15 milyar dolarlık altın dolandırıcılığı
Çin'de sahte altın işlemlerinin teminatıyla elde edilen 94.4 milyar yuanlık (15.2 milyar dolar) kredi ortaya çıkarıldı
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5a05601c04688fbd9da7.jpg">
Çin'de sahte altın işlemlerinin teminatıyla elde edilen 94.4 milyar yuanlık (15.2 milyar dolar) kredi ortaya çıkarıldı.
ımg>Çin'in baş denetçisi sahte altın işlemlerinin teminatıyla elde edilen 94.4 milyar yuanlık (15.2 milyar dolar) krediyi ortaya çıkardı. Bu da emtia finansmanlarında sahtecilik yapıldığına yönelik iddiaları güçlendirdi.
Çin Ulusal Denetleme Bürosu'nun raporuna göre 25 altın imalatçısı, ana karadaki ve deniş aşırı faiz oranları arasındaki farklardan ve yuanın değerlenmesinden yararlanarak 900 milyon yuan kar elde etti. Çin dünyanın en büyük altın tüketicisi ve üreticisi konumunda.
ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Güvenlik güçleri ayrıca, Qingdao Limanı'nda aynı stoktaki bakırın birçok defa teminat olarak gösterildiğine dair iddiaları da araştırıyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre Çin'de 2013 boyunca bin tona yakın altın finansal anlaşmalarda kullanılmış olabilir. Konsey, bu anlaşmalarda metal ve tarımsal ürünler gibi emtia kullanılarak borçlanma kısıtlamalarına rağmen kredi alındığı belirtiyor.
Pekin'deki Capital Futures'dan kıdemli analist Liu Xu iddialara ilişkin şunları söyledi: ''Böylece uzun süredir şüphelenilen bir durum resmi mercilerce ilk kez doğrulanmış oldu. Bu şüpheler, altının Çin'deki emtia finansman anlaşmalarında sıkça kullanıldığı yönündeydi. Bankaların altın teminatlı finansal anlaşmaları azaltması halinde kısa vadede Çin ithalatında düşüş görülebilir. Bu durum aynı zamanda alacaklılarına ödeme yapmayı bekleyen şirketlerin satış yapmasını da tetikleyebilir.''
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN