu sert düşüşte parmağı olduğu yönünde. Geçtiğimiz Cuma günü Merrill Lynch’in 400 tonluk yani 20 milyar dolarlık altın satışı ile düşüşün başladığı belirtiliyor. Haziran vadeli kontratlarda 3.4 milyon ons yapılan satış sonrasında altın önemli teknik seviye olan 1.540 dolara gerilerken, 2000 yıllında başlayan boğa piyasasının da sonunu getirdiği belirtiliyor.
Yıllık altın üretiminin yüzde 15’e den gelen 400 tonluk satış ilk etapta 300 tonluk satış yapıldığı kaydedildi. İkinci yüklü altın satış işleminin 100 ton ile yapıldığı belirtilirken ilk satışın ardından iki saat sonra yapıldığı konuşuluyor.
Süreçte altın piyasasının ilginç bir muamma içinde kaldığını kaydeden uzmanlar, uzun vadeli altın yatırımlarında tedirginliğin arttığı kaydedilirken, altının sonuna dair farklı hikayelerin şekilleneceği öngörüsü dikkat çekiyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN