Altın fiyatına yön verecek 4 küresel olay
Altına yatırım yapacakların 4 küresel gelişmeye dikkat etmeleri gerekiyor
Altına yatırım yapacakların 4 küresel gelişmeye dikkat etmeleri gerekiyor. Önümüzdeki 1 yıllık dönemde bu gelişmeler fiyatlarda ciddi dalgalanmalara yol açabilir.Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr
@FercanY
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e5f601c04688fbdb9a2.jpg" align="right">Yatırımcılar bu gelişmeleri yakından takip ederek, pozisyonlarında ayarlama yapabilir yada alım-satım kararlarını daha doğru verebilir.
Altına yön verecek bu 4 olayın ne olduğunu okumak için "SONRAKİ" tuşunu tıklayın.
1- Rusya - Ukrayna gerginliği TIKLAYIN...
1- Rusya - Ukrayna gerginliği
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e5f601c04688fbdb9a4.jpg" align="right">Ukrayna ile Rusya arasında gerginlik en azından şimdilik hız kesti. Ancak iki ülke arasındaki gerginlik silahlı bir çatışmaya dönüşürse altın fiyatlarında sert yükseliş yaşanabilir.
Yatırımcılar, dünyada kolayca para çevrilebilen altını siyasi risklerin arttığı dönemlerde koruma olarak görüyor. 1980 yılında Rusya’nın Afganistan’ı işgal ettiği sırada altının ons fiyatı 800 dolara fırladı. O dönem altın 3 yılda 5 katına çıktı.Altına yatırım yapacakların 4 küresel gelişmeye dikkat etmeleri gerekiyor.
2- ABD Merkez Bankası kararları TIKLAYIN...
2- ABD Merkez Bankası kararları
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e5f601c04688fbdb9a6.jpg" align="right">ABD Merkez Bankası Fed’in aylık yaptığı tahvil alım programını Ocak’tan bu yana kısması altın fiyatlarını olumsuz etkilemedi. Fed, tahvil alımını şimdilik 30 milyar dolar kısarak 55 milyar dolara indirmesine rağmen, yılbaşından bu yana altın fiyatları yüzde 7’den fazla arttı.
Yılsonunda sonlanması beklenenden tahvil alım programından daha çok gözler ABD’de faiz artırımına çevrilmiş durumda. Mortgage krizinin en derinleşmesinden bu yana ABD’de politika faizi 5 yıldır yüzde 0-0,25 seviyesinde tutuluyor.
Faizlerin artması piyasadan likidite çekileceği anlamına geleceği için altın fiyatlarını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Fed’in bu yıl faizleri artırması beklenmiyor. Ancak faiz artışının öne çekilmesi altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılayabilir. Faiz artırımının ertelenmesi ise altında yukarı doğru bir ivme yaratabilir.
3- Küresel enflasyon TIKLAYIN...
3- Küresel enflasyon
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e60601c04688fbdb9a8.jpg" align="right">Altın’ın ilk tercih sebebi paranın değer kaybına karşı koruma olarak görülmesidir. Yatırımcılar enflasyon yükselirken altına yönelirken, enflasyonun düşük kalması fiyatları olumsuz etkiler.
ABD’de enflasyon Fed’in hedefi olan yüzde 2’nin yarım puan altında yüzde 1,5’ta seyrediyor. Avrupa Birliği’nde enflasyon yüzde 0,5 civarında. Bu iki bölgede enflasyonun artması durumunda altın fiyatları yukarı hareket eder. Ancak deflasyon yani eksi enflasyon korkuları gerçekleşirse altın daha düşük fiyatları görebilir.
4- Avrupa Merkez Bankası kararları TIKLAYIN...
4- Avrupa Merkez Bankası kararları
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5e60601c04688fbdb9aa.jpg" align="right">Avrupa Merkez Bankası (AMB), kıtada çok düşük seyreden enflasyonu, hedefi olan yüzde 2’ye çıkarmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için niceliksel genişlemeye gitmeyi düşünüyor. AMB’nin piyasa akıtacağı yüz milyarlarca euro nakit, altın fiyatlarını yukarı taşıyabilir.
Deflasyondan çekinen AMB’nin tartıştığı bir diğer konu da negatif politika faizi. Eğer bu strateji uygulanırsa piyasada para bolluğu yaşanacağından altın fiyatları artabilir.
GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN...
fyalinkilic@hurriyet.com.trımg>ımg>ımg>ımg>ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN